První zub! Jak se starat o chrup kojenců a co na tišení bolesti?

  • První zub! Jak se starat o chrup kojenců a co na tišení bolesti?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    9. listopadu  2016 
     06:00

    Matky nejmenších dětí to dobře znají. Mnohé děti nejdřív propláčou noci, protože je trápí koliky, a sotva si spolu s rodiči na pár týdnů nebo měsíců oddychnou, zas je čekají probděné noci. To když se hlásí první zuby. 

  • Čípek ano, ale jen výjimečně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Můj syn patří k dětem, jimž se zuby začaly prořezávat už od pátého měsíce. Dnes, v necelém roce, už jich má osm, takže bezesných a neklidných nocí jsme si užili požehnaně. To, že jsou zoubky na cestě, poznáte podle toho, že dítě začne víc slinit a častěji si do pusy strkat buďto prsty, nebo cokoliv, co je právě k dispozici. Přestože během dne bývá v pohodě, v noci pláče, případně se často převaluje a poplakává. Někdy je růst zubů spojený se zvýšením teploty a průjmy, ale to naštěstí nebyl náš případ. „Bolavé dásně je možné ošetřit znecitlivujícím gelem z lékárny, příliš účinný ale není, protože působí jen do hloubky 2 mm,“ říká MUDr. Markéta Krejčová ze Zubního centra Petřiny.

    „V krajním případě můžete na bolest použít čípky, nedělejte z toho ale pravidelnou záležitost. Tohle období se prostě musí překonat,“ dodává Krejčová. Plačtivé dítě tedy více houpejte, zpívejte mu a vyprávějte, aby mělo pocit bezpečí a sounáležitosti.

  • Čistěte hned od začátku

    Než se první zuby prořežou, ale i pak, je možné dásně masírovat čisticí prstovou „rukavicí“ a tu také lze použít pro čištění prvních zoubků. Případně zkuste silikonový kartáček, který se nasadí na ukazováček. Takto malým dětem ještě těžko zuby vyčistíte klasickým kartáčkem, dítě zpravidla nebude chtít spolupracovat a nechat pusu otevřenou. „Na čištění prvních zubů můžete použít i čtverečky z gázy, kterými přejedete zoubky i dásně,“ doplňuje lékařka Krejčová.

  • Kartáčky a kousátka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    První dětský kartáček by měl být hustě osázený měkkými vlákny. Nejdřív ho dávejte dítěti na hraní třeba ve vaně a nechte ho pozorovat vás při čištění zubů, bude to pak chtít zkoušet také. K čištění kartáčkem by se mělo přistoupit po prořezání prvních stoliček, to jsou čtyřky na dolní čelisti. Vhodné je používat kvalitní kousátka naplněná vodou. Příjemně vychlazená mohou bolavým dásním přinést úlevu. Stejně tak pomůže studené kolečko okurky nebo kousek jablíčka.

  • Když pastu, tak dětskou

    Autor: Shutterstock.com

    Jestli hned na začátku používat zubní pastu, na tom se odborníci neshodují. Pro děti je ale čištění se sladkou pastou příjemnější, vždyť jí často víc než půlku snědí. I proto jim důsledně opatřete pastu určenou pro nejmenší, aby neobsahovala látky pro děti nevhodné, nebo dokonce nebezpečné. Dětské zubní pasty by neměly obsahovat mentol, glycerin ani fluorid. K pravidelnému čištění zoubků můžete děti motivovat nejen hezkým zubním kartáčkem a dobrou pastou, ale i společným rituálem pojatým jako hra.

  • První rande se zubařem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A kdy poprvé vyrazit k zubaři? Mělo by to být přibližně v půl roce věku, kdy se prořezávají první zuby, a pak v půlročních intervalech. Je důležité, aby dítě k zubaři chodilo s důvěrou a bez stresu. Sama jsem se strachu získaného v dětství zbavila až v dospělosti, takže vím, jak důležitý je dobrý a bezbolestný start.

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku