Vystresované matky mají častěji dcery s nadváhou. Tvrdí to nová studie!

Vystresované matky mají častěji dcery s nadváhou. Tvrdí to nová studie!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
10. února  2019 
 06:00

Stále více dětí má už v předškolním věku nadváhu. Výzkumníci Helmholtzova centra v Berlíně zkoumali mateřský stres během prvního roku života dítěte a došli k překvapivému závěru. Děti, jejichž matky byly více ve stresu, měly mnohonásobně vyšší riziko vzniku nadváhy do šesti let!

Výzkumníci zjistili, že stres u matek v prvním roce života dítěte je rizikový faktor pro vznik nadváhy a obezity. V Německu, kde se průzkum prováděl, má téměř deset procent dětí od jednoho roku do šesti let nadváhu. Z toho 3 procenta jsou obézní. České děti jsou na tom ještě hůře, nadváhou trpí pětina dětí! Důvodem jsou nezdravá vysoce kalorická strava a minimum pohybu.

Výzkum probíhal od roku 2006 ve spolupráci s odborníky kliniky v Lipsku. Odborníci sledovali několik set matek a dětí od narození a dále zkoumali vliv životního prostředí a zvyků rodičů na celkové zdraví a pohodu potomků. Mimo jiné zaznamenávali citlivé fáze vývoje dětí se zvláštním ohledem na stres matek během prvního roku života dětí.

„Zdá se, že stres matek přispívá k rozvoji nadváhy a obezity u dětí,“ uvedla odbornice na výživu Kristin Jungeová. „Pokud jde o vývoj dítěte, období mezi těhotenstvím a prvními roky života je velmi citlivé na vnější vlivy, které mohou vést k nemocem či obezitě. Právě zvýšený stres matek k tomu může přispět,“ tvrdí odbornice. Stres, který matky vnímaly, zahrnoval obavy, pocity napětí či nemožnost vyrovnat se s každodenními požadavky.

Výsledky studie jasně prokázaly, že mezi stresem matky a nadváhou u dětí existuje relevantní spojitost. Pokud byla v průběhu prvního roku života dítěte matka zvýšeně vystavena stresu, je vysoká pravděpodobnost, že její dítě bude mít během pěti let vyšší BMI. „Účinky mateřského stresu mají na dítě dlouhodobý dopad,“ říká Kristin Jungeová. Pravděpodobnost vzniku nadváhy a obezity pak byla vyšší u dívek. „Zdá se, že zejména dcery vystresovaných matek jsou vystaveny zvýšenému riziku, že budou mít nadváhu,“ uvádí Saskia Trumpová, hlavní autorka studie.

Které sladkosti jsou pro děti vhodné? Podívejte se na VIDEO:

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku