Velký test křupek: Obsahují nebezpečný palmový olej a extrémně soli

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    6. ledna  2016 
     06:00

    Křupky pro děti existují na trhu v různých variantách. Vybrat můžete takové, které obsahují nebezpečný palmový olej, přidaný cukr nebo zbytečné množství soli. Nebo takové, které jsou zdravou alternativou k chipsům a slaným oříškům. Jak se vyznat v nabídce? Které koupit a kterým se raději vyhnout? Dozvíte se v našem testu!

  • Jedna hrst nestačí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kukuřičné křupky jsou oblíbenou pochoutkou nejen u dětí, ale i u dospělých. Hrst křupek může pomoct dětem zahnat hlad, aby se ale zasytily, budou jich potřebovat pořádné množství. Také dospělí většinou nezůstanou u jedné hrsti. Tím pádem do sebe dostanete zbytečně velké množství energie, případně soli, cukru nebo tuku. Pokud si tedy chcete křupky dopřát, pečlivě vybírejte.
  • Pozor na sůl



    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "Křupky jsou vyrobeny z kukuřičné mouky, jsou tedy přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné," říká Zuzana Douchová, odbornice na výživu a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. "To ovšem jen v tom případě, pokud nejsou obohaceny o hromadu soli a nevhodného tuku."

    Některé křupky obsahují ve 100 gramech výrobku téměř denní dávku soli pro dospělého. To byl případ oblíbených arašídových křupek. Dospělým je doporučováno sníst denně 3 až 5 gramů soli, 100 gramů křupek obsahuje klidně i 2,3 gramu! Češi obecně patří mezi národy, které solí hodně. V průměru totiž solí až dvojnásobně, než je doporučováno.

  • Opět palmový olej


    Video se připravuje ...
    Zuzana Douchová z iniciativy Vím, co jím radí, na co dát pozor při výběru křupek • VIDEO: 
    Některé křupky obsahují přidaný olej, který většinou bývá palmový. Je obsažen v arašídových křupkách a barevných kuličkách. O jeho škodlivosti se v poslední době píše dost, tak jen v krátkosti: palmový olej je sice rostlinným olejem, ale má vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které škodí našim cévám, je tedy výjimkou – spolu s kokosovým a palmojádrovým. Jsou to sice rostlinné oleje, ale jejich složení je pro zdraví nevhodné. Nasycené mastné kyseliny v těchto olejích zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a zvyšují tak riziko onemocnění srdce a cév.
  • Jak to celé dopadlo?


    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

    Pokud vyberete křupky bez přidané soli a tuku, získáte tak zdravější alternativu k chipsům nebo slaným oříškům. I tak jsou ale křupky spíše pochoutka než plnohodnotná svačina. Dětem vybírejte obyčejné kukuřičné křupky bez přidané soli, cukru a barviv, dávejte pozor na obsah vlákniny. Některé jí obsahují pro nejmenší až přespříliš. A jak celý test dopadl?

  • Křupky arašídové CANTO

    křupky
    křupky
    Autor: red
    Energetická hodnota (hodnoty ve 100 g výrobku) 2230 kJ
    Tuky 32 g
    Sacharidy 47 g
    Sůl 2,3 g
    obsahují velké množství soli a tuků, navíc palmový olej

  • Kukuřičná bio tyčka CRISPINS


    CRISPINS
    CRISPINS
    Autor: red
    Energetická hodnota (hodnoty ve 100 g výrobku) 1410 kJ
    Tuky 4 g
    Sacharidy 78 g
    Sůl 1 g
    obsahují 9 gramů vlákniny, ale hodně soli

  • Duhové kuličky

     
    Duhové kuličky
    Duhové kuličky
    Autor: red
    Energetická hodnota (hodnoty ve 100 g výrobku) 1720 kJ
    Tuky 4,6 g
    Sacharidy 85 g z toho cukry 25 g
    Sůl 0,09 g
    obsahují velké množství cukru a palmový olej

  • Kukuřičné křupky MAXÍNEK

    maxínek
    maxínek
    Autor: red
    Energetická hodnota (hodnoty ve 100 g výrobku) 1600 kJ
    Tuky 2,9 g
    Sacharidy 78 g
    Sůl 0,22 g
    deklaruje, že je bez přidané soli, nicméně jí obsahuje poměrně dost

  • CANTO, křupky kukuřičné

    křupky
    křupky
    Autor: red
    Energetická hodnota (hodnoty ve 100 g výrobku) 1643 kJ
    Tuky 0,9 g
    Sacharidy 85 g
    jsou bez přidané soli a tuku

  • EXTRUDO - 100% cereální žitná křupka

    Extrudo
    Extrudo
    Autor: red
    Energetická hodnota (hodnoty ve 100 g výrobku) 1355 kJ
    Tuky 1,7 g
    Sacharidy 59,4 g
    obsahují minimum soli a mají vysoký podíl vlákniny, který není vhodný pro příliš malé děti

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku