Kde se vzal Halloween? Tipy na jídlo, masky a hračky

  • Kde se vzal Halloween? Tipy na jídlo, masky a hračky
    Vyrobte si doma s dětmi vlastní halloweenské strašidlo! Je to snadné a bude se jim to líbit.
    Foto: shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    30. října  2015 
     19:00

    Halloween je sice svátek importovaný, ale čím dál oblíbenější. Nakonec, proč ne, děti si ho oblíbily a vyřezávání dýní se může stát příjemnou zábavou pro celou rodinu. Mimochodem, vůbec nejde o původně americký svátek - za moře ho s sebou přivezli irští přistěhovalci. Čím vším ho můžete sobě i dětem zpestřit? 

  • Kde se vzal Halloween?

    Vyrobte si doma s dětmi vlastní halloweenské strašidlo! Je to snadné a bude se jim to líbit.
    Vyrobte si doma s dětmi vlastní halloweenské strašidlo! Je to snadné a bude se jim to líbit.
    Autor: shutterstock.com

    Představte si, že typická vyřezávaná dýně byla původně tuřínem, bramborem či červenou řepou. Protože zvyk vydlabávání zeleniny, do které se dává svíčka, do Ameriky přivezli Irové - k jeho původu se váže několik legend, neznámější je ta o opilci Jackovi, který dlouhá léta bojoval o svou duši s ďáblem, který si jej chtěl odnést právě o Halloweenu. Nakonec jej nechtěli ani v nebi, ani v pekle a on tak navždy bloudí temnotou se svou lucernou a v ní kouskem žhnoucího uhlí. 

    Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Právě z jeho se rovněž v Irsku vyvinul. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích...). 

  • Jakou dýni vydlabat?

    Z dýně se dají v kuchyni vykouzlit hotové zázraky
    Z dýně se dají v kuchyni vykouzlit hotové zázraky
    Autor: supermarket Albert, scom

    Mimochodem, věděli jste, že jedinou pravověrnou dýní je jen ten jeden velký druh (pumpkin), z něhož se vyřezávají halloweenská strašidla a pečou všechny ty dýňové koláče.

    Všechno ostatní jsou tykve – platí to jak o máslových dýních, tak třeba o populárních dýních hokkaidó. Všechny tyhle tykve mají silnou slupku, a vydrží tak až několikaměsíční skladování. Při vaření jim prospěje třeba kombinace se skořicí a zázvorem. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a jsou rovněž vynikajícím zdrojem vitaminu A.

  • Upečte dětem halloweenské zákusky

    ...
    ...
    Autor: archiv redakce

    Popravdě řečeno, většinu děti dýňovými koláči moc nenadchnete, i kdyby to bylo sebetradičnější jídlo. Daleko větší úspěch budete slavit, když jim upečete vcelku normální zákusky, dorty nebo třeba muffiny a vyřádíte se při jejich zdobení. U nás vždycky slví úspěch hřbitov - což není nic jiného, než plát vyššího tmavého těsta politý hořkou čokoládou, do kterého se zapíchají sušenky rovněž polité čokoládou a ozdobené bílou polevou, mezi nimiž straší pár duchů upečených z pusinkového těsta. 

    ...
    ...
    Autor: Radka Wallerová

    ...
    ...
    Autor: Pedro
    Dobrým tipem jsou také superjednoduché muffiny, které ozdobíte želé bonbony. Můžete na ně dát kyselé hady, nebo rovnou pořídit  směs, s jakou letos přišlo Pedro pod názvem Halloween Mix. Bonbony stačí pomocí nějaké rovněž jednoduché polevy přilepit na zákusky, děti tenhle nápad rozhodně ocení. 

    Inspirujte se dalšími pekařskými nápady z fotografií. 

    Morbidní muffiny
    Morbidní muffiny
    Autor: Z knihy Morbidní muffiny (Computer Press)

    Morbidní muffiny
    Morbidní muffiny
    Autor: Z knihy Morbidní muffiny (Computer Press)

  • Vyrobte s potomky strašidelnou masku

    ...
    ...
    Autor: Boredpanda.com
    V Česku sice zatím děti během halloweenského včera neobcházejí domácnosti, ale strašidelné masky nebo postavičky si můžete vyrobit i doma. Rozhodně si při tom můžete užít docela dost legrace. Tipy jsme našli na webu BoredPanda.com - jak vidno, i kluci mohou být oblečení za princezny a holky se stát Supermanem. Další nápady najdete ZDE. Pokud chcete do výroby zapojit i děti, zkuste použít například barvy na textil - osvědčené jsou foukací fixy, jaké vyrábí třeba Centropen v balení po deseti kusech pod názvem Blo Pens. Práci s nimi zvládnou už děti od pěti let. 

    ....
    ....
    Autor: Boredpanda.com

  • Strašidelné hračky

    ...
    ...
    Autor: Pexi.cz
    Pokud rádi dětem tu a tam dopřejete nějakou hračku, i když zrovna nemají svátek či narozeniny, můžete jim dát i nějakou se strašidelným motivem - k mání je třeba pěnová modelína PlayFoam s halloweenským motivem.

    ...
    ...
    Autor: Archiv redakce
    K mání jsou i hotové halloweenské masky, lampiony či speciální sety stavebnic, jako je třeba lego či playmobil. 

/
Autor: wall
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku