Pětileté dítě by se mělo denně hodinu hýbat tak, aby se pořádně zadýchalo

Pětileté dítě by se mělo denně hodinu hýbat tak, aby se pořádně zadýchalo
Foto: Amaze.cz
Sdílej na facebooku
31. května  2016 
 06:00

Chodíte s dětmi ven? A co tam dělají? Ptáme se, protože je fakt, že byste jim měli dávat pořádně do těla. Ne jen kvůli tomu, aby se utahaly a večer lépe spaly, ale hlavně aby byly obratné a zdravé. Ty české jsou na tom bohužel dost bídně a vašich potomků se to dost možná týká také. 

Jedno z pěti evropských dětí má buď nadváhu, nebo je rovnou obézní. Při školních aktivitách děti stráví pohybem méně než pět procent času a ani v osobním volnu to není lepší.

Kolik pohybu by tedy měly naše děti mít? Světová zdravotnická organizace doporučuje pro děti od pěti do sedmnácti let minimálně 60 minut střední až intenzivní pohybové aktivity, při které se zadýchají, denně. Pohybová aktivita by měla být zábavná a přiměřená věku. Platí samozřejmě rovnice, že čím víc pohybu, tím lépe a tím větší zdravotní benefity z toho pro dítě vyplývají nyní i později v dospělosti. Smutné je, že doporučení organizace dodrží v Evropě méně než 10 procent dětí. Jinými slovy – dostatečně se hýbe sotva každé desáté.  

Rodiče mají někdy tendenci vymlouvat se na školu a na špatně vedené hodiny tělocviku, kterých je málo. Ale například Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, říká, že ve školách to není. Organizovaného pohybu v nich totiž oproti minulosti neubylo. Většina škol poskytuje dvě hodiny řízené aktivity – tělesné výchovy – týdně, navíc řada dětí chodí na různé sportovní kroužky.

„Problém je, že pod pojmem fyzická aktivita nemáme na mysli jen sportovní výkony v konkrétních disciplínách, ale i činnosti, jako jsou chůze, běhání venku nebo po hřišti, lezení po prolézačkách, stromech, jízda na kole a další. A těch mají děti zoufalý nedostatek. Do školy je rodiče vozí až před vchod, na hřiště je samotné nepouští kvůli obavám o bezpečnost – a tak dál. To významně snižuje množství fyzické aktivity i motivaci nějakou vůbec vykonávat,“ tvrdí Jana Havrdová.

Je navíc prokázáno, že existuje i nepřímá úměra mezi množstvím pohybu a pasivními formami trávení volného času. Čím méně se děti hýbou, tím více času tráví u televize a u počítačových her. Tím pádem postupně klesá i motivace. Je lidskou přirozeností, že máme tendenci vybírat si věci lehce dostupné a odtahovat se od těch, které vyžadují nějakou investici. Když děti necháme sedět dvě hodiny před počítačem a pak je skoro násilím vyháníme ven, nemůžeme se divit, že se jim nechce.

Sedm nečekaných výhod rodičovství: Tohle jste možná nečekali!

Sedm nečekaných výhod rodičovství: Tohle jste možná nečekali!

Nikdo vás nedokáže připravit na to, co opravdu znamená být rodičem. Nedostatek spánku, nekončící práce s úklidem, pocity bezradnosti a mnohé další.…celý článek

Situace je mnohdy taková, že děti buď nesportují vůbec, nebo se od velmi útlého věku na přání rodičů věnují sice třeba dostatečně, ale jenom jednomu konkrétnímu druhu sportu: tenisu, fotbalu, atletice a dalším. „Bohužel náročný trénink a tlak na výkon ubírají na radosti z pohybu a není výjimkou, že u dítěte dojde k vyhoření, kdy se sportem poměrně brzy úplně skončí. Navíc specifický pohyb bez dalších kompenzačních aktivit může vést i k poškození pohybového aparátu,“ varuje Jitka Literová, koordinátorka projektu Děti na startu, který má za cíl navrátit k rodičům původní myšlenku přirozeného zdravého sportování a zábavy a naučit děti brát pohyb jako přirozenou součást života.

Změnit stávající situaci chce mimo jiné i aktivita Česko se hýbe. Odborníci začali u těch nejmenších, které chtějí vést k pohybu zábavnou formou. Celorepubliková soutěž týmových skladeb Česko se hýbe ve školách plných zdraví je určena pro mateřské, základní a střední školy, školní kluby a školní volnočasové aktivity. Jejím cílem je formou pohybu a tance motivovat děti a mládež k fyzické aktivitě a ukázat jim, že aktivní trávení volného času je zábava. Více na www.ceskosehybe.cz

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku