Dobrodruh, nebo finančník aneb jaký typ otce vychovává vaše dítě?

  • Dobrodruh, nebo finančník aneb jaký typ otce vychovává vaše dítě?
    Autorita, kamarád, manažer... který typ otce pro je děti nejlepší?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    24. října  2015 
     06:00

    Pro někoho je důležitý řád a aktivní využití každé chvíle, jiný chce být pro své děti hlavně kamarád. Každý dává svým dětem to, co uznává za nejlepší. A pro každého je to pochopitelně trochu něco jiného. Většina z otců je mixem těch základních typů. Které typy otců můžeme v dnešní době vidět nejčastěji?

  • Dobyvatel

    otec a dcera
    otec a dcera
    Autor: Shutterstock
    Tento druh otce vytyčuje pro své děti cíle a ty pak naplňuje. Děti se s ním dostanou do neuvěřitelných konců země a světa, zažijí nevšední zážitky – od čundru v psím počasí až po cestu do pralesa. Často podporuje děti ve sportu, který mají podle něj dělat naplno, aby to k něčemu bylo. Na takovém otci není nic špatného, jen pozor – dost často si realizuje spíš své nesplněné sny z dětství než přání vašich dětí.

  • Věčný kluk

    otec a dcera
    otec a dcera
    Autor: Shutterstock
    S tímhle chlapem se vaše děti nudit nebudou. S nadšením v očích s nimi bude stavět lego, jezdit na skejtu, vyrábět meče a donekonečna s nimi bojovat na straně dobra proti Darth Vaderovi. Jen občas se děti nestihnou najíst, a pokud si nezačnou brzy myslet na své povinnosti samy, bude to vždycky na matce.

  • Manažer

    ...
    ...
    Autor: ...
    V pondělí pohyb, v úterý hudební nástroj, ve středu návštěva kulturního zařízení. Deset hodin spánku, o víkendu dvě hodiny osobního volna. Jídelníček vyvážený, sladké se kupuje jen o víkendu, sobota odpoledne je čas, kdy se může zhřešit. Tenhle otec to má naplánované pro všechny členy v rodině. Za dva roky dovolená v Jugoslávii a pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty. Ano, do té doby, než mu na to děti začnou zvysoka kašlat.

  • Nejvíc trendy muž ve městě

    Už od dětství by měl táta svoji dceru učit, že ona je ta nejlepší ženská pod sluncem. (vyjma její mámy)
    Už od dětství by měl táta svoji dceru učit, že ona je ta nejlepší ženská pod sluncem. (vyjma její mámy)
    Autor: Shutterstock.com
    Děti, které vychovává trendy táta, budou vždycky před spolužáky o krok napřed. Dostanou jako první ze třídy napít cideru, budou mít cool hadry, hype doplňky, "nadupanej mobil, o prázdninách navštíví fesťák, kterej frčí", a slovní zásobu spolužáků vždycky obohatí o výrazy, které frčí. I když vám to pravděpodobně dost často poleze na nervy, spolužáci mu budou tátu vždycky závidět.
  • Intelektuál

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vzdělání nadevše, razí tento typ tatínka a u vody budou raději sledovat vodoměrky a mluvit o povrchovém napětí místo toho, aby se děti naučily skočit šipku. Všechny dárky budou mít přízvisko "kreativní", "podporující jemnou motoriku" nebo "stimulující myšlení" a od školního věku budou děti dostávat zásadně knihy a věci pro dospělé. Je fajn mít otce, který dbá o vzdělání, ale fajn je mít také děti, které si rozumějí i s dětmi. Seberte je někdy tátovi a nechte je jen tak zevlovat a blbnout, aniž by se přitom vzdělávaly.

  • Vtipálek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    S tímhle tátou je vždycky sranda. Knížky čte zkomoleně a děti se válí po zemi smíchy. Když píšou úkoly, třese se jim pero v ruce, protože táta vymyslel jednu strašně vtipnou poučku, jak si pamatovat, kde se píše tvrdé y... Spolužáci k vám chodí rádi na návštěvu, protože táta je schopný jim do půlnoci vyprávět "nějakej super film". Což funguje krásně do chvíle, než je potřeba dětem stanovit hranice a trvat na jejich dodržování. Jelikož to většinou sám táta neumí a vždycky to shodí nějakým vtipem, budete mít v tomto směru asi těžké pořízení.

  • Pan Úspěšný

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Když budeš tvrdě dřít, dostaví se úspěch – takové heslo razí tento druh otce. Chce vidět především snahu, výsledky se dostaví po čase. A tak si nemyslete, že děti se budou jen tak někde poflakovat na hřišti – když pohyb, tak ve sportovním oddílu. Když humor, tak prostřednictvím knihy. Když odpočinek, tak přesně vymezený, protože zahálka plodí myšlenky na nepotřebné a nedůležité věci. Dětství je pro něj investice do budoucnosti, kterou je třeba opečovávat tak, aby se později co nejvíce zhodnotila.
  • Pan Nejistý

    Přehnaná péče rodičů dětem nesvědčí
    Přehnaná péče rodičů dětem nesvědčí
    Autor: Shutterstock.com
    Takoví otcové se rekrutují hlavně z řad mamánků. Sami moc nevědí, co si s novou rolí mají počít. Potřebují ujistit, že vy jako žena to máte všechno pod kontrolou, neustále obtěžují s tím, jestli se dětem nemůže nic stát, jak poznáte, že v noci nepřestanou dýchat – a jestli byste se nechtěla domluvit s jeho mámou, protože ta na to má svůj názor a hlavně vychovala dvě děti. A jelikož to jinak neznají, budou svým dětem pomáhat až do dospělosti a vy budete občas za tu, která toho po nich chce strašně moc. Třeba aby si samy zavazovaly boty, že.
  • Stínový otec

    otec a dcera
    otec a dcera
    Autor: Shutterstock
    O tomhle tátovi se tak nějak ví, ale moc se doma nevyskytuje. Buď má rodin víc a musí je stíhat všechny, nebo je tak strašně zaneprázdněný v práci, že chodí pozdě, nebo je to rozervaný bohém, který se potřebuje sám někde v klidu ujistit, jestli to takhle vlastně vůbec chtěl. O tatínkovi se často hovoří a v dětských myslích nabývá díky fantazii vlastností supermana a nadčlověka. A tak, když se po čase rozhodne, že nastal čas zase se chvilku věnovat téhle rodině, přinese většinou do života svých dětí zklamání.

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku