Antikoncepční pilulky: Život bez menstruace - jaká jsou rizika?

Antikoncepční pilulky: Život bez menstruace - jaká jsou rizika?
Některé ženy si pomocí pilulek oddalují menstruaci třeba kvůli dovolené. Vadí to?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
5. srpna  2015 
 11:26

Pro sportovkyně nebo ženy pracující v armádě, především v USA a v západní Evropě, začíná být regulace menstruačního cyklu samozřejmostí. Nejsou však jediné, kterým perioda občas komplikuje život. Nebojte se proto odložení menstruace třeba kvůli dovolené, shchvalují tento postup lékaři. 

Klasický postup při běžném (cyklickém) užívání antikoncepce je 3týdenní, poté žena antikoncepci na týden vysadí. Chce-li však menstruaci oddálit nebo úplně odstranit, může užívat pilulky či náplasti nepřetržitě například tři, šest nebo i více měsíců podle toho, na jak dlouho se chce krvácení zbavit. Každá žena se tedy může rozhodnout, kdy bude menstruovat, stačí se poradit s lékařem.

Je to bezpečné?

David Cibula z gynekologickoporodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze považuje obavy z narušení přirozeného cyklu přechodem na nepřetržitý režim za neopodstatněné. Ženy totiž při užívání hormonální antikoncepce neprocházejí přirozeným cyklem menstruace, ale tzv. pseudomenstruací. Nepřetržité užívání antikoncepce lékaři doporučují jako léčbu při menstruačních bolestech, akné, nadměrném ochlupení, silném krvácení, nevolnosti a dalších zdravotních problémech, které periodu provázejí. "Toto schéma je zcela bezpečné a lze při něm využít antikoncepční pilulky nebo antikoncepční náplast. Ta je velmi vhodnou volbou zejména pro ženy, které dělají častěji chyby v užívání antikoncepce," říká Cibula.

Dějiny antikoncepce: tohle vás šokuje

Dějiny antikoncepce: tohle vás šokuje

Po prevenci nechtěného otěhotnění se pátralo tisíce let, některé ženy dříve z pověrčivosti plivaly žabám do tlamy. Nevěříte? Pojďme společně nahlédnout…celý článek

Obavy

Nejistota života bez menstruace pramení u žen hlavně ze zásahu do přirozeného cyklu, z obav z omezení plodnosti, možných nežádoucích účinků a ze strachu z otěhotnění. Při nepřetržitém užívání antikoncepce se může zvýšit v prvních 2 až 3 měsících počet dnů, kdy žena krvácí nebo se objevuje tzv. špinění. Postupně však tyto potíže vymizejí. Pokud ženě užívání antikoncepce bez týdenní pauzy nevyhovuje, může se kdykoliv vrátit ke klasickému systému.

Menstruace ano, či ne ?

...
...
Autor: Shutterstock.com
Pro mnoho žen je "zrušení" menstruace nepředstavitelné. Považují ji za přirozenou věc. Některé ženy však při "svých dnech" skutečně trpí, nejsou schopny normálního fungování a v některých případech si musí dokonce vzít v práci volno nebo zůstat doma na neschopence. Menstruace také ovlivňuje sexuální život žen, i když některé mají pohlavní styk i během menstruace. Jiné naopak vítají pravidelné krvácení jako důvod k odmítnutí partnerského sexu.

Buďme rády, že jsme Češky

Mnohé národy považovaly v minulosti ženu v období menstruace za "nečistou", ovlivněnou magickými silami apod. Hinduistické ženy ani dnes nemohou, když menstruují, připravovat mužům jídlo. Buddhistky nechodí při "svých dnech" do chrámu. Mexičanky se domnívají, že se jim menstruační krev hromadí v břiše a Eskymačky menstruace vůbec nezajímá, svůj cyklus vůbec nesledují.

Nepříjemnosti spojené s menstruací:

* bolest břicha

* bolest hlavy

* nevolnost

* napětí v prsech

* otoky končetin

* problémy s pletí

* změny nálady a podráždění

* úzkost

PRO nepřetržité užívání antikoncepce:

* zdravotní problémy

* hygiena

* sport

PROTI nepřetržitému užívání antikoncepce:

* obavy z otěhotnění

* obavy ze snížení plodnosti

* menstruace je přirozenou záležitostí

V prehistorických dobách ženy menstruovaly průměrně 160x za život. Dnes mají ženy přibližně 450 menstruačních cyklů. Ženy totiž začínají menstruovat už ve 12 letech, zatímco v minulosti to bylo až kolem 16 let. Málokdo má dnes 6 a více dětí, což bylo dříve zcela běžné.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku