Pohřeb v rodině: Máme nutit dítě jít s námi, i když nechce?

Pohřeb v rodině: Máme nutit dítě jít s námi, i když nechce?
Každé dítě reaguje na smrt blízkého člověka jinak. Základní pravidlo zní: povídejte si s nimi.
Foto: shutterstock
Sdílej na facebooku
7. června  2016 
 06:00

Smrt nepatří k nejoblíbenějším konverzačním tématům, přesto je potřeba o ní mluvit. Možná patříte k těm rodinám, které už pár hovorů na toto téma zvládly. Možná také vnímáte pohřeb jako důležitý rituál rozloučení se zesnulým členem rodiny. Jenže vaše malé dítě může najednou říct, že na pohřeb babičky nepůjde. Co s tím? Nutit, nebo ho nechat doma? Nebude mu to jednou chybět?

Smrt vyvolává v lidech úzkost. V poslední době se naštěstí tomuto tématu věnuje prostor trochu více a čím dál tím více lidí si uvědomuje, že smrt k životu patří. A stejně tak i důstojné rozloučení se zesnulým pomůže většině z nás lépe se vyrovnat s jeho odchodem.

Jaké pocity mají ti dospělí, kterým jako dětem zakázali jít na pohřeb, a ti, které naopak v dětství donutili tam jít? I to se dozvíte v následujícím videu:

Může se ale stát, že dítě z nějakého důvodu na pohřeb zesnulého člena rodiny jít nechce. "V takovém případě doporučujeme – stejně jako vždy, když dojde na téma smrti – zkusit dětem vysvětlit, co přesně pohřeb je," říká doktor Martin Loučka z Centra paliativní péče a spolupracovník hospicového centra Cesta domů. "Řekněte, jak to bude v síni nebo v kostele vypadat, kde bude člověk po smrti ležet, že to bude trvat třeba hodinu, lidé tam budou možná hodně plakat, ale my se tak s dědečkem nebo s babičkou rozloučíme." Pak by měla rodina vyhovět přání dítěte. I pokud se dítě rozhodne na pohřeb jít, je dobré počítat s tím, že celý obřad na něj může být náročný nebo dlouhý. "Většinou doporučujeme mít v záloze nějakého příbuzného, který není z těch úplně nejbližších, aby byl dětem nablízku, a pokud by toho na ně bylo moc, aby s nimi odešel třeba napřed domů," říká odborník.

Jak vnímají smrt předškoláci a jak starší děti? Můžete se podívat zde:

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku