Chyťte pokémona! Proč mít (nebo nemít) radost, že děti hrají tuhle hru

Foto: Randy Miramontez / Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
21. července  2016 
 06:00

Svého času byli součástí naší početné rodiny. Tři naši synové na pokémonech ujížděli a dodnes si pamatuji jméno toho nejznámějšího a nejoblíbenějšího – Pikachu. Věk neznámý, pohlaví samec i samice, titul elektrický, role hlavní, karma kladná a výskyt? Momentálně v jednatřiceti státech světa. Hitem letošního léta je totiž geolokační hra Pokémon Go, která je u nás dostupná teprve pár dní, a už vyvolala téměř davové šílenství.

Jak je možné, že nějaká mobilní aplikace dokáže to, co nedokáže skoro žádný rodič školou povinných dětí – donutit je dobrovolně vypnout počítač, vyrazit ven a vydržet tam třeba čtyři hodiny v kuse?

Můj nejstarší syn, který ještě před týdnem nevystrčil nos z baráku, ušel za tři dny už sedmnáct kilometrů! Co to vlastně znamená, když vám dítě oznámí, že jde ven chytat pokémony? Zjednodušeně řečeno: funguje to podobně, jako když jdete chytat kešky. I zde se využívá funkce GPS v chytrých telefonech. 151 hlavních postaviček z populární herní a televizní série hledáte v reálném světě a úkolem je chytit pokémony – tedy fyzicky dojít s telefonem na příslušné stanoviště a tam postavičku pomocí telefonu trefit kulatým pokeballem.

Kromě toho také bojujete v takzvaných gymech (arénách). Nemá smysl to dál podrobně vysvětlovat, protože děti to chápou nejlíp. Pro vás jako rodiče má význam hlavně to, že jde o hru zábavnou, která přinutí děti chodit, a ještě je něčemu naučí.

PODÍVEJTE SE NA ZÁBĚRY ZE HRY

Výhody a nevýhody hry:

  • Děti snadno a rychle vyláká z domu. Ovšem nejen děti – pokémony může hrát celá rodina, dokonce i babičky a dědečkové.
  • Abyste získali pokémona, musíte najít určitý předmět, který se nalézá v tzv. pokéstopech, tedy místech leckdy velmi zajímavých, třeba i historicky. Můj syn takhle za tři dny navštívil asi tři starobylé kostely, jedno muzeum, několik parků, pomníků a pamětních desek. Jeho svět se hned rozšířil. V pokéstopu najdete i fotografii daného místa a jeho popis, velmi často se zajímavou informací.
  • V bojové části hry je nutná spolupráce více lidí, což je ideální na to, aby se vaše děti stýkaly se svými kamarády taky v reálném světě, nikoli jen virtuálně pomocí FB, Skypu atd.
  • Drobnou nevýhodou je to, že musí být stále zapnutý displej – hra funguje s pomocí GPS a ta užírá dost energie. A taky musíte dětem zaplatit mobilní data, na ta ale zase hra tolik náročná není. 
  • Může se stát i nebezpečnou – pokud se pokémon objeví na místě, kde hrozí například úraz. V americkém městě San Diego se vážně zranili dva muži, kteří při hledání pokémona spadli z útesu. Proto své děti pečlivě instruujte, jak mají hru hrát a na co si mají dávat pozor.
  • Rozhodně jim nedovolte, aby chodily samy na opuštěná místa a pozdě v noci. Stanovte určitá pravidla, která by měla platit, zvláště pokud je dětem teprve deset let.

A ještě jednu nevýhodu tahle hra má. Je vysoce návyková a může doslova zatemnit mozek. Vysvětlete dětem, že mají dávat pozor na provoz a že by bylo smutné nechat se přejet autem jen kvůli tomu, že se snaží ulovit pokémona Pikachu.

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy