Děti, které cvičí, jsou zdravější a chytřejší

Video se připravuje ...
Proč děti potřebují pohyb?
VIDEO: Hanka Dvořáčková
Sdílej na facebooku
12. ledna  2016 
 06:00

Na kroužky cvičení pro kojence, batolata nebo předškoláky se můžete dívat trochu jako na něco navíc, bez čeho se dá obejít. Jenže to je chyba, protože mnoha dětem vyrůstajícím v dnešních rodinách pohyb skutečně chybí. A může to dokonce zpomalit jejich vývoj, tvrdí vědci. Cvičení pro děti proto doporučují. 

Čím dříve začne dítě cvičit a dostatečně se hýbat, tím zdravější a chytřejší bude. Tvrdí to alespoň vědci z University of Colorado v Boulderu. Závěry jejich studie přinesl odborný časopis Immunology and Cell Biology. 

Původně se přitom zabývali kondicí střevní mikroflóry, její zralostí a kvalitou osídlení prospěšnými mikroby a také jejím vlivem na celkové zdraví a imunitu. Zjistili přitom, že rozhoduje nejen kvalitní strava, ale i pohyb včetně cvičení – právě toho se přitom dnešním dětem mnohdy nedostává, protože už se zkrátka tolik nepohybujeme venku. 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Za pravdu jim dává i Kristýna Přibylová ze společnosti Monkey´s Gym zaměřené na dětské cvičení. "Dnešní děti ve velkém trpí problémy se zády či nohama právě kvůli tomu, že se moc nehýbou a ani to vlastně neumějí. A neumějí třeba ani padat, takže jim paradoxně hrozí více úrazů," říká. Samozřejmě ne každý dospělý se chce hýbat, ale právě pro takové rodiče a jejich děti existují lekce cvičení, ať už v Sokolu nebo moderních tělocvičnách. 

Kdo vyhrál? Nejlepší a nejhorší jména potomků celebrit

Kdo vyhrál? Nejlepší a nejhorší jména potomků celebrit

Slavní lidé mají někdy bláznivé nápady. Třeba pokud jde o jména potomků. Právě na ně se zaměřil web babycenter.com a vyhlásil na základě hlasování…celý článek

Autoři studie dokonce došli k tomu, že dostatek cvičení, třeba právě toho ve specializovaných kroužcích pro děti už od půl roku, může mít vliv nejen na zdraví a imunitu, ale v dobrém slova smyslu i na výkonnost mozku. Cvičení a cílený pohybový rozvoj vedený odborníky zlepšují koordinaci, a navíc mohou také snižovat riziko, že dítě během života postihnou deprese a úzkosti. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku