5 věcí, které při rozvodu rodiče myslí dobře, ale dětem mohou spíš ublížit

  • 5 věcí, které při rozvodu rodiče myslí dobře, ale dětem mohou spíš ublížit
    Dítě potřebuje vědět, co se děje. Není ale váš psycholog
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    5. října  2015 
     05:59

    Rozvod je obrovská emocionální zátěž pro všechny zúčastněné. Většina rodičů si přeje, aby jejich selhání co nejméně ovlivnila jejich děti. Přesto – i když jsou míněny v dobré víře – jim jejich snahy spíše uškodí. Které věci dětem spíše uškodí, i když na první pohled vypadají vůči nim vstřícně?

  • Dítě jako posel

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Někteří rodiče správně tuší, že kdyby se přiblížili ke svému protějšku, vypukla by hádka. Ve snaze zabránit dusnu používají děti jako vyřizovatele vzkazů. V extrémním případě může věta znít: "Vyřiď panu inženýrovi, že měl dávno vynést koš." To, že před nimi nechcete dělat scény, je chvályhodné. Ale toto je už velká cena, kterou děti za zdánlivý klid v domácnosti platí.

  • Dítě v roli terapeuta

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Svěřovat se dětem je fajn. Říct jim o situaci pravdu se doporučuje. Ale všechno má své meze. Děti mají informace vyslechnout a vy máte být k dispozici jim, pokud se chtějí o situaci bavit. Ne ony vám. Vysvětlovat, proč jste opravdu museli, vypočítávat všechny křivdy, natožpak se ujišťovat, že vám rozumějí, a vyzvídat, jestli si také myslí, že jste udělali dobře... Zkuste raději poprosit kamarádku nebo kamaráda a předem se jim omluvte, že to do nich budete hustit. Ti to mnohem lépe ustojí.

  • Dítě, o které se soupeří

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ujistěte děti, že je oba máte rádi. Že to není jejich chyba, že jdete od sebe. Ale i ujišťování má své meze. Láska musí dát svobodu a dítě nesmí mít pocit, že nezůstane-li s vámi, tak vás zradí nebo se budete cítit opuštěni. Možná vám bude smutno, ale vy jste iniciátorem situace. Ony ne.

  • Snaha dokázat mu, že je to pro něj nejlepší

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Věta "Je to tak pro nás všechny nejlepší" vás sice může občas utěšit a možná je to v rámci dlouhé časové perspektivy pravda. Pro děti by ale vždycky bylo lepší, kdyby rodiče zůstali spolu. Tohle možná pochopí časem. Teď jim to zní jako plané uklidňování.

  • Snaha napravit minulé chyby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    A pokud jste udělali některé chyby, nepitvejte je. Omluva je v pořádku, přiznat chybu také. Ale s mírou. Neomlouvejte se stále dokola, neobhajujte se novými a novými argumenty, nevracejte se k tomu. Je čas jít dál.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku