7 způsobů, jak pomoci dětem, když zažijí zklamání s kamarády

  • 7 způsobů, jak pomoci dětem, když zažijí zklamání s kamarády
    ...
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    27. září  2015 
     06:00

    První dny ve škole jsou za námi. Novou látku a nové povinnosti možná vaše dítě zvládá s přehledem, problémy se ale mohly vyskytnout jinde: ve vztazích se spolužáky. Nejen dívky, pro které je to typičtější, ale i kluci mohou přicházet ze školy doslova rozhozeni: někdo se s nimi nebaví, někdo jim ubližuje anebo si někdo našel nového kamaráda. Jak pomoci dítěti snést zklamání z toho, že vztahy se spolužáky nefungují podle jeho představ?

  • Neříkejte: Vždyť jsem ti to povídala!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud ho zklamal kamarád nebo kamarádka, zkuste to nedělat ještě horší. Věta: "Vždyť jsem ti říkala, že je vypočítavá a nespolehlivá" dítěti v tu chvíli asi nepomůže. Ono o její přátelství stálo. Podobná slova spíše umocní jeho bolest a rozhodně mu nepomohou se přes situaci přenést.

  • Kamarád si musí důvěru zasloužit

    Děti, kamarádi
    Děti, kamarádi
    Autor: Shutterstock.com
    Zkuste s ním hovořit o tom, že přátelství se buduje delší dobu. Dítěti může udělat radost, když následující den přijde ze školy domů a řekne: "Už je to fajn, domluvil jsem se s Adamem, že teď bude můj nejlepší kamarád asi on." Takové přátelství má ale velikou šanci, že skončí stejně rychle, jako začalo. Zkuste mu opatrně vysvětlit, že vztahy se budují pomaleji.

  • Připomeňte mu dřívější úspěchy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Některé děti mohou reagovat opačně - pokud ho kamarád "zradil", nehodlá investovat nadále energii do něčeho tak riskantního a raději bude sám. Zkuste si vzpomenout na některé z jeho dřívějších vztahů, které fungovaly. "Vzpomeň si, jak jste si užili s Adámkem školku v přírodě."

  • Neřešte za něj všechny spory

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Určitě nevstupujte do veškerých konfliktů a vyjednávání vašich dětí s jejich spolužáky. Toto je dovednost, kterou se musí naučit samy a jedině praxí. Největší službu jim tedy uděláte tím, pokud je necháte jednat.

  • Nechte ho dělat chyby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Nechte je také dělat chyby. Můžete jim říct, že kamarády nemusejí uplácet dárky, ale nezakazujte jim to. Také zklamání a smutek z nepovedených vztahů do života patří. Ne vždycky se vám děti budou svěřovat a ne vždycky jim budete v takových situacích po boku. Čím dříve se je naučí snášet, tím lépe. Toto pochopitelně neplatí ve chvíli, kdy máte pocit, že dítěti někdo ubližuje nebo ho šikanuje. Pak je namístě situaci řešit.

  • Když není v partě, tak...

    Parta, kamarádi, outsider
    Parta, kamarádi, outsider
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se dítě ocitne mimo skupinu, jeho touha někam patřit přebije vše ostatní. Jeho chování se může změnit v podbízivé a může ostatním dovolit jednat s ním hůře, než za normálních okolností. Povídejte si s ním o tom, jestli se mu takové chování líbí a jestli je to skutečně v pořádku. Ujistěte ho, že chápete, že je to těžké a že má vaši podporu. Ujistěte ho, že i když jeho chování možná není "výhodné" v případě těchto kamarádů, jednou se mu to určitě vyplatí.

  • Povídejte mu i o sobě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Povídejte si s dítětem o svých kamarádech, o svých zklamáním, vyprávějte mu, jak jste to na základní škole prožívali vy. Bavte se s ním o tom, co je to být kamarádem, co by pro kamaráda udělalo ono a co by měl kamarád dělat také pro něj.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku