Superpotraviny pro děti? Ty zelené rozhodně do dětského jídelníčku nepatří!

Video se připravuje ...
Zelené superpotraviny: proč nepatří do dětského jídelníčku?
VIDEO: Karel Dlabač
Sdílej na facebooku
29. března  2018 
 15:00

Superpotraviny asi není nutné dlouze představovat. Jsou to ty potraviny, které v porovnání s ostatními mají vyšší obsah vitaminů, minerálních látek, zdravých tuků, vlákniny nebo jsou zkrátka něčím speciální. Mezi ně patří i zakysané mléčné výrobky a takzvané zelené superpotraviny. Obě skupiny si tentokrát představíme v našem videu. 

Do skupiny superpotravin také patří takzvané zelené potraviny. Příkladem jsou spirulina, různé řasy nebo zelený ječmen. "Pokud chcete obohatit dětský jídelníček mořskými nebo sladkovodními řasami, volte spíše klasickou nesolenou řasu než tabletovou formu," radí Hlavatá.

Zelené potraviny: řasy a ječmen. Proč nejsou pro děti vhodné?

Zelené potraviny podle ní vyloženě do dětského jídelníčku nepatří. "Někdy mohou obsahovat plísně, takže na to velký pozor," říká nutriční poradkyně. Proto byste měli raději volit běžné potraviny než ty "super" a obracet se k přírodě.

Co je vlastně spirulina? 

Spirulina není řasa, ale sinice. Její latinský název je Arthrospira a patří do rodu Oscillatoriales. Její vlákna jsou stočena v levotočivou šroubovici. Tyto sinice můžeme nalézt zejména v tropických a subtropických oblastech v jezerech, kde ke svému životu potřebují ve vodě vysoké pH a obsah uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Jde tedy o sladkovodní sinici.

Jak už tu bylo řečeno, mezi superpotraviny dále řadíme i mléčné výrobky. Patří sem acidofilní mléka, jogurty, kefírová mléka nebo podmáslí. "Zakysané mléčné výrobky jsou výjimečné tím, že pomáhají optimalizovat střevní mikroflóru, ovlivňují tím také imunitu a velmi dobře se z nich vstřebává vápník, což děti samozřejmě velmi potřebují," říká Karolína Hlavatá, nutriční poradkyně z iniciativy Vím, co jím.

Kromě zakysaných mléčných výrobků tvoří velkou skupinu superpotravin také potraviny, které jsou bohaté na prospěšné tuky. To znamená na mono- a vícenenasycené mastné  kyseliny. "Typickým zástupcem jsou ryby, můžeme dávat i tučnější ryby, a to právě díky těm prospěšným tukům – třeba lososa. Patří sem také avokádo a celá řada různých olejů. Dýňové, sezamové či konopné oleje jsou velmi citlivé na teplo, a hodí se právě proto do studené kuchyně," vysvětluje Hlavatá. A jak je používat? "Můžete přidat lžičku do salátů, lžičku do kaše nebo třeba vmíchat je do tvarohu," radí nutriční specialistka. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku