Sex po porodu: Máme dítě, ale nespíme spolu!

  • Sex po porodu: Máme dítě, ale nespíme spolu!
    ....
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    3. října  2016 
     11:00

    Jestli jste čerstvá maminka, pravděpodobně jste ospalá a unavená, takže sexuální touha může být dlouhodobě snížená nebo může chybět úplně. Čemu se divit, vysoká hladina hormonu prolaktinu tuhle chuť snižuje, k tomu přidejte psychické změny a taky změnu životního stereotypu. Co s tím?

  • Dítě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Třicetiletá Jana měla sex vždycky moc ráda. Jenže po porodu se z manželské ložnice skoro vytratil. Faktem je, že narození dítěte klade na novopečené rodiče vysoké nároky, o kterých předtím neměli ani potuchy. Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze 4, rodiče (zvláště pak matka) se teprve učí vnímat a dekódovat potřeby dítěte, rozumět tomu, kdy má hlad, kdy je v nepohodě nebo ho něco bolí. „Tyhle nároky zvládnou samy o sobě zkonzumovat velkou spoustu energie obou rodičů,“ říká psycholožka.

     

  • Dilema: Dítě, nebo partner?

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Tak nějak podvědomě my ženy víme, že i když je po porodu dítě prioritní, neměly bychom zapomínat ani na své muže. Jenže ono se to lehce řekne, hůře plní v praxi. Psycholožka Dostálová sama říká, že je do jisté míry přirozené, že matky po porodu upřednostňují dítě před jinými členy rodiny – a nejde jen o muže. Smutné může být i starší dítě, které je najednou jakoby odsunuté na vedlejší kolej, smutný může být pes a tak dále. „Ideální je, když je muž své ženě v téhle době oporou, pomocníkem. Je to velké plus do budoucího vztahu dvou lidí,“ říká Magdalena Dostálová. Pravda, nepůjde to bezbolestně, ale co je zadarmo?

     

  • Snažte se oba a udělejte si na sebe čas

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Když chlap dokáže ženě po porodu pomáhat a nebude jen skuhrat, že „zase nemá sex a teplou večeři“, stoupne v očích ženy o hodně pater. Ovšem ani ženy by neměly pořád jen skuhrat. Stačí, když večer uspí miminko a odstřihnou péči o dítě a domácnost a aspoň na chvíli budou jen se svým partnerem. Nemusí jít hned o vášnivý sex, intimita a blízkost jsou někdy mnohem důležitější. „Muž by měl mít pocit, že je pro svou ženu pořád důležitou bytostí,“ radí psycholožka.

     

  • Společné chvíle, dobrý začátek

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Prvních šest týdnů je normální, že žádný sex nebude. Kvůli tomu, že se musí dát žena dohromady nejen fyzicky, ale i psychicky. Pak je na obou, jak s tím vším naloží. Jestli tedy rezignujete, může jít celý váš intimní život brzo do háje, a to je pro zdravý a fungující vztah špatně. Ideální samozřejmě je, když si oba udělají čas na to, aby spolu sdíleli něco hezkého, a můžou to být procházka, návštěva kavárny, restaurace nebo kina. Společně strávené chvíle mají tendenci odrazit se pozitivně i v intimním vztahu. „Mnohem nadšeněji se budou oba pokoušet o intimní hrátky, když spolu podniknou předtím hezkou procházku lesem nebo se od srdce zasmějí v kině,“ domnívá se psycholožka. Ženy by také neměly zapomínat na to, že v pobryndaném pyžamu se svému muži asi moc líbit nebudou. Vyžaduje to sice organizační talent, ale jde to.

     

  • Co doporučují porodníci a gynekologové

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Jednoznačně doporučují, aby oba partneři začali se sexem až ve chvíli, kdy se spontánně navrátí ženina touha. Podle možností lze využít jednostranný sex (žena může, chce-li, partnera uspokojit pro ni přijatelným způsobem, většinou nekoitálně). Do prožití vlastního vzrušení a orgasmu by ji partner neměl nikdy nutit! Dvojice by neměla omezovat nesexuální dotyky, objetí a polibky – naopak v období, kdy jeden z partnerů po sexu netouží, je to skvělý způsob, jak si projevit lásku. Partneři by rozhodně neměli dopustit, aby přechodný sexuální nesoulad pokazil dobře fungující vztah. To samozřejmě vyžaduje otevřenost v komunikaci o sexu a osobních pocitech.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku