Chudáci děti střelených matek: Vadí dětem alternativní výchova?

  • Chudáci děti střelených matek: Vadí dětem alternativní výchova?
    Děti občas nejsou ze svých alternativních matek nadšené
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    9. prosince  2015 
     06:00

    Učit dítě jít proti proudu, nebo splynout s davem? Jak se v moderní společnosti žije dětem alternativních matek? Pokusily jsme se udělat si v tom jasno.

  • Adidasky místo starých bot

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Viděla jste Hugha Granta ve filmu Jak na věc? Hrál tam klasického lovce žen, který narazí na matku malého kluka Marcuse. Problém je, že ona je tak trochu zastydlá hippie, která ujíždí na vegetariánství a menšinové kultuře.

    Synovi samozřejmě zakazuje hamburgery, populární muziku i módu, kterou běžně nosí jeho vrstevníci. To má pro kluka dost drsný efekt. Jeho vrstevníci rozhodně nemají pochopení pro alternativní životní styl, do kterého ho tlačí matka, a smějí se mu na každém rohu. Tak trochu šikanované a zoufalé dítě, které neví, čí vlastně je, naštěstí zachrání fešák Hugh Grant. Ten kluka učí, jak vyměnit staré boty za moderní adidasky, a přitom si zachovat vnitřní osobitost. Má evidentně víc moudrosti než ujetá máma.

  • Kult značek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přestože film je víc než deset let starý, jeho téma je čím dál aktuálnější. Přibývá vyznavačů alternativního života, ale i lidí, kteří se naopak klaní modle značkových věcí. „Dcera odmítla chodit do školy, protože má starý mobil a oblečení z tržnice. Prý se s ní kvůli tomu přestaly kamarádit některé holky ze třídy,“ vyprávěla mi nedávno maminka desetileté Markéty. To znám. Já několik let odolávala tlaku prostředního syna, který by v tričku ze sekáče nevyšel ani s odpadky. Vyřešili jsme to kompromisem. On si na luxusnější vysněné věci částečně ušetřil z kapesného a já mu doplatila zbytek.

  • Ode zdi ke zdi

    Zima klepe na dveře, užijte si zimní radovánky s novými bruslemi! Poradíme, kde koupit super brusle nejlevněji
    Zima klepe na dveře, užijte si zimní radovánky s novými bruslemi! Poradíme, kde koupit super brusle nejlevněji
    Autor: Istock Photo

    Nedávno mi ale kolegyně vyprávěla opačný extrém. Šla s dětmi bruslit a na ledovou plochu se postavil i syn její kamarádky. No, postavil, spíš tam dopajdal. Nožičky se mu v odřených bruslích (asi po babičce) kývaly a rezavé ostří mu nedovolilo, aby se vůbec rozjel. Jeho snaha skončila pláčem a malým traumatem, se kterým se bude muset vyrovnat. „Přece mu nebudu kupovat brusle. Našla jsem nějaké ve sklepě, ty mu musí stačit,“ vysvětlila matka nešťastného kluka a víc neřešila. Ale aby bylo jasno. Nebyla to žádná chudinka, kterou by nákup byť i bazarových bruslí zruinoval. Peněz měla dost. Brusle prý odmítla koupit z principu.

  • Proti proudu, proti všem?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Říkáte si, co je správně? Podporovat děti v konzumu, nebo jít proti proudu a trvat na přírodním oblečení z juty? V tomhle případě, stejně jako téměř vždycky v životě, platí pravidlo zlaté střední cesty. „Určitě je dobré dítěti vysvětlit, že existují i jiné hodnoty než jen nákup nových věcí, ale na druhou stranu nemá smysl děti vyčleňovat ze společnosti tím, že je od reality úplně odtrhnete,“ vysvětluje dětská psycholožka Lucia Pacherová. Potomkům, kteří se nenaučí pohybovat se v normálním světě, totiž nikdy nenaroste ochranný krunýř a budou zmatení, bezradní a zranitelní.

  • Minirozhovor s psycholožkou Luciou Pacherovou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co děláme my rodiče špatně?  

    Největší problém je, když jsou rodiče přesvědčení, že vědí, co je pro jejich dítě nejlepší (v různých oblastech života). Když se dítě narodí, je na nás závislé, ale postupně, jak roste, je potřeba ho pomalu vypouštět do života.

    Co to přesně znamená? 

    Nechte dítě, aby samo hledalo, co ho baví a co ne, aby si samo vybralo školu, partnera, ponechte mu jeho názory, a když nás některý z nich překvapí, ptejte se, proč věci vidí tak, jak je vidí. Hlavně ho nekritizujte a nepředělávejte. Dítě není naše kopie, ale samostatná bytost. Výchova není o tom, aby se dítě chovalo, jak si přejeme my, ale abychom mu sdělili svou zkušenost. Na něm pak musíme nechat, aby se rozhodlo samo za sebe. Tím ho připravíme, aby se jednou dokázalo o sebe postarat.

/
Autor: Majka Dvořáková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku