Jovanka Vojtková: Mateřskou náruč nikdo a nic nenahradí

Foto: FOR BABY
Sdílej na facebooku
16. května  2017 
 00:00
Prezentace klienta

Má druhé dítě, po Adamovi (4 a půl roku) přišel dnes už skoro roční Albert. Z “vyjukané prvorodičky” se stala zkušená máma, kterou jen tak něco nerozhodí. A hlavně už přesně ví, co chce, potřebuje a bez čeho se naopak klidně obejde.

Platí, že s každým dalším dítětem má máma mateřství víc “na háku”?

Nemyslím si, že na háku, ale určitě jsem víc v klidu. U prvního dítěte jsem nevěděla, co mě čeká a dávalo mi to občas prostor zbytečně o sobě pochybovat a klást si otázky typu – zvládneš to? U Bertíka už jsem nepochybovala, věděla jsem, že se postarám nejen o dítě, ale s přehledem zvládnu domácnost, psy i práci v salonu.

Přesto - zaskočilo vás něco?

Změnila jsem dětskou lékařku, takže jsem se dozvěděla celkem dost nových věcí a některé bych bývala ocenila dřív. Adámek například první měsíce proplakal, protože ho trápilo nadmuté bříško. Kdybych znala triky, které znám teď, asi bych těch proplakaných nocí bylo míň. Ale “kdyby” do mateřství nepatří - jak jinak se naučit být mámou, než tím, že jí prostě jste.

Obchody dnes nabízí nepřeberné množství pomůcek, jež mají maminkám ulehčit praktický život. Čím například Bertíka zabavíte, když se potřebujete věnovat svým věcem?

Po ranním mazlení, přebalování a krmení děláme takové kolečko po bytě, abych mohla chystat Adámka do školky nebo se v klidu osprchovala. Prvním, nejbezpečnějším řešením je ohrádka se spoustou hraček. Když se omrzí, jistotou klidu na pár minut je chodítko, ve kterém drandí po celém bytě. Pak máme hopsadlo, úžasná věc mimochodem - co v něm Bertík předvádí za výkony, to je neuvěřitelné. Také promenáda s tatínkem po domě zakončená jízdou v kočárku funguje. Obchody to dnes mámám umí hodně ulehčit, díky bohu za všechny ty vymoženosti, ale jednu věc nikdo a nic nenahradí a tou je náruč mámy.

Autor: FOR BABY

Jak vybíráte důležité dětské produkty jako např. autosedačku?

Nejsem typ člověka, který by “visel” na internetu a sjížděl recenze, ani na to nemám čas - to už ho radši využiju k hraní s dětmi.  Nechávám si proto radit od lidí, jimž důvěřuju, a pak hlavně od expertů. I z tohoto důvodu jsem si oblíbila obchod Trendy Baby, spojuje totiž obojí. Cítím se v něm jako mezi přáteli, má fajn atmosféru, nejde o tradiční nepřehledný hangár, ale sympatický prostor, kde vám uvaří kafe a nikdo vám nic nevnucuje. Přitom tam seženete vše a pracují v něm lidé, kteří svému oboru rozumí. Kdykoli něco sháním, jdu rovnou tam.

Naposledy jste si tam kupovala autosedačku a vajíčko polské značky Avionaut.

Vypadají naprosto úžasně, jsou to vysloveně designové kousky. Navíc jsou praktické, pohodlné, což mi potvrdil i Adámek, a hlavně neuvěřitelně lehké. To každá máma, která tahá děti z místa na místo, ocení asi nejvíc.

Avionaut je na trhu poměrně nový, čím si získal vaši důvěru?

Jak říkám, věřím odborníkům. Navíc sama vím, že populární nebo zprofanovaná značka nemusí být zárukou kvality. To ostatně znám i ze své profese kosmetičky, často jde jen o reklamu a způsob, jak vytáhnout lidem peníze z kapes. Jsem proto otevřená novým věcem, nejdražší neznamená automaticky nejlepší.

Statistiky ukazují, že nejvíc nehod se zraněním dítěte se odehraje v relativně krátké vzdálenosti od domova. Rodiče prý poutání dětí nevěnují tolik pozornosti, když “jen” popojíždějí.

To jsem nevěděla. Patřím k lidem, kteří nic nepodceňují, ale zároveň odmítám být bezpečnostní psychopat. Vždyť za nás žádné autosedačky nebyly a taky jsme přežili. Všeho s mírou. Děti samozřejmě poutám pečlivě, jen nejsem fanatik, který by je stokrát zkontroloval. S Adámkem už se mi ostatně stalo, že se mi za cesty odepnul - což prý s Avionautem nehrozí, tak hurá.(smích)

Bertík jezdí v superlehkém vajíčku Avionaut Ultralite, Adámkovi jste vybrali typ Evolvair.

To je takzvaná rostoucí sedačka, geniální věc. Měla by mu vydržet málem do puberty, snese 36 kil!

Vraťme se ještě k vám: prý jste brzy po porodu začala pracovat.

Provozuji kosmetický salón přímo v domě rodičů, takže mám Bertíka doslova na dosah. Dámy tak na mě nemusí dlouho čekat a Bertík zase nečeká na mě - kdykoli potřebuje, odběhnu k němu. Nikdy bych nepracovala na úkor dítěte, ale když to lze zařídit takhle ideálně, má to, myslím, pro mámy jako já vysloveně ozdravný efekt.

Autor: FOR BABY

Ještě jednu otázku mi dovolte. Známe vás hlavně jako tanečnici. Vrátíte se někdy k tanci?

Nejspíš už ne.  Své jsem si odtančila a po šestnácti letech mám v srdci spousty zážitků, představení a rolí na něž budu ráda vzpomínat, ale tato etapa mého života se příjemně uzavřela příchodem Adámka. Po porodu Bertíka jsem hledala něco, co by mě dostalo do kondice.  Doslova jsem se nadchla pro bojový systém Jiu Jitsu pod vedením Zbyňka Góralczyka. Už se chystám na soustředění a trénuji na zkoušky o vyšší stupeň.

Vy, éterická tanečnice?

No právě, celý život jsem měla image křehké baletky, tak jsem se rozhodla vyzkoušet něco jiného. Ne nadarmo se říká, že s dítětem často objevíte nový život.

Znáte autosedačky Avionaut?

Tato nová značka si na našem trhu dokázala během krátké doby již najít spoustu svých zákazníků. Díky nejmodernějším materiálům a technologiím, které mají svůj původ v letectví, zajišťují tyto sedačky nejvyšší kvalitu a bezpečnost. Autosedačka je velmi flexibilní, snadno a precizně se přizpůsobuje velikosti a váze dítěte a současně obklopuje vaše dítě komfortním prostorem na cestu. Cestování s dítětem nebylo nikdy jednodušší. Sedačky zakoupíte zde.

Vybrat si můžete hned ze třech typů:

  • Avionaut JET 0-13kg - v současné době nejlehčí autosedačka na trhu
  • Avionaut Glider ISOFIX 9 - 18 kg (materiál látka i kůže)
  • Avinoaut Glider FIT - 9 - 25 kg bez ISOfixu
  • Avionaut Evolvair - 9 - 36 kg rostoucí sedačka (materiál látka i kůže)

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy