Tipy, jak naučit dítě jezdit na kole. Pomůže odrážedlo a tříkolka

Tipy, jak naučit dítě jezdit na kole. Pomůže odrážedlo a tříkolka
Foto: BABY DIREKT
Sdílej na facebooku
16. září  2019 
 00:00

Váháte, kdy je ten správný čas poprvé posadit dítě na kolo? Začněte s tréninkem co nejdřív. Pokud ještě nedosáhne na pedály, sáhněte nejprve po odrážedle nebo tříkolce. Na nich děti získají jistotu a naučí se udržet stabilitu. Jízda na opravdovém kole pak pro ně už bude hračka.

Začněte na odrážedle

S tréninkem na odrážedle můžete začít hned, jakmile se dítě naučí bezpečně chodit. Na něm se malí cyklisté naučí držet rovnováhu, pochopí principy zatáčení a nebudou mít problém odhadovat vzdálenost. Většina dětí se naučí odrážet velmi rychle a navíc je to hodně baví. 

Zvolte odrážedlo s pevnou konstrukcí a kvalitními, tiše jedoucími koly jako je například EasyWay od české značky Zopa. 

Na odrážedle Zop Zooter děti získají stabilitu. Ideální pro první cyklistický trénink
Na odrážedle Zop Zooter děti získají stabilitu. Ideální pro první cyklistický trénink
Autor: BABY DIREKT

Nesnažte se nic uspěchat

Odborníci doporučují nepřecházet z odrážedla rovnou na kolo, je vhodné jako mezikrok zvolit tříkolku. Děti si totiž musí vyzkoušet, jak fungují pedály, jak dát klasické kolo do pohybu.

Doporučujeme vybrat takovou, kterou lze postupně, jak dítě získává nové dovednosti, upravovat. Ideální je například tříkolka Doona Liki Trike,na které děti mohou začít trénovat už od 10 měsíců díky přizpůsobitelné zádové opěrce a rodičovské vodící tyči. Opěrka i tyč se dají snadno odmontovat a malí závodníci mohou, až získají odvahu, jezdit samostatně.

Také tříkolka Zopa Citigo nabízí až 6 typů využití podle aktuálního věku a schopností dětí. Nejmenší děti navíc chrání před pádem ochranná hrazda. Pokud dáte dostatek času odrážedlu a tříkolce, můžete se pak i vyhnout jízdě s pomocnými kolečky, která často odvádí už nabytou schopnost držet rovnováhu.

Tříkolka Liki se přizpůsobí schopnostem každého závodníka od 10 měsíců
Tříkolka Liki se přizpůsobí schopnostem každého závodníka od 10 měsíců
Autor: BABY DIREKT

Motivujte, ale nenuťte

Zkuste děti od začátku motivovat, aby je neodradily počátečení neúspěchy. Dejte si jako cíl nedalekou cukrárnu nebo si za náročný trénink domluvte společnou odměnu, třeba společné koukání na film. Děti i za malé úspěchy pochvalte, potěší je to a motivuje do dalších kroků. 

Naopak co opravdu nefunguje, je nucení. Pokud dítě jízdu na kole odmítá, dejte mu čas, na pár dní kolo schovejte, ať mu ho zcela neznechutíte. Po čase ho opět vytáhněte, povídejte si s dítětem o technice jízdy, nechejte ho si s ním hrát. Často jako motivace funguje, když danou aktivitu provádí sami rodiče. Když vás dítě uvidí jezdit každé ráno na kole do práce, bude vás chtít napodobit. 

Na tříkolce Zopa CitiGO děti získají jistotu a naučí se šlapat a manipulovat řidítky
Na tříkolce Zopa CitiGO děti získají jistotu a naučí se šlapat a manipulovat řidítky
Autor: BABY DIREKT

Správné vybavení usnadní začátky

S jízdou na opravdovém kole počkejte přibližně do tří let, záleží ale samozřejmě na schopnostech každého dítka. Zajděte společně do obchodu a první kolo pořádně vyzkoušejte, každé dítě je jiné a bude mu vyhovovat něco jiného, nespoléhejte na tabulky. 

Odborníci varují před poměrně častým trendem, kdy rodiče kupují výrazně větší kolo, než dítě aktuálně potřebuje. S příliš velkým kolem, kdy dítě dosáhne na zem, ale má daleko od sebe řidítka, se mu totiž bude velmi špatně manipulovat, bude na něm nejisté a jízdu mu znechutíte.

Sdílej na facebooku
Autor: prezentace klienta

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku