Děti, které nemají sourozence, jsou obéznější než ostatní

Děti, které nemají sourozence, jsou obéznější než ostatní
Ve Česku trpí nadváho či dokonce obezitou čtvrtina dětí
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
20. března  2016 
 06:00

Zajímavé výsledky přinesla studie, kterou nedávno zveřejnil tým vědců z univerzity v Michiganu v čele s doktorkou Julií Lyumengovou. Děti, kterým se ve věku 2 až 5 let narodí sourozenec, jsou méně obézní než ty, které v tomto věku malého sourozence nemají. Co za tím může být?

....
....
Autor: Shutterstock.com

Děti, které nemají mladší sourozence, mají daleko větší sklony k obezitě. Vyplývá to ze studie, kterou nedávno zveřejnil tým vědců z univerzity v Michiganu. Proběhla ve více než 700 rodinách v USA a přinesla zajímavý fakt. Pokud se dítěti ve věku 2 až 5 let narodí mladší sourozenec, zmenší se až třikrát riziko, že bude obézní.

V Americe trpí obezitou každé šesté dítě. To znamená, že každé šesté dítě má zvýšené riziko rozvinutí cukrovky druhého typu, onemocnění srdce a dalších nemocí s obezitou spojených. Nejméně obézních dětí bylo ve skupině těch, kterým se narodil sourozenec ve věku 3 až 4 let. O něco více to bylo ve skupině, kde sourozenec přišel ve věku 2 až 5 let. Pořád ale tyto děti měly 3x menší pravděpodobnost nadváhy než ty, které sourozence neměly.

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Na první pohled jsou všichni roztomilí, uvnitř se ale velmi liší. A to natolik, že některé čokoládové zajíčky je lepší rovnou z košíku s dětskou koledou…celý článek

Tato studie ovšem vyvolává více otázek, než kolik dává odpovědí. Říci, co je příčinou, je ještě brzy. "Nemáme tolik dat, abychom mohli něco interpretovat, jde jen o zajímavé zjištění," říká vedoucí týmu Jelie Lumengová. "Možná je to tím, že starší děti chodí s mladším sourozencem častěji na procházky ven s kočárkem. Možná je celkově v domácnosti více pohybu a aktivity, když se narodí mladší sourozenec," vysvětluje. Možná je pro dítě lepší hrát si se sourozencem než se dívat na televizi, možná je aktivnější proto, že na něj rodiče nemají tolik času. To vše bude předmětem dalšího bádání. 

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku