8 nebezpečných mýtů o dětském jídle, kvůli kterým naše děti tloustnou

  • 8 nebezpečných mýtů o dětském jídle, kvůli kterým naše děti tloustnou
    Foto: scom
    Sdílej na facebooku
    14. července  2016 
     06:00

    Obézních dětí a dětí s nadváhou je dnes více než před třiceti lety. V patnácti má kila navíc každé čtvrté dítě. Na obezitu jim nejčastěji zakládají rodiče, a to už v raném dětství. Je to alarmující, přesto si mnozí rodiče lámou hlavou, jak je to možné, že jejich dítě váží stále víc, i když jedí podle jejich názoru zdravé potraviny. V čem se otcové a matky, případně babičky a dědové, pletou?

  • Cereálie jsou nejlepší snídaně a dítě si klidně může přidat

    Obiloviny ke snídani jsou oblíbenou volbou mnoha dětí. Některé cereálie jsou ale pro děti nevhodné, protože obsahují více cukru než obyčejný kousek bábovky nebo domácího koláče. Sledujte i v případě cereálií složení, zejména množství cukru. „Nadměrné množství glukózy vede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi stejně jako zvýšená spotřeba kalorií,“ říká nutriční specialistka Věra Boháčová. Na trhu jsou samozřejmě méně slazené cereálie, stačí jen pozorně číst etikety.

  • I dětem mohou prospět dietní potraviny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Při rozhodování, co svým dětem servírovat, je důležité dívat se na potraviny jako na celek. Sledujte obsah soli, umělých sladidel, výživovou hodnotu i celkový počet kalorií. Všechny tyto faktory by měly hrát roli při určování, zda je potravina zdravá či nikoli. Vysoký obsah soli může vést k vysokému krevnímu tlaku, a to i u dětí. Umělá sladidla mohou navozovat dojem, že toho můžeme sníst víc – ale ve výsledku přijmeme více kalorií. 

  • Biopotraviny jsou sázka na jistotu

    Test Blesku - salámy Vysočina
    Test Blesku - salámy Vysočina
    Autor: Blesk

    Nálepka „bio“ nezaručuje, že potraviny obsahují méně sacharidů nebo tuků než ty nebio. Vlastně to spolu vůbec nesouvisí. Bio může být i špek. „Neexistuje ale žádná kvalitní studie, která by potvrdila jejich pozitivní účinky na zdraví, naopak mohou biopotraviny obsahovat celou řadu škodlivých látek, jako jsou toxiny z plísní atd. Rozumné je zapojit zdravý selský rozum a vyhledávat sezonní a místní potraviny a následně je šetrně skladovat,“ říká výživová terapeutka Blanka Procházková z Institutu sportovního lékařství v Praze. 

  • Džusy jsou zdravé a prospěšné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnozí rodiče se domnívají, že ovocné šťávy a džusy jsou pro děti ideální. Je v nich přece spousta ovoce a vitaminů! Není to ale pravda, džusy jsou vysoce kalorické nápoje, které přispívají k nadváze. Mnohem lepší je dát dětem čerstvé ovoce, které navíc obsahuje více vlákniny, jež se při výrobě džusů „ztrácí“. „Ano, je to tak. 100% džusy sice mohou obsahovat vysoké množství vitaminů, zejména C, ale ten v jídelníčku dětí nechybí zdaleka tak často jako vláknina. A džus je právě o ni ochuzen. Nenechte se zmást nápisem džus s dužinou,“ říká Blanka Procházková. Pití samotného 100% džusu vede tedy nejen k nadváze, ale taky přispívá k tvorbě zubního kazu.

  • Ovocná pití jsou lepší než limonády

     

    Nutriční terapeutka Alexandra Košťálová z iniciativy Vím, co jím rozhodně rozmlouvá rodičům, aby podlehli dojmu, který se snaží výrobci vyvolat. "Pitíčka pro děti se prodávají ve velice lákavých obalech, mnohdy s populárními postavičkami. Ty v dětech i rodičích vzbuzují důvěru, že nic nevhodného nekupují," řekla s tím, že opak je pravdou. Poukázala na to, že jediná lahvička pití často obsahuje tolik cukru, kolik může dítě sníst za celý den – nesmělo by si tak dát už žádnou sladkost, ale třeba ani ani ovocný jogurt nebo ovoce, v němž je cukr také.

  • Mléčné dezerty jsou ideální svačinou

    Jak říká nutriční terapeutka Blanka Procházková, mléčné tyčinky, nejen různé snacky, ale i kelímky s něčím, co se podobá jogurtu nebo tvarohu, mohou při časté konzumaci způsobovat nadváhu. „Jedna porce může obsahovat i polovinu denního doporučeného maxima pro příjem cukru u batolat! Mnohem lepší způsob, jak dítěti cukr dopřát, je ovoce v jakékoli podobě,“ dodává.

  • Sušené ovoce je mnohem lepší než bonbony

    Banánové chipsy
    Banánové chipsy
    Autor: Shutterstock.com

    Bohužel, zvláště některé si s nimi nezadají. Příkladem, po kterém raději nesahejte, jsou banánové chipsy, které jsou často přislazované. I když ovoce přislazované není (například sušené meruňky), stačí pár kousků, celý sáček už obsahuje cukru v podstatě jako bonbony. 

  • Veganské chipsy jsou zdravější než bramborové lupínky

    986984:gallery:true:true

    Tahle svačinka obsahuje stejné množství kalorií jako bramborové lupínky a dítě po nich může přibrat stejně snadno jako po těch bramborových. Většinou v nich je pouze malé množství zeleniny, zato vysoké množství brambor a kukuřičné mouky. Životně důležité živiny, které zelenina obsahuje, se bohužel ztratí při výrobě.

     

     

     

/
Autor: aši, red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku