Příznaky těhotenství

Příznaky těhotenství
Spolehlivým důkazem těhotenství je těhotenský test
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
26. června  2015 
 11:44

Projevů ohlašující těhotenství je několik a většina z nich souvisí s hormonálními změnami v těle ženy. Některé ženy příznaky těhotenství je pociťují téměř hned po početí, některé si oplození ani nevšimnou. To, že jsou v jiném stavu, jim ukáže až těhotenský test po vynechání menstruace. Mezitím si mohou všimnout, že mají například citlivé bradavky nebo že začínají pociťovat mírnou nevolnost, poměrně brzy se může objevit i pálení žáhy. 

Příznaků ohlašující těhotenství je několik a většina z nich souvisí s hormonálními změnami v těle ženy. Některé ženy je pociťují téměř hned po oplození, některé si skoro nevšimnou, že jsou v jiném stavu.

Zaprvé to je tedy vynechání menstruace. Nemusí však vždy jít o těhotenství, příčinou vynechání může být například stres, onemocnění. Dalším příznakem jsou citlivé bradavky či napětí v prsou, to však může souviset i jen s výkyvy hormonů nebo blížící se menstruací.

Ženu může trápit omdlévání, nevolnost, zvracení (nejčastěji 2. -12. týden), výrazná únava, která souvisí s tím, že tělo spotřebuje energii na vývoj embrya. Typické jsou také výkyvy nálad, přecitlivělost, časté močení (děloha tlačí na močový měchýř), bolest hlavy, změna čichu a vnímání chutí, pocit tlaku v podbřišku a hlavně na počátku těhotenství nafouklé břicho.

Kvůli růstu dělohy, která tlačí na žaludek, může docházet k pálení žáhy. V těhotenství jsou nohy namáhány více a tak se mohou dostavovat problémy s křečovými žílami, pocity těžkosti nohou. U některých žen se vyskytuje i tzv. těhotenský ruměnec, pak dále nahnědlé a nažloutlé zbarvení obličeje, tmavá linie mezi podbřiškem a pupíkem. Změny lze zaznamenat na vlasech, více se mastí, mají jinou strukturu nebo barvu, a nehtech. Obvyklým problémem budoucích maminek jsou také hemeroidy, které vznikají v souvislosti se snížením napětí a pohyblivostí tlustého střeva.

Mezi 11. a 12. dnem od početí se může vyskytnout i implantační krvácení, které souvisí s uhnízděním plodu v děloze a je velmi slabé a trvá nejvýše dva dny. Pokud také máte zvýšenou bazální teplotu 18 a více dní, jedná se o těhotenství.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku