Překvapení! 10 potravin, které děti do jednoho roku nesmějí. Co jim hrozí?

  • Překvapení! 10 potravin, které děti do jednoho roku nesmějí. Co jim hrozí?
    Mňam!
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    1. srpna  2019 
     08:00

    Váš potomek bude pravděpodobně chtít ochutnat vše, co uvidí jíst vás, ale nezapomínejte, že ne vše se pro něj hodí. Že malému dítěti neprospějí kořeněná a příliš slaná jídla, je nejspíš jasné, ale i níže uvedené potraviny nejsou pro méně než roční děti vhodné. 

    Výživa dětí je kapitola sama pro sebe, přičemž odborná doporučení se čas od času celkem zásadně mění podle toho, jaké nové vědecké objevy přicházejí. A tak před nějakými deseti dvaceti lety nesměly děti pečivo skoro do roka, teď se naopak první setkání s lepkem doporučuje někdy mezi čtvrtým a pátým měsícem. Přesto existují jídla, která by miminka zkrátka dostávat neměla. Tady je máte. 

  • Kravské mléko

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nepoužívejte kravské mléko jako náhradu za mléko mateřské nebo kojenecké. Pro kojence je kravské mléko příliš těžké a špatně stravitelné. Konzumovat ho ale můžou například v jogurtu nebo pečivu.

  • Lepkavé a hodně tvrdé potraviny

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Mezi ně se řadí například tvrdé bonbony, marshmallows, žvýkačky a žvýkací bonbony. Malé děti ještě neumějí jídlo v takové konzistenci zpracovat a mohly by se dusit.

  • Velké kousky tvrdé syrové zeleniny a ovoce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Máme na mysli například mrkev, celé kousky syrového a konzervovaného ovoce, problematické mohou být i velké kuličky hroznů nebo kanadských borůvek – i tady hrozí nebezpečí udušení. Před konzumací stačí ovoce nakrájet na malé kousky a takto je dítěti nabídnout.

  • Celé ořechy

    Všechny druhy ořechů představují pro děti do čtyř let nebezpečí, protože hrozí, že se jimi začnou dusit, protože je nerozkoušou. Je možné použít oříšková másla a přimíchat je do kaše nebo namazat na chleba. Raději však ne v rodinách s dispozicí k alergii. 

  • Med

    med, plástev
    med, plástev
    Autor: iStock

    Med může obsahovat bakterie, které mohou způsobit botulismus (=otravu) dítěte. Děti starší než jeden rok a dospělé už obvykle neohrozí, jejich organismus si s nimi poradí. Existuje tu také riziko alergické reakce na pyly. 

  • Jakékoliv nápoje obsahující cukr nebo kofein

    Nejmenším dětem nedávejte sladké nápoje ani nápoje s bublinkami, či dokonce kofeinem. Nejen káva, ale ani cola nebo ledový čaj nejsou vhodné pro děti. Nejen pro obsah kofeinu, ale také pro obsah cukru. Děti mají i bez nich energie až až. Cukr v ovoci je pro ně daleko lepší. 

  • Více než 120 ml ovocné šťávy denně

    I když jsou čistě ovocné šťávy nesporně zdravé a plné vitaminů, u kojenců může jejich větší množství způsobit průjem. Případně alergickou reakci. Pokud bude dítě žíznivé, nařeďte je vodou nebo je střídejte s bylinkovým čajem nebo čistou vodou.

  • Nepasterizované sýry

    ...
    ...
    Autor: iStock

    S tímto druhem sýrů je u malých dětí spojeno mírné riziko otravy jídlem. Většina u nás prodávaných sýrů je pasterizovaná, ale raději si při koupi přečtěte etiketu nebo se zeptejte prodejce. V běžné prodejní síti se sice prodávají vesměs sýry pasterizované, ale riziko se týká třeba výrobků z farem. 

  • Mořské plody

    .
    .
    Autor: Shutterstock

    Zejména jde o krevety, humry, kraby či mušle. Rozhodně je nenabízejte dětem, pokud máte na zmíněné měkkýše a korýše v rodině alergii. Domluvte se s lékařem, jak v budoucnu postupovat. Rizikem je také vysoký obsah těžkých kovů. 

  • Některé druhy mořských ryb

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ryby jako mečoun, žralok, štíhlice nebo královská makrela mají vysoký obsah rtuti. Dokonce ani dospělí by tyto ryby neměli jíst často.

    Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

    Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

      Když už člověk podstupuje umělé oplodnění (IVF), je v takovém psychickém rozložení, že jej od jeho úmyslu nemůže odradit snad vůbec nic. Měsíce,…celý článek

    Branky, body, kokoti: Matky vraždí děti, Antikrist v katedrále. Bude konec světa?

    Branky, body, kokoti: Matky vraždí děti, Antikrist v katedrále. Bude konec světa?

    Bojíte se, že homosexuálové zničí tradiční rodinu? My ne. Ale někteří se bojí tak, že o tom kážou úplné nesmysly a je z toho prasák týdne. Došlo nejen…celý článek

/
Autor: rp
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku