Menstruace: Co vyvolává nepříjemné křeče a jak se dají zmírnit?

Menstruace: Co vyvolává nepříjemné křeče a jak se dají zmírnit?
Bolestivá menstruace? Poradíme vám, co s tím?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
27. března  2016 
 06:00

Jde o zcela přirozenou věc, nebo je to nutné zlo? Po některé ženy, které během menstruace skutečně trpí bolestí, je pravdou spíš ta druhá varianta.

Asi desetina žen trpí každý měsíc bolestí a nevolnost je takřka "vyřadí z provozu", nejsou schopné věnovat se každodenním záležitostem. Bolest se zpravidla objevuje 24 hodin před menstruací nebo na začátku menstruačního cyklu, nejintenzivnější bývá v době nejsilnějšího krvácení. Pokud při menstruaci bolestí netrpíte a najednou se objeví, je důležité nejprve rozeznat její příčinu, protože může jít o závažné onemocnění. Proto rozhodně neodkládejte návštěvu lékaře.

Bolesti se často objeví už před menstruací a někdy dokážou ženu pořádně potrápit. Křeče v podbřišku přicházejí ve vlnách, můžou se k nim přidat nevolnost, pocit na zvracení, zvracení, napětí v prsou, otoky nohou, bolesti hlavy, únava, rozladěnost, úzkost až deprese.

  • Křeče, které vyvolávají stahy dělohy, souvisejí s vysokou hladinou látek podobných hormonům. Pozor! Nedostatek pohybu a nezdravá strava tyto problémy ještě zhoršují.
  • Bolestivá menstruace (dysmenorea) může být dysfunkční (primární) nebo organická (sekundární).

Dysfunkční dysmenorea

Při této formě menstruačních nepříjemností bývají bolesti lokalizované v podbřišku, kříži a v oblasti stehen. Mají rozličný charakter. Jsou tahavé, tupé až kolikovité. Bolesti začínají 1 až 2 dny před menstruací a končí druhý až třetí den. * Tento typ bolestivé menstruace se vyskytuje u děvčat a žen od 18 do 24 let. Po graviditě a po porodu těžkosti zpravidla zmizí. Bolesti se obvykle objevují dva až tři roky po nástupu první menstruace a bývají projevem ovulačních cyklů, tedy takových, při kterých už dozrává vajíčko. 

Za jednu z příčin lze považovat poruchu endokrinní rovnováhy. Bolest je vyvolána stahy dělohy, které způsobují její nedokrvení. Příčinou může být i snížená hladina hořčíku. Při určování diagnózy je třeba vyloučit organickou příčinu a někdy je nutné i psychologické vyšetření. Při léčbě se doporučují klid a teplo. Z léků pak analgetika – léky proti bolesti. Také spasmolytika – léky proti křečovitým bolestem.

Vhodné je podat před očekávanou menstruací antirevmatický čípek v kombinaci se salicyláty. V některých případech se nasazuje antikoncepce, kterou se zablokuje dozrávání vajíčka. Vždycky je však nutné poradit se s lékařem.

Organická dysmenorea

Za pálení mezi nohama může také váš partner a nevhodná poloha při sexu.
Za pálení mezi nohama může také váš partner a nevhodná poloha při sexu.
Autor: Shutterstock.com
Má jiné příčiny, tak jak to naznačuje název. Bývá vždycky druhotná a v mladším věku se vyskytuje jen zřídka. Pokud se bolestivá menstruace objeví po letech nebolestivých cyklů, může být příčinou skryté onemocnění (endometrióza, myomy, polypy, zánětlivá onemocnění, vývojové chyby, zúžení kanálu krčku dělohy). Bolesti při endometrióze jsou způsobené odlučováním částí tkáně dělohy do orgánů malé pánve, vaječníků a tlustého střeva. Při menstruaci nastává krvácení v děloze i na zmíněných místech. Někdy může nabrat krvácení do dutiny břišní dramatický ráz.

* Léčba bývá hormonální nebo operační. Polypy je třeba chirurgicky odstranit, myomy se většinou také řeší operačně, u mladších žen lze aplikovat hormonální terapii. V některých případech je nutné odstranit i celou dělohu. Léčba zánětů v malé pánvi závisí na jejich aktuálním stavu, někdy stačí antibiotika, jindy je nevyhnutelná operace.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku