Panenka jako důležitá kamarádka. Proč je pro dítě nepostradatelná?

Sdílej na facebooku
12. listopadu  2018 
 00:00
Prezentace klienta

Určitě každá malá holčička touží po své vlastní panence, o kterou by mohla pečovat a hrát si s ní. Panenky se totiž už léta řadí mezi oblíbené společnice, se kterými děti mohou prožívat nejrůznější dobrodružství a představy, na které v běžném životě není prostor. Dle psychologů jsou to právě panenky, které hrají významnou roli při formování osobnosti. Jak dítěti vybrat tu správnou kamarádku?

Není to jen hračka

Pří výběru panenky mějte na paměti, že to není jen prostá hračka. V mnoha případech se stane společníkem dítěte až na několik let… přítelem, kterému dítě bez obav svěří svá nejtajnější tajemství. Její hlavní funkcí je samozřejmě vaši ratolest zabavit, ale v neposlední řadě plní panenka i sociální funkci. Právě formou nevinné hry s panenkou může dítě snadněji vyjadřovat pocity a potřeby. Rodiče se tak mohou lépe zorientovat v chování svého dítka a pochopit jeho postoj v dané situaci, kterou právě prožívá. I díky tomu mají panenky oblíbené místo v životě malých holčiček, ale i chlapců.

Panenky Cry Babies
Panenky Cry Babies
Autor: TM Toys

Jak to vidí děti?

V dětských očích zastává panenka roli dítěte, o které je nutno se starat. Vychovávat ho a dávat mu lásku. Přesně tak, jak to dělají opravdové maminky. A právě tato hra na „rodiče“ má pro dítě velký přínos – učí se takové základní sociální dovednosti, jako je empatie a péče o druhé, dále si vaše ratolesti rozvíjejí slovní zásobu a procvičují jemnou motoriku.

Nepostradatelný společník

Děvčátka i chlapci se díky panenkám učí zodpovědnosti, proto jim tedy nevyčítejte, když si svou kamarádku s sebou nosí k večeři, na rodinné výlety a neumí si představit, že si půjdou lehnout do postýlky, kde na ně jejich oblíbená panenka nebude čekat. Nezapomínejte, že panenka je v jejich očích něco jako malé dítě a nejlepší kamarád v jedno. Navíc je velmi pravděpodobné, že právě ze starostlivých dětí jednou vyrostou skvělí rodiče.

Miminka, která brečí

Nevíte, jak panenku vybrat? Co takhle vyzkoušet krásná miminka Cry Babies, které nutně potřebují někoho, kdo je bude mít rád? Přitulte, dejte jim dudlík a ihned se uklidní. Cry Babies roní skutečné slzy a vydávají přitom skutečné zvuky plačícího dítěte. Aby panenka začala plakat, nalijte vodu do speciální nádobky umístěné v zadní části hlavy a stiskněte tlačítko pod nádobkou nebo zapněte panenku a vytáhněte dudlík z její pusinky. S touto panenkou si vaše dítě jistě užije mnoho zábavy!

Panenka pro kluka?

Bohužel i v dnešní době se najdou rodiče, kteří i v dobrém úmyslu hru s panenkou, nebo další „holčičí“ hračkou, svému synovi nedopřejí, protože si myslí, že by to mohlo nějak ublížit jeho budoucí mužnosti. Ovšem toto je velká chyba. Nehledejte tedy problém tam, kde není a dopřejte dítěti, po čem zrovna touží. Vždyť holčičky si také rády hrají s autíčky.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku