Aby ženy v Česku mohly rodit jako vévodkyně! Co je potřeba změnit?

Narodil se princ Louis
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
13. května  2018 
 07:56

Když před třemi týdny přivedla vévodkyně Kate na svět svého třetího potomka, vypadala už po pár hodinách jako obvykle. Perfektně. Samozřejmě, měla nadstandardní péči, ale roli nejspíš hrálo i to, že mohla porodit po svém. V jejím případě je tím tajemstvím hypnoporod. Můžeme si způsob, jakým přivedeme děti na svět, vybrat i v Česku? Zdaleka ne vždy. Tradiční Festival o těhotenství, porodu a rodičovství chce poukázat na to, co všechno je ještě potřeba změnit. 

„Porod je klíčová životní zkušenost. Má velký vliv na navázání vztahu dítěte a rodičů i třeba na rozhodnutí, zda mít další děti. Vážím si každé porodnice, kde k porodům přistupují individuálně a podporují jejich přirozený průběh, pokud to je možné. Ze zkušeností mnoha žen ale vyplývá, že téměř třicet let po sametové revoluci jsou ženy v naší zemi nuceny podstupovat zákroky, se kterými nesouhlasí a které jsou někdy i zbytečné  třeba někde stále rutinně používaný nástřih hráze," upozornila Olga Richterová, první místopředsedkyně Pirátské strany a členka parlamentní komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny. 

Další problém? Značný tlak na urychlování porodů, který generuje další a další lékařské zásahy. Všemi těmito problémy se zabývá tradiční Festival o těhotenství, porodu a rodičovství, který se koná od 14. do 20. května v Praze v rámci Světového týdne respektu k porodu. 

 

Pořadatelky upozorňují na to, že české zdravotnictví se rádo chlubí svými úspěchy v oblasti porodnictví a neonatologie, zejména jednou z nejnižších úmrtností novorozenců. "O čem se ale mluví podstatně méně, je (ne)svoboda matek v porodnicích, množství rutinních, ale často zbytečných invazivních lékařských zákroků a separace dítěte či nemožnost rodit v porodním domě či doma se zajištěnou péčí, za což leží odpovědnost výhradně na státu. Země, které nabízejí daleko pestřejší systém péče během porodu, přitom mají statistické výsledky srovnatelné, některé dokonce i lepší, například severské státy," upozorňují v pozvánce na festival. 

A připomínají porod vévodkyně Kate. "Před třemi týdny porodila své třetí dítě vévodkyně Kate. Vybrala si jednu z londýnských nemocnic, přitom porodila přirozeně a pár hodin po porodu už se s miminkem a úsměvem na rtech vydala zpátky domů. Samozřejmost, kterou si české ženy musí často velmi náročně obhajovat," stojí dále v pozvánce. V případě Kate šlo o takzvaný hypnoporod, o kterém jsme psali ZDE

Motto letošního festivalu zní: Méně zákroků, více péče. Ústřední téma jako by podle organizátorek charakterizovalo právě porod Kate Middleton i britský systém péče. Ten je totiž už několik let založen na neustálé analýze dat a odborných doporučení. Z nich vyplývá, že zbytečné zásahy porodnímu procesu škodí. Normální, přirozený porod je zdravý a bezpečný, jakékoliv zásahy jsou na místě až tehdy, když zdravotníci odhalí případná rizika, odchylky od normálu. Normálně, tedy přirozeně, může přitom porodit naprostá většina žen, statistiky uvádějí přes 85 procent. Česká statistická data zveřejňovaná v každoroční publikaci Rodička a novorozenec přitom uvádí spíš opačný poměr – normálně, bez jakýchkoliv zásahů jen desetina českých žen. 

Festival o těhotenství, porodu a rodičovství se uskuteční ve dnech 14.–20. května v MediaKlubu Spálená, Spálená 8 v Praze. Návštěvnice a návštěvníci festivalu se mohou těšit na přednášky a workshopy více než čtyřiceti osobností, které kromě porodu samotného zahrnou řadu souvisejících témat, jako jsou zdravá výživa, poporodní bonding, homeopatie, sexualita, harmonické partnerství, dilemata týkající se výchovy, očkování, různých přístupů ke vzdělávání ve školkách a základních školách a mnohá další. Více na www.respektkporodu.cz

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku