Vánoce po rozvodu: Co je nejtěžší pro děti, rodiče i nové partnery?

  • Vánoce po rozvodu: Co je nejtěžší pro děti, rodiče i nové partnery?
    Pro děti z rozvedených rodin jsou někdy Vánoce dost náročné
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    18. prosince  2019 
     06:00

    Život po rozvodu se většinou dá jakžtakž zvládnout, ale přesto během roku přicházejí momenty kritické více než jiné. Mezi ty nejvypjatější patří Vánoce a hlavně pak Štědrý den. První roky je to hlavně boj o to, s kým dítě bude, další roky se může přidat boj o to, kdo dítě svými dárky více nadchne. Jak z toho ven? 

  • Kardinální otázka: u koho budou děti na Štědrý den?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tohle neurčují žádné zákony, ale psychologové doporučují: ať dítě tráví hlavní vánoční oslavy, tedy Štědrý den, tam, kde je nejvíce doma. Což v případě toho, že má dítě po rozvodu jeden z rodičů, znamená u něj. Nakonec dětem na datech zase tolik nesejde a klidně můžou mít druhou oslavu u druhého rodiče druhý den. 

  • A nebude rozmazlené?

    Už máte napsaný dopis pro Ježíška?
    Už máte napsaný dopis pro Ježíška?
    Autor: Shutterstock.com

    Při pohledu zvenčí to může vypadat, že děti z rozvedených rodin budou pěkně rozmazlené, když je čekají dvě oslavy. Jenže – za prvé to tak není všude a za druhé mnohé děti z nerozvedených rodin čekají další oslavy u babiček a dědečků, v tom není velký rozdíl. Nicméně je dobré, když se rodiče domluví, kolik dárků a za kolik dětem dají, protože Vánoce by se určitě neměly stát bojem o to, kdo potomky více oslní. 

  • Střídavá péče, střídavé Vánoce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Čím dál častěji se prosazuje model střídavé péče a s ním i zvyk, kdy děti po rozvodu tráví jeden rok svátky u matky a druhý rok u otce. To s sebou nese několik rizik –  například to, že se rodiče budou snažit soutěžit a trumfnout loňské Vánoce, kdy byl potomek s bývalým partnerem. Přitom střídavou péči lze naopak využít k tomu, aby se rodiče dohodli a pořizovali dárky po domluvě tak, aby se oslavy udržely ve finančně rozumných mezích. 

  • Pozor na falešnou naději

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pozor na přehnanou snahu vyjít dětem vstříc. Jde o nápad, že rozvedení rodiče stráví Vánoce spolu s dětmi. Jako za starých časů. V čem může nastat potíž, nedávno v internetové poradně vysvětlovala psycholožka Jitka Douchová. "Pokud udržíte mezi sebou klid v zájmu dětí a cítíte to oba stejně, pak v tom není problém. Ale děti musí dostat jasnou informaci, že táta s nimi bude na Vánoce, ale společně žít jako rodina nebudete, že tedy nejde o příslib nové změny."

  • A co když o něj nikdo nestojí?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vzácná není ani situace, kdy oba rodiče mají novou rodinu a malé děti. To větší z rozpadlého manželství je tak trochu navíc a nedere se o něj ani jeden z nich. Podobnou situaci zažívá čtenářka Kateřina – počítala s tím, že jako každý druhý rok bude její syn z prvního manželství u svého otce, ale ten to odmítl s tím, že si to jeho nová žena nepřeje. "Nakonec – nevadí mi to, ale sama jsem se s přítelem chystala na hory, to jsme tedy zrušili," přiznává žena, že jí vlastní dítě udělalo tak trochu čáru přes rozpočet. S tím, že se za své pocity trochu stydí.

  • Jste rozvedená a na Vánoce budete sama?

    vánoce, žena, smutná, sama
    vánoce, žena, smutná, sama
    Autor: Shutterstock

    NEOTVÍREJTE ČASOPISY, NEPOUŠTĚJTE TELEVIZI. Odevšad na vás totiž můžou vyskočit nejen koledy, rolničky a pohádky, ale hlavně i fotky a záběry šťastných rodin pohromadě. A to právě teď nemůžete potřebovat.

     

    NECHOĎTE MEZI LIDI. Odmítněte pozvání do šťastné rodiny svého bratra i kamarádky se čtyřmi dětmi. Se vší parádou vám totiž dojde, jak moc se vám po dětech stýská. Možná jedinou výjimkou jsou vaši rodiče. Pokud s nimi dobře vycházíte, můžou být společné svátky docela prima hra na dětství.

     

    POZOR NA PROCHÁZKY. Chystáte-li se ven, snažte se vyhnout všem místům, kde budete narážet na šťastné páry a spokojené rodiny. Ideální je koupit si včas letenku a odletět třeba na Havaj. Tam vás totiž ani ve snu nenapadne, že byste měla jít obalovat kapra a dělat salát.

     

    SMIŘTE SE S REALITOU. Tak to prostě je. Letos jsou děti s vaším ex a vy s tím nic nenaděláte. Máte dvě možnosti: buď se budete donekonečna užírat a trápit, nebo to vezmete jako fakt. Nijak příjemný, dost bolavý, ale fakt.

     

    ŠKRTNĚTE DATUM. Možná by zafungovalo, kdybyste se naučila brát Štědrý den jako každý jiný. Většinou to sice nejde na sto procent, ale částečně určitě.

     

    MYSLETE NA DĚTI. Nebo spíš na to, že jim je takhle fajn a mají mámu stejně jako tátu. Nakonec děláte to stejně kvůli nim.

  • Co když partner zamíří k dětem?

    Vánoční pohoda může mít skutečně vysokou "energetickou hodnotu".
    Vánoční pohoda může mít skutečně vysokou "energetickou hodnotu".
    Autor: Shutterstock.com

    V nevýhodné situaci se může ocitnout i nový partner rozvedeného rodiče – protože ten může prožívání Vánoc a organizaci oslav zcela podřídit dětem, což může být pro nového partnera docela nepříjemné. A těžko se vymáhá, aby to bylo jinak. Proto je dobré si nastavit pravidla co nejdříve a podle toho se zařídit. 

/
Autor: Radka Wallerová, MAJ
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku