Zánět středního ucha dokáže vaše děťátko potrápit. Vhodnou prevencí se mu můžete vyhnout.

Zánět středního ucha dokáže vaše děťátko potrápit. Vhodnou prevencí se mu můžete vyhnout.
Foto: GSK
Sdílej na facebooku
15. května  2017 
 00:00
Prezentace klienta

Akutní zánět středního ucha prodělají až dvě třetiny dětí ve věku do tří let. Ostrá bolest, tlak v uchu, horečka nebo zhoršení sluchu – to vše může čekat na vašeho drobečka, když ho postihne toto časté onemocnění. Přitom mu lze efektivně předcházet vhodnou prevencí.

Nedonošené děti i ty často nemocné – pneumokok si libuje v oslabené imunitě

Zánět středního ucha (odborně Otitis media) se obvykle objevuje u kojenců a batolat, ale výjimkou nejsou ani děti předškolního věku. U těch se riziko nákazy zvyšuje návštěvami kolektivních zařízení, např. školek. Vznik zánětu ovlivňuje mnoho faktorů. Mezi ně patří snížená imunita, nedonošenost, prodělání virové infekce, alergie či krátká Eustachova trubice, která spojuje střední ucho s nosohltanem.

Nechutenství? Příčinu hledejte také v uchu

Onemocnění začíná nenápadně. Nejdříve se objevuje bolestivý pocit zalehnutí v uchu vyvolaný hromaděním hnisavého sekretu ve středním uchu. Následně se může přidat některý z těchto příznaků – rýma, zvýšená teplota, nechutenství, zácpa nebo průjem, případně jejich kombinace. Dítě je podrážděné, nadměrně unavené, kvůli bolestem špatně spí. Právě ti nejmenší reagují i na lokální zánět tak, jako by bylo zasaženo celé tělo. Rodiče by proto měli při zpozorování příznaků vzít v potaz také onemocnění uší. V další fázi nemoci dítě začíná hůře slyšet kvůli hromadění hnisavého výtoku ve středním uchu. Po týdnu léčby zpravidla nastává zlepšení stavu malého pacienta.

Od zalehlého ouška ke ztrátě sluchu

Závažnost zánětu středního ucha spočívá především v tom, že v některých případech může dojít ke komplikacím s trvalými následky. Sekret nahromaděný ve středním uchu zhoršuje sluch postiženého jak po dobu nemoci, tak ještě několik týdnů až měsíců po ní, a v některých případech vede až k nenávratné ztrátě sluchu. Mezi další přetrvávající potíže patří závratě, šelest a zvonění v uších.

Léčba antibiotiky i propíchnutím bubínku

Ke zvládání zánětu středního ucha se nejčastěji předepisují léky na zmírnění jeho projevů. Přípravky proti bolesti, ať už ve formě tablet nebo kapek, bývají prvními léčivy, které vaše děťátko dostane. Lékař může nasadit také antibiotika. Antibiotika se předepisují především u hnisavých forem zánětu. Obávané propíchnutí ušního bubínku je většinou doporučené pacientům s komplikovaným zánětem nebo jeho vážnější formou.

Zánětu ucha lze i účinně předcházet

Pokud chcete riziko zánětu středního ucha snížit, nechte své dítě proti pneumokokům očkovat. Kromě průvodních zdravotních komplikací a bolestí, které nemocné dítě zažívá, může totiž navíc při opakované léčbě antibiotiky dojít k vypěstování odolnosti bakterií vůči lékům. Očkování pomáhá chránit i před dalšími onemocněními způsobenými pneumokoky, včetně zánětu mozkových blan (meningitidy), zápalu plic (pneumonie) nebo otravy krve (sepse), které mohou dítě ohrozit na životě. Doporučenou prevencí je také posilování obranyschopnosti dítěte pomocí pestré stravy bohaté na vitamíny a minerály, nošení čepic a šály v chladných dnech a zvlhčování vzduchu v místnostech, kde se dítě pohybuje.

Podobně jako ostatní vakcíny ani vakcína Synflorix ™ nebude chránit 100 % očkovaných osob. Před použitím si pečlivě prostudujte příbalovou informaci dostupnou též na www.gskkompendium.cz.

Vakcína Synflorix ™ je registrovaný léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis, je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění, pokud jsou
3 dávky vakcíny aplikovány do sedmého měsíce věku. Vakcína pomáhá chránit proti vybraným častým a nebezpečným typům pneumokoku. Očkování provádí lékař, vakcína se aplikuje do svalu formou injekce (obvykle do stehna nebo horní části paže).

Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalovém letáku přípravku. Zeptejte se svého dětského lékaře. Případné nežádoucí účinky prosím nahlaste na cz.safety@gsk.com. Vakcinační akce MZDR 69343/2016- 16/OVZ pro vakcínu Synflorix ™ je schválena Ministerstvem zdravotnictví ČR.

CZ/SYN/0009/17

GSK je jednou z předních světových farmaceutických společností zabývající se výzkumem, vývojem, výrobou a prodejem léčivých přípravků. Hlavním  posláním společnosti je zlepšit kvalitu lidského života tím, že umožní lidem být aktivnější, cítit se lépe a žít déle. Pro více informací navštivte globální webové stránky www.gsk.com nebo stránky české pobočky www.gsk.cz.

 

Článek vznikl za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, Česká republika, tel.: 222 001 111,    fax: 222 001 444, email: cz.info@gsk.comwww.gsk.cz

Reklama pro veřejnost


Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku