Osvědčené tipy: Které léky balíme, když jedeme na dovolenou s dětmi?

Osvědčené tipy: Které léky balíme, když jedeme na dovolenou s dětmi?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
24. května  2016 
 06:00

Nebojíme se s dětmi cestovat do zahraničí, zrovna tak s nimi spíme ve stanu a koupeme se v potoce. Klidná jsem i díky tomu, že s sebou vozím léky - v praxi na ně naštěstí dojde minimálně. Ale to, že je člověk má s sebou, nepovažuju za žádnou změkčilost. Co by v rodinné cestovní lékárničce nemělo chybět? 

Stačí si vybavit možné dětské zdravotní problémy a máte vcelku jasno v tom, co by v lékárně nemělo chybět. Tedy kapky na rýmu pro všechny dětské kategorie (Nasivin, Otrivin, Olynth a jim podobné). Totéž na suchý i vlhký kašel, ideální je Sinecod, skvělý sirup z islandského lišejníku z DM drogerie. Suchý kašel ztlumí také Stoptussin. 

Dále se nabízí něco na potíže s bolavýma ušima - tady je problém v tom, že přípravky do uší jsou většinou na předpis a mají minimální trvanlivost. Dají se nicméně koupit kapky Otic Solution na rostlinné bázi, které dokáží zahnat nebo zmírnit počínající zánět ucha a hodí se pro děti i dospělé. Balím také pastilky na bolest v krku, včetně nějaké dětské verze. 

Dětské lékárničky doplňte o přípravky na snížení teploty a bolesti (například tablety Paralen 500 vhodné pro dospělé a děti od 6 let). Volně dostupné jsou i přípravky ve formě sirupu (Ibalgin Baby nebo Paralen SUS pro děti od 3 měsíců). Můj pětiletý syn nicméně raději pilulky (paralenové jsou už cca od tří let, ibupofenové se dají koupit pro děti od šesti let, ale řiďte se váhou, mohou je vesměs i děti mladší). 

Co dělat, když dítě sní vaše léky nebo ochutná prášek do myčky? Naučte se číslo na toxikologii!

Co dělat, když dítě sní vaše léky nebo ochutná prášek do myčky? Naučte se číslo na toxikologii!

Co dělat, když dítě sní prášek do myčky nebo když mu omylem dáte větší dávku léku na teplotu? Kdy podávat živočišné uhlí, kdy vyvolat zvracení? Jak…celý článek

Dále nezapomeňte na dětské dezinfekce (dobrý je Betadine), olejíčky proti štípancům (například Tea Tree Oil nebo Fenistil), přípravky proti průjmu (třeba Tammex Family, ale dobře vyhoví i černé uhlí), spreje do nosu (například Vincentka) a samozřejmě náplasti, které budou hrát barvami a vaši ratolest při zranění alespoň trochu rozptýlí.

Když jedete dál nebo na delší dobu

...
...
Autor: Shutterstock
Na dovolenou se vybavte podle toho, zda plánujete pobyt v Čechách nebo se chystáte daleko do exotiky. Vždy je třeba brát v úvahu délku pobytu, počet spolucestujících a rovněž dostupnost a úroveň lékařské péče v dané lokalitě.

Kromě klasických léků proti nachlazení, teplotě a bolesti by vám rozhodně neměly chybět přípravky proti alergiím (například Zodac, Fenistil kapky), na popáleniny (třeba Aloe Vera Esi Gel, za mě rozhodně náplasti, které místo zároveň chrání a tlumí bolest, třeba Aluminaid) - když si večer v kempu děláte oheň a vy nebo děti nejste dost šikovní, jako když je najdete. 

Hodit se může i něco proti cestovní nevolnosti (klasikou je Kinedryl) a zažívacím problémům (může to být Endiaron, ale dobře vyhoví i černé uhlí). Rozhodně si k lékárničce přibalte i pinzetu, nebo něco, čím dokážete vyndat klíště. 

Za sebe doporučuju i lék na silnou alergickou reakci či třeba těžkou laryngitidu, jako jsou čípky Rectodelt pro nejmenší děti, nebo tabletky Fortecortin, kterí mohou i předškoláci - jsou jen na předpis, musí se s nimi šetřit, jsou to kortikoidy. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku