Nepleťte se dětem do jejich her! Jinak se nenaučí samostatnosti!

  • Nepleťte se dětem do jejich her! Jinak se nenaučí samostatnosti!
    Děti potřebují i hry, které nediriguje dospělý.
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    28. září  2015 
     06:00

    Zní to jako idylka - sedíte s kávou v obýváku, máte zavřené oči a z dětského pokoje slyšíte jen radostný výskot doprovázející dětské hry. V tuto chvíli jsou tu dvě možnosti: možná si děti vymyslely něco ne úplně dovoleného a radostnými výkřiky maskují to, co opravdu dělají. Společná lumpárna je stmelí tak, že se přestanou hádat. Nebo si prostě hrají a baví je to, i to se může stát. Jak toho docílit?

  • Začněte odmala

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zkoušejte to od narození. Nechte dítě občas jen tak pozorovat věci okolo sebe - z vaší náruče, z kočárku. Nemusíte na něj ani mluvit a věci popisovat. Trénujte ho, ať si po nějaký čas vystačí samo. Dítě nepotřebuje být každou minutu svého bdělého stavu zahrnuto podněty, ještě ke všemu pouze těmi, které vycházejí od matky.

  • Trénujte samostatnost

    Hra na schovávanou je pro vývoj dětí důležitá.
    Hra na schovávanou je pro vývoj dětí důležitá.
    Autor: Shutterstock.com
    Když dítě povyroste, určitě si bude většinu času chtít hrát s vámi. Házet předměty na zem, abyste je zvedala, vyndavat věci z krabic, abyste je tam zase zandala. Zkuste ho pomaličku nechávat hrát si samo ve chvíli, kdy ho něco zaujme. Můžete být vždycky nablízku - můžete vařit, zatímco ono bude stavět věž na stole. Tím, že mu budete vždycky vést ruku tak, aby věž byla dokonalá a nikdy nespadla, rozhodně nedocílíte toho, že bude mít trpělivost postavit ji samo. O radosti ani nemluvě.
  • Buďte mu příkladem a vytrvejte

    Děti, hračky, stavebnice
    Děti, hračky, stavebnice
    Autor: Shutterstock
    Samozřejmě nelze očekávat, že dítě dostane hračku a hned bude vědět, co s ní. První hraní bude muset absolvovat s vámi. A možná i mnoho dalších. Teprve po čase můžete zkusit, jestli vydrží samo. Pokud se vzteká a vyžaduje vaši pozornost, vytrvejte. Naznačte, že vám udělá velkou radost, když vám postaví třeba dům z kostek.
  • Nechte ho řešit konflikty

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Konflikty s ostatními jsou věčným tématem mezi rodiči. Nikdo nechce, aby matky stály dětem na pískovišti za zády a věčně je koučovaly, na druhou stranu nechat dítě házet ostatním písek do očí s tím, že komu to vadí, ten si nějak poradí, dokáže pořádně otrávit celé odpoledne velké části rodičů i dětí. Nechte ho chvilku jednat samotné, pak mu pomozte situaci řešit. Naučte ho říct příjemné i nepříjemné věci kamarádům, ukažte mu, jak se dá domluvit na půjčování věcí.

  • Snažte se nevšímat si ho

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Malé dítě by měl mít člověk stále na očích. Jde to ale udělat tak, že dítě si ani nevšimne, že ho hlídáte. Pokud si chvilku hraje samo, do hry nevstupujte. I když byste mu nejraději ukázala, jak se ta tužka drží správně nebo jak tu modelínu vykrojit tak, aby se mu to povedlo, klepněte se raději přes prsty. Zkuste se přenést přes to, že v pokoji bude tak trochu nepořádek. Nechte ho a zasáhněte jen ve chvíli, kdy je to pro dítě životu nebezpečné.
  • A hlavně jim neraďte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Hrají krvavé koleno, a vy jste ho hráli jinak? Nechte to plavat. Máte pocit, že Tadeáš byl už dlouho plavčík a měli by se vystřídat? Pokud je Tadeáš jako plavčík spokojený a nestěžuje si, evidentně je to šťastný plavčík. Nechte si svých spoustu kreativních nápadů, které by jim určitě hru vylepšily, pro sebe. Tím jim pomůžete úplně nejvíc.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku