Sedmdesátiletá žena porodila syna. Lékař vysvětluje, jak je to možné

Video se připravuje ...
Sedmdesátiletá žena porodila chlapečka
VIDEO: Huffingtonpost.com
Sdílej na facebooku
15. května  2016 
 06:00

Matky starší než je obvyklé tu byly vždycky, protože čas od času přirozeně otěhotní i žena, u které už se to nečekalo. Krom toho se posouvá věková hranice, po kterou jsou lékaři ochotní dělat umělé oplodnění ženám, které by už samy dítě nepočaly. Případ sedmdesátileté Indky, která nedávno porodila své první dítě, je však extrémem. 

Indka Daljinder Kaur neví úplně přesně, kolik jí je let, udává, že asi sedmdesát, a pohled na její snímky to potvrzuje. Přesto se jí letos 19. dubna narodil zdravý chlapeček. Její muž Mohinder Singh Gill už brzy oslaví rovnou osmdesátku. Jak je to možné? Vděčí za to dvěma letům léčby v centru pro umělé oplodnění.

"V popisovaném případě došlo k otěhotnění ženy přenosem embrya vzniklého oplozením darovaného vajíčka. I u starších žen lze hormonálně poměrně snadno připravit děložní sliznici k následnému otěhotnění," komentoval případ Jaroslav Hulvert, primář IVF centra ISCARE.

Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!

Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!

Přibývá žen, které se rozhodly přivést na svět dítě až kolem čtyřicítky. Jde jak o prvorodičky, tak o ženy, které už mají děti odrostlé a teď rozšiřují…celý článek

A rovnou připomněl, že ve většině civilizovaných zemí jsou stanoveny zákonem z důvodů jak zdravotních, tak i etických věkové hranice, do kdy lze mimotělní oplození ženám provést. V Česku je to 49 let.

"Otěhotnění ženy v tomto věku není žádným pokrokem ani úspěchem asistované reprodukce, vidím za tím spíše snahu daného IVF centra  o zviditelnění se," dodal primář Hulvert na adresu sedmdesátileté prvorodičky. Pokud je jí skutečně sedmdesát let, je nejstarší matkou na světě, ale úplně ojedinělý její případ není. Už v roce 2006 porodila její vrstevnice rovněž z Indie Rajo Devi dceru, a to díky stejné klinice IVF. Pětašedesátiletá Němka Annegret Raunigková porodila loni rovnou čtyřčata, doma měla už třináct dětí. 

Starší otcové: U dětí stoupá riziko schizofrenie a dalších problémů

Starší otcové: U dětí stoupá riziko schizofrenie a dalších problémů

Vadí, když je otcům přes 40 let? Zatímco donedávna se lékaři zabývali z obavy před vrozenými vadami pouze vyšším věkem matky, nové výzkumy naznačují,…celý článek

Indka Daljinder Kaur je vdaná skoro padesát let, ale dosud neměli žádné děti, žena navíc před dvaceti lety prošla menopauzou. Proto musela dostat oplozená vajíčka od dárkyně. Ošetřující embryolog přiznal, že se mu do toho nejdříve nechtělo, ale nakonec usoudil, že není důvod proč ne. Žena otěhotněla až po třetím pokusu a narození syna komentovala tak, že Bůh konečně vyslyšel její přání. 

Tenhle postup není v Indii úplně výjimečný, ačkoli obvykle jde o ženy přece jen o něco mladší. Letos v lednu podobně porodila třiapadesátiletá žena z amerického Texasu sedm let po menopauze vlastní vnouče, jelikož její dcera děti mít nemohla. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku