Co by nikdy neměl říkat nevlastní rodič partnerovým dětem?

  • Co by nikdy neměl říkat nevlastní rodič partnerovým dětem?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    9. prosince  2019 
     06:00

    Zamilovali jste se do ženy nebo muže, kteří mají své děti. A vy se teď chystáte se s nimi sžít... Přečtěte si pár rad, které vám ukážou, co vás čeká a čeho byste se měli vyvarovat, abyste dětem nelehké chvíle zjednodušili.

    Nebudeme vám mazat med kolem úst – nebude to úplně snadné. Zatímco vlastní rodič je doslova nadšený z toho, že jeho pětiletý potomek se už nepočurává, vás možná překvapí, že mu to přece jen občas ujede.

    Pokud kvůli vám odešli matka nebo otec od rodiny, budete mít asi chvíli peklo – spíše než v situaci, kdy přicházíte do rodiny, kde otec roky nefunguje. Také vztah s prvňáčkem asi bude snazší než s patnáctiletou slečnou. V pubertě prostě děti mají ke všem dospělým dost kritický vztah. Obrňte se proto trpělivostí, přece jen: vy jste tady dospělý a oni jsou děti. Co byste jim ale rozhodně neměli říkat?

  • Jak tě ta máma vychovala?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ocitla jste se jako nováček v rodině, kam jezdí dvanáctiletá holčička každých 14 dnů na víkend za tatínkem. Myslet si můžete cokoliv, ale rozhodně nekritizujte její maminku. Nelíbí se vám, že slečna po sobě neuklízí v koupelně, nemyje vanu a nepomáhá vám s nádobím? No a co? Dělala jste to v jejím věku vy? A i kdyby – každá rodina to prostě má jinak a vy byste to měla respektovat.

  • Stojíš moc peněz

    ...
    ...
    Autor: istock

    Syn vašeho muže jezdí každý rok na sportovní soustředění s florbalovým oddílem. Je na rodičích, aby se rozhodli, zda mu budou pobyt platit, i když 14 dnů stojí 14 tisíc. Kritizovat děti, že z vašeho společného rozpočtu mizí peníze v jejich prospěch, je nefér. Pokud budete mít děti své, pochopíte, že potomci jsou prostě drazí – a zrovna podpora sportu dává smysl.

  • To máš od toho svého otce

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dupající nožičky vaší nevlastní dcery vás asi logicky vytočí, zvláště když na vás její maminka při prvním kontaktu házela jedovaté pohledy. Ano, děti po svých rodičích dědí hodně vlastností, některé dobré, jiné špatné. Uvědomte si, že část jich jistě má po muži, kterého vy zrovna milujete! Soustřeďte se na ně! Tolerance, to je postoj, který vás může převést přes podobné útrapy.

  • Raději mám tvého tatínka

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jedna z nejbolestivějších chvil, které zažila dcera mé kamarádky… Holčička se z víkendu s tatínkem a jeho novou partnerkou vrátila se slzami v očích. Otcova partnerka totiž na otázku, koho má ráda, odpověděla, že tatínka. Jeho partnerka to tenkrát myslela asi dobře, ale dívka obklopená ještě donedávna oběma rodiči automaticky předpokládala, že i tahle nová slečna bude mít ráda i ji. Myslete na to, jak to mají děti těžké, a berte jejich city vážně.

  • Platím na tebe, a ne na mámu

    A jak probíhají rána během školního roku u vás?
    A jak probíhají rána během školního roku u vás?
    Autor: istock.cz

    Klasická věta, kterou čas od času pronese mnohý zhrzený rodič, který má pocit, že ten, který s dítětem žije v domácnosti, zneužívá alimenty. Tohle si musíte ujasnit spolu. Ano, pokud platíte měsíčně 12 tisíc a váš syn nemá na zaplacení tábora se skautem 4 tisíce, pak je asi na místě debata. Ale s matkou, ne se synem, děti byste měli z výčitek vynechat. 

  • Narostl ti zadek

    Jaký typ matky jste?
    Jaký typ matky jste?
    Autor: iStock

    Komentovat postavu dcer, které jste vyženil, se nehodí snad v žádném případě. Jeden můj známý se například neudržel, a zadeček své nevlastní dcery dokonce pochválil. Použil ale slova nekomentující dítě, ale dospívající patnáctiletou ženu. Vztah s její matkou na tom skončil a – upřímně – není se čemu divit.

  • Jsi nevděčný

    Autor: Blesk - Petr Novotný

    "Já se ti tady smažím s řízky, a ty si toho ani nevážíš!" "Měla jsem si najít chlapa bez dětí, měla bych o víkendu klid! Utírám vám tady zadkym, a vy mi ani nepoděkujete." Tyhle myšlenky možná napadnou každého, kdo se ocitl ve slepené rodině a najednou má místo volného víkendu na starosti dvě děti ve věku pět a sedm let. Tak tohle je láska, uvědomte si. A vděk nečekejte ani od vlastních dětí. Děti jsou takové a vy jste nebyli jiní. Kdy jste naposledy poděkovali svým rodičům?

/
Autor: Alžběta Javorková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku