Nejčastější chyby při usazování dětí do autosedačky

Sdílej na facebooku
18. února  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Téměř denně cestuje většina rodičů se svými dětmi autem. Snad žádný z nich by už dnes dítě nevezl bez autosedačky. Její používání dokonce nařizuje zákon. Aby autosedačka dítě v případě nárazu ochránila, je důležité, aby v ní dítě bylo správně připoutáno a aby byla bezchybně ukotvená v autě. A v tom rodiče stále ještě chybují. Podívejte se na nejčastější chyby a jak se jim vyvarovat.

Špatně utažené pásy

Mezi nejčastější chyby, které rodiče dělají při poutání dítěte do autosedačky, patří špatně utažené pásy. Rodiče se bojí, aby se jejich dítě necítilo při jízdě nekomfortně, a proto nechávají pásy příliš volné. Nedotažené pásy ale dítě nemohou při nárazu ochránit, dítě z autosedačky vypadne. Mezera mezi pásy a tělem dítěte by měla být na dva prsty. Důležité je také zkontrolovat, že pásy vedou přesně tam, kde mají, že dětem nesklouzávají z ramen a podobně. “Abyste mohli snadno zkontrolovat, zda je dítě správně připoutané, doporučujeme pořídit autosedačku, která se dá otáčet. Dítě si tak pohodlně otočíte ke dveřím a snadno zkontrolujete, zda je vše v pořádku. V bezpečnostních testech získaly jedno z nejlepších hodnocení otáčecí autosedačky  Britax Römer Dualfix i-size pro děti od narození a Dualfix M i-size od 61 centimetrů, které vynikají nejen bezpečností, ale také snadným ovládáním.

Autosedačku DUALFIX M size si pohodlně otočíte ke dveřím auta. Smnadno tak zkontrolujete, zda je dítě správně připoutané.
Autosedačku DUALFIX M size si pohodlně otočíte ke dveřím auta. Smnadno tak zkontrolujete, zda je dítě správně připoutané.
Autor: BABY DIREKT

Chybně upevněná autosedačka

Než rodič posadí dítě do první autosedačky, musí se s ní nejprve sám důkladně seznámit. Nechte si od odborně proškoleného personálu v obchodě ukázat, kudy vést bezpečnostní pásy, jak do ní dítě správně usadit. Pokud si chcete ušetřit starosti se stálým pásáním, pořiďte si autosedačku s isofixovou bází. Isofixovou základnu instalujete pouze jednou. Kvalitní báze mají několik bezpečnostních signalizací, které vám potvrdí, zda je báze správně namontována. Zacvaknutí vajíčka (autosedačky pro děti od narození) do isofixové báze už je opravdu jednoduché a je téměř nemožné udělat chybu. Podle nejnovější normy musí dítě cestovat v protisměru jízdy až do 15ti měsíců. To nebude problém v autosedačce Britax Römer Baby Safe2 i-size, do které se vejdou děti až do 83 centimetrů.

Autosedačka Baby Safe2 size se základnou isofix patří podle nezávislých testů mezi nejbezpečnější v kategorii vajíček.
Autosedačka Baby Safe2 size se základnou isofix patří podle nezávislých testů mezi nejbezpečnější v kategorii vajíček.
Autor: BABY DIREKT

Nevhodná velikost autosedačky

Rodiče často příliš brzy odstavují první autosedačky tzv. vajíčka.  “Ukazatelem pro výměnu autosedačky za větší nejsou přečuhující nohy, ale poloha hlavy. Ta nesmí přesahovat hlavovou opěrku. Ramínka musí být pod hlavovou opěrkou, neměla by se jí ani dotýkat. Tzv. vajíčka jsou určená až do 13 kilogramů. S výměnou není důvod spěchat,” popsal expert na autosedačky Petr Horáček z firmy Baby Direkt, která je výhradním distributorem autosedaček Britax Römer pro Českou a Slovenskou republiku.

Cestování v bundě

Zima je na cestování náročnější, maminky se bojí, aby jejich děti nenastydly a proto je do autosedačky často poutají v zimní bundě nebo kombinéze. “Cestování v autosedačce v bundě je velmi nebezpečné, kvůli bundě totiž nikdy neodtáhnete pásy tak, jak by bylo potřeba. Dítě při nárazu z autosedačky vyklouzne,” varuje Horáček. Doporučuje děti vždy vysvléknout a přikrýt raději dekou, nebo pořídit zimní vložku, která děti nebude studit.

Špatně nastavená hlavová opěrka

U většiny autosedaček dnes lez nastavit hlavovou opěrku do několika poloh. Důležité pro bezpečí dětí je nastavit tu správnou. Hlava nesmí z opěrky přesahovat. Musí zůstat zachovaný prostor mezi hlavovou opěrkou a rameny. Ramena by se jí neměla dotýkat. Jedině, tak bude vaše dítě v bezpečí.

Při přechodu z vajíčka na větší autosedačku, jako je například Dualfix M size, nespěchejte. Důležité je, aby dítěti správně seděla hlava.
Při přechodu z vajíčka na větší autosedačku, jako je například Dualfix M size, nespěchejte. Důležité je, aby dítěti správně seděla hlava.
Autor: BABY DIREKT

Mezi nejbezpečnější autosedačky na českém a slovenském trhu patří dlouhodobě modely německé firmy Britax Römer. Jejich kvalitu a bezpečnost potvrzují každoročně velmi dobrá hodnocení ve speciálních testech odborného magazínu dTest nebo testování německé spotřebitelské organizace a autoklubu známé jako ADAC.

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku