Naučte děti jíst. Jak dostat do batolete zeleninu?

Naučte děti jíst. Jak dostat do batolete zeleninu?
Batolata často rezolutně odmítají zeleninu, zejména tu, která má zelenou barvu, například brokolici
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
15. srpna  2015 
 10:41

Víte, že strava, kterou dáváte svému potomkovi v prvních třech letech, může změnit celý jeho život? Dětská výživa ovlivňuje nejen celoživotní stravovací návyky, ale i to, zda mu už v mladém věku bude hrozit infarkt.

Kritické období, kdy složení stravy může ovlivnit kvalitu života i na několik desetiletí, začíná už v prenatálním stadiu a trvá zhruba do tří let věku. V tomto období prochází organismus největšími změnami, z nichž některé si může nést až do dospělosti. Nejde jen o riziko vzniku obezity a srdečních onemocnění, ale také o fungování imunitního systému a později o správnou funkci mozku.

Proto je důležité pěstovat vhodné stravovací návyky už od kojeneckého věku.

Příliš mnoho sladkostí

Pediatři jsou současnou výživou dětí znepokojeni. Jeden z nejproblematičtějších faktorů je podle nich příliš mnoho sladkostí a sladkých nápojů, nedostatečný pitný režim a nedostatek ovoce a zeleniny v dětské stravě.

Základní příčinou těchto problémů jsou zažité stravovací návyky v rodinách, protichůdné informace a nedostatečné znalosti o správné výživě dítěte.

Co by měli rodiče vědět? 

Na obezitě dětí mají největší podíl rodiče, kteří jim dávají nevhodná jídla
Na obezitě dětí mají největší podíl rodiče, kteří jim dávají nevhodná jídla
Autor: profimedia.cz
O SOLI Děti by měly konzumovat jen desetinu množství soli v porovnání s dospělými. Rychle si totiž zvyknou na vysokou hladinu soli v potravě, což vede k její zvýšené spotřebě v pozdějším věku.

O MLÉCE Předčasný přechod na kravské mléko pediatři nedoporučují zejména proto, že obsahuje 2x více soli než standardní kojenecká mléka.

O „ZDRAVÝCH“ CEREÁLIÍCH Skrytou sůl obsahují i potraviny určené k rychlé přípravě, například snídaňové cereálie (pro děti starší tří let), i když bývají označovány jako zdravé a přírodní.

O CUKRU Sladké potraviny nejsou pro děti vhodné. Ve stravování dětí má svoje místo strava s omezeným obsahem cukru podávaná střídmě a s ohledem na správnou ústní hygienu.

O ŽELEZE Potřeba železa nezbytného pro růst mozku je nejvyšší u dítěte ve věku kolem 7 měsíců. Proto je důležité, aby i strava byla přizpůsobena jednotlivým stadiím vývoje jedince.

O OVOCI Dítě by mělo dostávat 2-3 porce ovoce denně. Jejich velikost by se měla postupně zvyšovat. Z několika lžiček ovocného příkrmu v prvních měsících až po dávku, která zhruba odpovídá velikosti pěsti batolete. Jednu dávku lze nahradit 100% ovocnou šťávou.

Děti vs. zelenina

  • Batolata často rezolutně odmítají zeleninu, zejména tu, která má zelenou barvu (například brokolici).
  • Když už dítě přistoupí na konzumaci určitého druhu zeleniny, obvykle ji nejprve až 10x ochutná. Není to nic zvláštního, protože je přirozené, že člověk odmítá kyselé a hořké chutě.
  • Dítě spíše akceptuje sladší a hutnější zeleninu, jako jsou hrášek a mrkev. A nejčastěji odmítá hořké druhy, jako například květák a brokolici.
Sdílej na facebooku
Autor: Vlaďka Hradská, lap

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku