Víte, co je ketodieta?

Víte, co je ketodieta?
Foto: Unsplash
Sdílej na facebooku
13. prosince  2021 
 00:00
Prezentace klienta

Poslední měsíce se na naší postavě mnohdy nepěkně podepsaly, doba, kdy jsme byli zavření doma a moc jsme se nehýbali, ukazuje své důsledky. Kromě omezení sociálních kontaktů se mnohým z nás změnila negativně postava a my tolik chceme zpět tu dřívější. Sami sebe se ptáme, jak ji získat zpět a východisko často hledáme v dietě.

Když se řekne dieta

Asi většina z nás si ji spojuje s nějakým omezením. Jakým, to záleží na druhu diety. Slovo jako takové má původ v řeckém daita, tedy strava. Setkat se můžete s nemocniční dietou, redukční dietou při obezitě, racionální, paleo dietou, ketodietou, Atkinsovou dietou a mnoha dalšími. Nás bude ale zajímat keto dieta.

Jak ketonová dieta funguje?

Princip diety je poměrně jednoduchý, navíc funguje i bez toho, aby člověk trávil dlouhé hodiny cvičením a hlídal si, co jí. Právě kvůli tomu si ji oblíbilo i mnoho celebrit. Je založená na omezení příjmu sacharidů, v jehož důsledku se tělo dostane do tzv. ketózy a bude energii čerpat ne ze sacharidů, ale z ketonů, které vznikají spalováním tuků.

Při ketóze se tělesný tuk štěpí na malé částečky mastných kyselin, ketony. Toho dosáhnete jídelníčkem, ve kterém je minimum sacharidů, jeho hlavní složkou jsou naopak kvalitní bílkoviny.

Víte, že ketóza je přirozený stav ve chvíli, kdy nemáte dostatek sacharidů? Tělo se je snaží nahradit něčím jiným, aby mu nechyběla energie.

Co je při keto dietě povoleno a co naopak zakázáno?

Příjem sacharidů by neměl za den překročit 50 g, sladkosti, sladké nápoje a 100% džusy tak zcela vyřaďte z jídelníčku, vyhněte se i zákuskům, čokoládě a slazeným limonádám. Možná vás překvapí, že byste se měli během keto hubnutí vyhnout i ovoci. Je sice plné vitamínů, na druhou stranu ale taky obsahuje hodně sacharidů. Na co dalšího si dát pozor?

Autor: Unsplash

Vyhněte se i alkoholu, s kořením to nepřehánějte. Pozor si dejte i na majonézy, rostlinné oleje a pomazánky. Co je naopak povoleno?

  • Červené maso a drůbež jako zdroj živočišných bílkovin
  • Ryby a mořské plody, hlavně ty tučnější (losos, tuňák, makrela apod.)
  • Vejce, ideálně ta z volného chovu
  • Tuky v podobě olivového, kokosového nebo avokádového oleje
  • Různé ořechy a semínka (kokos, pekanové ořechy, makadamové ořechy, chia semínka, vlašské ořechy)
  • Ovoce s nízkým obsahem cukru jako brusinky, maliny, borůvky, višně a avokádo
  • Mléčné výrobky (plnotučný jogurt, tučné sýry, Cottage, máslo, ghí)
  • Zelenina s nízkým obsahem cukru (listová zelenina, květák, zelí, brokolice, okurka, ředkvičky, rukola, houby, řapíkatý celer apod.)
  • Jako dochucovadla můžete používat bylinky, pepř a sůl, jablečný ocet, stévii, kakao, jednodruhové koření.
  • Na pití je nejlepší čistá voda a neslazená minerálka, dopřát si ale můžete i kávu, neslazené bylinkové, zelené a černé čaje, kokosové mléko. Tekutiny tělu dodá i domácí vývar.
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku