Superpotraviny pro děti? Ty zelené rozhodně do dětského jídelníčku nepatří!
Superpotraviny asi není nutné dlouze představovat. Jsou to ty potraviny, které v porovnání s ostatními mají vyšší obsah vitaminů, minerálních látek, zdravých tuků, vlákniny nebo jsou zkrátka něčím speciální. Mezi ně patří i zakysané mléčné výrobky a takzvané zelené superpotraviny. Obě skupiny si tentokrát představíme v našem videu.
Do skupiny superpotravin také patří takzvané zelené potraviny. Příkladem jsou spirulina, různé řasy nebo zelený ječmen. "Pokud chcete obohatit dětský jídelníček mořskými nebo sladkovodními řasami, volte spíše klasickou nesolenou řasu než tabletovou formu," radí Hlavatá.
Zelené potraviny: řasy a ječmen. Proč nejsou pro děti vhodné?
Zelené potraviny podle ní vyloženě do dětského jídelníčku nepatří. "Někdy mohou obsahovat plísně, takže na to velký pozor," říká nutriční poradkyně. Proto byste měli raději volit běžné potraviny než ty "super" a obracet se k přírodě.
Co je vlastně spirulina?
Jak už tu bylo řečeno, mezi superpotraviny dále řadíme i mléčné výrobky. Patří sem acidofilní mléka, jogurty, kefírová mléka nebo podmáslí. "Zakysané mléčné výrobky jsou výjimečné tím, že pomáhají optimalizovat střevní mikroflóru, ovlivňují tím také imunitu a velmi dobře se z nich vstřebává vápník, což děti samozřejmě velmi potřebují," říká Karolína Hlavatá, nutriční poradkyně z iniciativy Vím, co jím.
Kromě zakysaných mléčných výrobků tvoří velkou skupinu superpotravin také potraviny, které jsou bohaté na prospěšné tuky. To znamená na mono- a vícenenasycené mastné kyseliny. "Typickým zástupcem jsou ryby, můžeme dávat i tučnější ryby, a to právě díky těm prospěšným tukům – třeba lososa. Patří sem také avokádo a celá řada různých olejů. Dýňové, sezamové či konopné oleje jsou velmi citlivé na teplo, a hodí se právě proto do studené kuchyně," vysvětluje Hlavatá. A jak je používat? "Můžete přidat lžičku do salátů, lžičku do kaše nebo třeba vmíchat je do tvarohu," radí nutriční specialistka.