Jak se osvědčilo zabavování řidičáku za neplacení alimentů? Docela funguje!

Jak se osvědčilo zabavování řidičáku za neplacení alimentů? Docela funguje!
Exekutor může kvůli neplacení alimentů zabavit hříšníkovi řidičák, zatím se to týká peněz na nezletilé děti. Poslanci ale chtějí stávající praxi změnit.
Foto: Blesk, Shuttershock
Sdílej na facebooku
1. října  2018 
 17:25

Dostat z neplatících rodiče alimenty na dítě je v Česku i v roce 2018 horor. navíc s nejistým a často neúspěšným koncem. Jedna metoda ale celkem funguje. Je jí zabavování řidičáku, které je u nás možné od roku 2013. 

Od roku 2013, kdy začal zákon platit, přichází ročně o řidičák plus minus pět set dlužníků, kteří odmítají platit alimenty.

Zabavení řidičáku samozřejmě nemůže fungovat na ty, kdo nevlastní žádný majetek a příjmy, které by mohl exekutor zabavit. Naopak platí na ty, kteří nechtějí výživné platit kvůli sporům s bývalým partnerem či partnerkou. To si pak každý rychle rozmyslí, zda nebude platit výživné, pokud mu hrozí odebrání řidičského oprávnění.

„Často se stává, že si expartneři nebo manželé v rozvodovém řízení vyřizují své účty právě skrze neplacení alimentů,“ uvedl advokát Pavel Staněk z České asociace věřitelů. Pokud ovšem exekutor pohrozí odebráním řidičáku, každý si svoji „pomstu“ rychle rozmyslí.

Změnu před pár lety prosadil tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil - původně dlužníkům hrozilo rovnou vězení, nově jim pak hroz nejdříve dočasná ztráta řidičáku. Taková hrozba mnoho viníků přiměje k tomu, že peníze pošlou, navíc neskončí bez výdělku za mřížemi .

Přes 13 miliard

Inspirace? Pospíšil ji našel na Slovensku kde tento trest zavedli  a s úspěchem - o čtyři roky dříve. "Tam tato banální úprava zákona vedla k tomu, že se snížil počet neplatičů výživného," komentoval tehdy návrh Pospíšil. Každý rok je odhadem zahájeno 3 600 exekučních řízení k vymožení výživného. Celkem rodiče dluží svým dětem přes 13 miliard korun. 

Pokud neplatič prokáže, že řidičák potřebuje k práci, nebo je řidič z povolání, exekutor mu řidičák zabavit nemůže. Navíc exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění povinného může exekutor vydat pouze tehdy, jestliže je v exekuci vymáhán nedoplatek výživného na nezletilé dítě.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: ula

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku