10 věcí, které by děti měly zvládnout dřív, než jim bude 10 let

  • 10 věcí, které by děti měly zvládnout dřív, než jim bude 10 let
    Umí tohle vaše dítě?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    21. července  2020 
     06:00

    Řada dětí umí v první třídě bravurně ovládat telefon a na internetu se doklikat přesně k tomu videu, které chtějí vidět. Když si mají udělat snídani, zůstanou nejspíš o hladu. Natož, aby věděl, jak třeba vyprat prádlo. Přitom je v jejich silách, aby to zvládly. 

    Na letních táborech vedoucí vídají děti, které umějí ošálit leckterou aplikaci, umějí zajímavě vyprávět o tom, jak na počítači řídí kosmickou loď, nezvládnou si ale připravit oblečení a jídlo na jednodenní výlet. Podívejte se na deset následujících dovedností a zkuste je děti naučit. 

  • Prát prádlo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Možná si říkáte: na praní prádla přece nic není. Hodí se to do pračky a... Tak proč to vaše děti někdy nezkusí? Plnit pračku a třídit prádlo mohou předškoláci, stejně tak můžou pomáhat s dávkováním prášku či gelu. Starší děti si mohou zapamatovat běžný program a věšet a sbírat může kdokoliv. Mimochodem – umí si vaše dítě složit do skříně třeba tričko?

  • Vypěstovat zeleninu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Možná vaše děti nechaly ve škole klíčit semínka a přinesly si domů rostlinku. Zkuste s dětmi ale něco opravdu zasadit do zahrady a starat se o to, máte-li kde. Nebo alespoň vsaďte něco do truhlíku za okno. Nechte děti dávat sazenice do země tak, aby nepoškodily kořeny. Nechte je rostliny zalévat a případně sklidit jejich plody.

  • Zatlouct hřebík

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte začínat hned na zdi se skobou a palicí. Půjčte si malé kladívko, kupte tenké hřebíky a najděte špalek měkkého dřeva. Hřebík dítěti zpočátku lehce natlučte do dřeva tak, aby stál a dítě mohlo trénovat. Nejen se správně trefit, ale i odhadnout sílu a směr úderu. Později můžete učit děti držet si hřebíky samy, slabší rodičovské povahy mohou prsty potomka překrýt kartonem (skrz který hřebík propíchnete) a zajistit jim alespoň částečnou ochranu. Úderu do prstu se nejspíš nevyhnete, ale vytrvejte.

  • Zabalit dárek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Většina dětí dává ráda dárky, balte je pro nejbližší společně. Mohou s vámi odstranit cenovku a naučit se, jak vyměřit správně veliký papír, aby člověk neplýtval. Větší děti mohou zkoušet balit dárek samy.

  • Napsat dopis

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Začněte třeba tím, že budete psát pozdravy babičkám a dědečkům z vašich výletů. Děti mohou na pohled něco namalovat, nalepit známku. Pokud jim chtějí napsat delší pozdrav, mohou vám ho diktovat a doplnit ho obrázkem. Ti starší potomci už by měli umět napsat něco, co má začátek, prostředek a konec. A adresu na správném místě, pochopitelně.

  • Uvařit jednoduché jídlo

    Dopřejte svým ratolestem sladké zákusky na den dětí.
    Dopřejte svým ratolestem sladké zákusky na den dětí.
    Autor: shutterstock
    Začněte tím, že je přizvete ve chvíli, kdy jim děláte svačinu. Děti mohou mazat chléb, krájet okurku nebo banán. Později si mohou udělat například toast, desetileté dítě už by mohlo umět uvařit třeba těstoviny, rýži nebo brambory.

  • Vyznat se v mapách

    Vezměte děti na výlet do přírody.
    Vezměte děti na výlet do přírody.
    Autor: profimedia.cz
    Možná si myslíte, že ve věku chytrých telefonů a navigací budou mapy brzy dávno pasé. Možná ano, každopádně telefon nemusí být vždy po ruce – to za prvé. A za druhé – orientace v mapě geniálně procvičuje mozek. Zkuste začít jednoduchými plánky, podle kterých dojdou na louce nebo na zahradě k pokladu. Pokračovat můžete jednoduchým nákresem okolí, později se můžete orientovat v mapě města nebo trasy výletu. Starším dětem zadejte cíl a nechte se jimi vést. Můžete také zkusit geocaching.

  • Ošetřit si zranění

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Už odmalička můžete učit děti, že krev není důvod k hysterii a pláči. Naučte dítě vyčistit a zalepit ránu – svou či vaši. Nechte ho vyndat si třísku, ošetřit puchýř, ledovat vaši drobnou spáleninu.

  • Rozdělat oheň

    táborák
    táborák
    Autor: Shutterstock.com

    Sirky patří dětem do rukou, když je s nimi učíte zacházet. Naučte je škrtnout a zapálit svíčku, naučte je rozdělat oheň v kamnech nebo venku na zahradě. Nechte je zjistit, jak hoří papír, tříska, suchá tráva, kůra nebo jednotlivé kusy dřeva.

  • Udělat rozpočet

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Starší děti nechte občas nakoupit třeba večeři pro celou rodinu. Nechte je, ať rozhodnou, co se bude jíst – jestli na to mají, jestli to bude dost pro celou rodinu a jestli jim zbude třeba na zmrzlinu. Mohou rozhodovat o rozpočtu pro dnešní den – jestli se bude jíst v restauraci nebo doma, jestli se k tomu stihne třeba i kino. A to, co vymyslí, respektujte a dodatečně jim nepřidávejte.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku