Líné matky jsou šťastnější: Tohle je jejich desatero! Na co se vykašlat?

  • Líné matky jsou šťastnější: Tohle je jejich desatero! Na co se vykašlat?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    3. srpna  2020 
     06:00

    Není snadné stát si za svým líným rodičovstvím. Je sice cool ukazovat, že přežíváme jen díky každodenní sklence vína, ale ve skutečnost vedou rodiče tichou válku v předháněni se v tom, kdo toho pro děti a kolem nich a domácnosti dělá více. 

    My v redakci ale už víme, že naše pohoda není přímo úměrná tomu, jak moc máme doma uklizeno nebo kolik jsme toho dnes vyřídili. A také, že se svět nezblázní, když si dáme pauzu, nevyžehlíme prádlo nebo dáme dětem k večeři jen housku se sýrem.  Pokud si i vy myslíte, že jako “líná” můžete být šťastnější, přidejte se k nám. Jak zní naše pravidla?

  • Každá pomoc, dobrá pomoc

    Autor: Shutterstock.com

    Většina z nás mívá pocit, že nám partneři a děti s domácností nepomáhají tak, jak bychom si představovaly. A když přece jen udělají, co mají, neudělají to podle našich představ. Kašlete na to. Je jedno, že manžel oblékne synovi svetr naruby nebo skládá nádobí do špatných poliček. Je skvělé, že vám pomáhá. Takže nehudrejte a pohodlně se natáhněte na pohovku.

  • Děti zvládnou víc, než si myslíme

    Autor: Shutterstock.com

    Naučte je pomáhat, dokud jsou malé a hrnou se do toho. Už předškolní dítě zvládne jednoduché činnosti jako třídění ponožek, prostírání příborů nebo třeba skládání kapesníků či ručníků. A pokud jste to už prošvihla, nastavte pravidla. Dítě bezesporu zvládne alespoň jednu či dvě povinnosti v domácnosti, aniž by nějak utrpělo. A jejich pokojíček je jejich. Vy v něm neuklízíte! Maximálně jim s tím úklidem můžete poradit!

  • Muži nejsou nesvéprávní


    Autor: Shutterstock

    Máte-li pocit, že bez vás by manžel zemřel hladem a ve špíně, nejspíš svou drahou polovičku dost podceňujete. I ten nejrozmazlenější mamánek ví, kde si koupit pizzu.  Stejně tak přijde na to, jak zapnout pračku. Tedy až mu dojdou čistá trička a ponožky. Podobné je to s myčkou na nádobí. I muži mají smysl pro pořádek, a dosáhne-li bordel určité úrovně, obvykle ho uklidí. Takže se přestaňte stresovat tím, aby bylo vypráno a navařeno. On si nějak poradí!

  • Každý potřebuje svůj prostor


    Autor: Shutterstock.com

    Není nad to, když děti zmizí třeba k babičce nebo na školu v přírodě, manžel si vyrazí na ryby nebo prostě na pivo, a vy máte volný večer sama pro sebe. Nechte je, ať se baví po svém, a užijte si své oblíbené seriály bez vyrušování a pohrdlivých poznámek. Stejně tak si čas od času vyrazte bez nich. Třeba i na víkend. Oni to zvládnou, když nebudou mít na vybranou.

  • Žehlení je ztráta času


    Autor: Shutterstock.com

    Mít každý den vyžehlenou čistou košili je sice legitimní potřeba řady mužů, především těch, kteří chodí do zaměstnání v obleku, ale nikde není psáno, že se o to máte starat vy. Ostatně než vás potkal, taky si nějak poradil. Správný muž si umí košili vyžehlit sám, a pokud ne, tak si zkrátka musí vydělat dost, aby za to někomu zaplatil. Jistě, můžete mu těch 5 košil týdně vyžehlit, pokud vás to těší, ale nedělejte ze sebe otroka s žehličkou přirostlou k ruce. Je totiž opravdu málo prádla, které se žehlit musí. A halenku či šaty je stejně nejlepší vyžehlit těsně před tím, než si je vezmete na sebe.

  • Pomůžu, když můžu



    Autor: Shutterstock.com

    Lidské soužití je založené na vzájemných laskavostech mezi bližními a přáteli. Je tedy hezké, když kamarádce pomůžete s malováním, skočíte jí nakoupit, protože ji složila chřipka, nebo pomůžete s renovací zahrady na chalupě. Ale neplýtvejte svými silami, když jich nemáte dost pro sebe. Než obětovat jediný volný víkend dřině na cizí chalupě, na kterou jezdíte jednou do roka, užijte si víkend ve dvou. Třeba jen zalezlí v posteli. Pomůžete jindy nebo jinak.

  • Dejte si na čas


    Autor: Shutterstock.com

    Znáte to. Slíbil, že vynese odpadky, přimontuje poličku, vyklidí dílnu a koupí dárek dědečkovi, ale tak nějak se k tomu nemá. Zachovejte klid a hlavně to nedělejte za něj. Jak říká můj drahý: "Když jsem jednou řekl, že to udělám, tak to udělám a nemusíš mi to každého půl roku připomínat.” Obrňte se trpělivostí a čekejte. Když to totiž proaktivně uděláte za něj, zvykne si, a s vaší leností tak bude amen.


  • Uklízení není náboženství



    Autor: Shutterstock.com

    Je poměrně málo lidí, které udržování pořádku, tedy uklízení, těší. Přiznejte si to a redukujte úklid na nezbytný. Osobně mám naše 3 + 1 uklizené za cca 20 minut. Hloubkový úklid dělám jen jednou za čas a na ten opravdu velký se neštítím najmout úklidovou firmu. Místo nakvašeného pobíhání s hadrem po domácnosti se pak s dětmi můžu třeba koukat na pohádku nebo si číst, což mě činí šťastnější.

  • Návštěva není hygienická kontrola



    Autor: Shutterstock

    Tedy s výjimkou obzvláště činorodých tchyní, ale těm se stejně nezavděčíte, tak proč se stresovat. Jistě, když má přijít na návštěvu někdo, o kom vím, že si na pořádek potrpí, poklidím. Ale abych kvůli někomu myla okna, odtahovala postele a leštila dlaždice, na to nemám čas ani chuť. Uklízím, když se to hodí mně, a tak, jak to vyhovuje mně.

  • Neorganizujte


    Autor: Shutterstock.com

    Jakmile něco pustíte ze zřetele, nastane Armaggedon? Děti odjedou na letní tábor bez plavek, muž zapomene doma holicí strojek a z rodinné dovolené bude čirá anarchie? No a co? Nechte věci někdy prostě plynout a užívejte si kouzla okamžiku. Zkontrolujte, zda mají všichni pasy, letenky, doklady, peníze – jen to nejdůležitější. Zbytek se dá vždycky nějak vyřešit. A trocha anarchie má své kouzlo.

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku