5 věcí, které jste nevěděli o lepidlech

5 věcí, které jste nevěděli o lepidlech
Foto: Herkules
Sdílej na facebooku
18. října  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Práce s lepidlem provází celé generace už hezkou řádku let, ba dokonce několik tisíciletí. Používají ho děti ve školce i školních lavicích, rodiče, když se doma něco pokazí, modeláři, a dokonce i umělci. I když je ale účel lepidel pro každého zcela zřejmý, existuje pár zajímavostí, o kterých jste ve spojení s nimi možná ještě neslyšeli. A na ty se podíváme právě v tomto článku.

1. Lepidlo používali již pravěcí lidé

Samozřejmě to ale nebyl žádný Herkules. K lepení se v té době používaly přírodní složky jako například pryskyřice nebo šťáva ze stromů. A co že to vlastně slepovali? Zejména keramiku, dřevo, kamení nebo kůži. Lepidlo bylo běžně používáno i ve starověkém Římě, středověku i renesančním období.

2. Lepidlo v dnešní době opraví i zlomenou kost

Vědci z Brna vyvinuli unikátní lepidlo, které dokáže opravit zlomené kosti. Úspěšně ho dosud otestovali jen na prasečích kostech, ale brzy bychom se opravdu mohli dočkat revoluce v léčbě zlomenin. Pro pacienty by to znamenalo rychlejší léčbu a méně šroubů v těle.

Autor: Shutterstock

3. I lepidlo má svůj Guinessův rekord

V Německu byl tento rok použit jeřáb ke zvednutí kamionu o hmotnosti 17,5 tuny na lepený hliníkový válec o poloměru 3,5 centimetru. Použity byly pouhé 3 gramy speciálního lepidla, které se hojně používá například v automobilovém a leteckém průmyslu. Kamion visel 1 metr nad zemí neuvěřitelných 60 minut! No co, někdo si lepí papírové vločky na okno, jiný třeba tunové náklaďáky s jeřáby.

4. Lepidlo zachraňuje životy mnoha tučňáků

Když tučňáci snášejí vejce do hnízd, tak je tam vždy riziko, že se na křehkém vejci objeví nějaká ta prasklina, což může vést k tomu, že se mláďata nakonec nevylíhnou. Některé malé trhliny však mohou být vyplněny pomocí speciálního lepidla, které je dostatečně silné na to, aby vejce opravilo, ale ne natolik, aby pak mělo mládě problém se vyklubat. Tímto způsobem se zachránila už spousta tučňáků, komu by to neudělalo radost?

Autor: Shutterstock

5. S tím správným lepidlem se dá zvládnout téměř cokoliv

Mnozí z nás tučňáky v polárních oblastech asi nezachraňují a ani se pomocí lepidla nesnažíme zvednout tuny nákladu. Co ale děláme je, že si občas něco slepíme, opravíme nebo vytvoříme nějakou hezkou věc, třeba papírového draka! K těmto příležitostem je dobré mít vždy po ruce kvalitní lepidlo, které hravě slepí papír, dřevo, korek, kůži nebo plast. V naší české kotlině je asi nejznámější lepidlo Herkules a tuto roli plní výborně již 50 let!

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku