Týden čtení dětem: Alespoň dvacet minut denně!

Video se připravuje ...
Týden čtení dětem poprvé mezinárodně!
Foto: Česko čte dětem
Sdílej na facebooku
27. května  2018 
 06:00

Krásných dětských knížek vychází čím dál více, ale přesto se zdá, že děti čtou méně a méně. Přinejmenším jejich část. Přicházejí tak nejen o zajímavé příběhy, ale také o životně důležitou schopnost porozumět záplavě informací, která se na ně valí ze všech stran. Na ně se dá připravit právě čtením. Jednou z akcí, které mají čtení podpořit, je Týden čtení dětem. 

"Co si odnesou do života, je na nás. Čtěme dětem dvacet minut každý den," zazní v televizním spotu na podporu Týdne čtení dětem, který namluvil herec Viktor Preiss. Celostátní akce, která letos už poosmé poukáže na to, jak je prospěšné dětem předčítat, proběhne od 1. do 10. června 2018. Poprvé se stal součástí mezinárodního projektu Visegrád čte dětem.

Celý projekt a samotný 8. Týden čtení dětem zahájí slavnostní inaugurace v pondělí 28. května v hotelu Ambassador Zlatá Husa na pražském Václavském náměstí od pěti odpoledne a přijít na ni mohou děti a rodiče, školy, knihovny či rodinná centra. Vstupenky je možné koupit on-line, moderovat bude herec Martin Dejdar. Vystoupí mimo jiné i autorka dětských knížek Ivona Březinová a herci scénického čtení Listování s představením Zahrada od Jiřího Trnky. Každé dítě odejde z inaugurace s krásnou knížkou.

Děti potřebují živého průvodce

„My, rodiče, míváme často dojem, že bychom svým dětem měli vnímání světa uspíšit, zatraktivnit, otevřít jim všechny možné přístupové cesty. Naše děti však nejvíce potřebují přítomnost druhého člověka, ne toho virtuálního na displeji počítače nebo chytrého mobilu, ale živého, moudrého průvodce. Ne vždy si uvědomujeme, jak negativní vliv na dětskou duši má přebytek virtuálních vjemů. Myšlenka čtení dětem je tak univerzální, že není důvod jí vytyčovat hranice,“ říká Eva Katrušáková, ředitelka neziskovky Celé Česko čte dětem, která Týden čtení dětem pořádá. 

Součástí týdne budou akce nejrůznějšího typu, setkání se spisovateli nebo malé dílny pro děti a rodiče. Cílem projektu je motivovat rodiče, aby svým dětem hlasitě předčítali. Program najdete ZDE

Během května a června proběhne ještě literární soutěž Knihorej. Tentokrát netradičně bude každý měsíc vyhlášena jedna dětská kniha pro mladší děti a jedna pro starší děti, tyto knihy pak mají během měsíce rodiče svým dětem přečíst a pak společně všichni odpoví na tři otázky. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku