5 věcí, kterými dítěti znechutíte školku hned na začátku

  • 5 věcí, kterými dítěti znechutíte školku hned na začátku
    Některé věty prostě dítě před nástupem do školky slyšet nepotřebuje
    Foto: shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    31. srpna  2015 
     06:00

    Nástup dítěte do školky je vždycky velkou rodinnou událostí a nejspíš se neobejde bez slz. Pokud to zvládne a nebrečí dítě, rozslzí se alespoň rodič – buď dojetím, jak "nám ten drahoušek vyrostl", nebo z překvapení, že "mu vůbec nechybíme". O tom, jak dítěti, které čeká mateřská škola, pomoci s nástupem, bylo napsáno dost. My přinášíme přehled toho, co mu rozhodně neprospěje.

  • Přehnaný trénink

    Dejte přednost kurzům, kde můžete výuku absolvovat s malými dětmi společně.
    Dejte přednost kurzům, kde můžete výuku absolvovat s malými dětmi společně.
    Autor: profimedia.cz
    Někteří rodiče v dobré víře připravit svou ratolest na vše nakoupí odborné publikace a začnou vychovávat: několikrát denně hovoří o tom, co všechno se ve školce naučí, večer čtou pohádky "Míša jde poprvé do školky" a dítě významně nechají s babičkou a pronesou větu: "Takové to bude od příštího týdne, jen budeš s paní učitelkou." I vrcholoví sportovci potřebují relax a čas pro sebe. Není špatné si o školce promluvit, nemusí to být ale jediné téma her a rozhovorů.
  • Vyhrožování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když je to někdy lákavé a máte pocit, že by to mohlo výchovně zabrat, vyvarujte se vět typu: "Jen počkej ve školce, tam paní učitelce nebudeš moct takhle odmlouvat." Případně: "Oni tě ve školce už naučí dojídat." Pravda je, že ve školce se dítě bude muset přizpůsobit pravděpodobně více než doma. Rozhodně ale neprospěje ho tím strašit.
  • Porovnávání s ostatními

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "Prosím tě, Maruška chodí do školky a nebrečí, a to jsou jí teprve tři." Tak tímhle mu rozhodně sebevědomí nezvednete. V lepším případě mu Maruška bude úplně ukradená, v tom horším ji začne nenávidět a zhmotní si v ní všechny své frustrace. Každý je jiný a každý má právo na své prožitky. Rozhodně také nepomůže situaci zlehčovat: "Prosím tě, ty děláš, jako kdybychom se neměli vidět sto let, a ne čtyři hodiny!" Dejte mu najevo, že chápete jeho obavy, ale zkuste ho podpořit a ujistit v tom, že to zvládne.
  • Dramatické loučení

    Dostat dítě do školky je boj
    Dostat dítě do školky je boj
    Autor: profimedia
    Ano, není jednoduché odejít od plačícího dítěte. A ono vaši nejistotu vytuší, a ještě přitvrdí. Pak na vás visí a pláčete oba. Stejně tak není vhodný ani druhý extrém: slib "budu tu s tebou", a ve chvíli, kdy se dítě zabere do hry, zmizíte po anglicku. Proto je nejlepší dodržet jasný rituál i dobu, kterou s dítětem ve školce strávíme: pomůžeme mu s převléknutím, odvedeme ho do třídy, dáme mu pusu, řekneme, kdy se uvidíme, a jdeme. Ať už se ozývá cokoliv, paní učitelka si s tím poradí. Na nás pak je, abychom slíbený čas vyzvednutí dodrželi.
  • Zakázané odměny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Nedávejte dětem odměny, není to správné, není to výchovné... Zní ze všech stran. Rozhodně není vhodné uplácet dítě předem s tím, že pokud ve školce vydrží, dostane hračku nebo bonbon. Na druhou stranu není špatné dát dítěti najevo fakt, že když už je velké na školku, je velké i na nějakou báječnou věc, která přísluší těm "velkým". Někdo se občas staví cestou domů v krámu a dítě si může vybrat sušenku. Někdo dává dětem vitaminy, které jim chutnají – posílí to imunitu a dítě má svou odměnu.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku