7 nelogických hlášek rodičů a učitelů. Taky je používáte?

  • 7 nelogických hlášek rodičů a učitelů. Taky je používáte?
    Proč? Protože jsem to řekla!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. února  2019 
     06:00

    Podivné  a tak trochu nelogické věty slýcháme od rodičů celý život. Některé nám zůstaly tak zaryté v mysli, že je chtě nechtě jednou řekneme i svým dětem. Nedávno jsem se přistihla, že dceři, která se šťourá v jídle, povídám: "Co by za to děti v Africe daly?" A musela jsem se smát. Tady je sedm tak trochu bizarních hlášek našich rodičů a učitelů. Schválně – říkali vám to také? 

  • 1. Co by za to děti v Africe daly?

    Co by za to děti v Africe daly?
    Co by za to děti v Africe daly?
    Autor: iStock

    Nedávno jsem se přistihla, že tuhle větu, byť jsem na ni měla kdysi averzi, říkám své dceři. Koukala na mě dost nevěřícně a zeptala se: "Co by za to daly?" Musela jsem se smát. V našich letech by následovalo kázání o tom, že jsme nevděční smradi, když se šťouráme v jídle, zatímco někde děti hladoví. Pamatuji si, že jedna má kamarádka učitelům řekla: "Tak jim to zabalíme a pošleme!" A to jsme byli nejen nevděční, ale i pěkně drzí!

  • 2. Ještě chvilku breč a já ti přidám, abys měl/a důvod

    Ještě chvilku breč a já ti přidám, abys měla důvod
    Ještě chvilku breč a já ti přidám, abys měla důvod
    Autor: iStock

    Milí rodiče, děti mají vždycky důvod, proč brečí, fňukají nebo natahují. Vám může připadat malicherný, ale prostě existuje. A výhrůžka "přestaň, nebo ti nařežu, abys měl/a důvod!" jim v tu chvíli nepomůže. Naopak! Dodnes si vzpomínám, že když mi tohle rodiče řekli, rozplakalo mě to ještě víc. A zastavit fňukání a popotahování jsem prostě nemohla!!! A byť některé podivné věty říkám i své čtyřleté dceři, téhle se snažím vyhýbat. Fakt!

  • 3. Zavři, máte doma černocha?

    Zavři! Máte doma černocha?
    Zavři! Máte doma černocha?
    Autor: iStock

    Tuhle xenofobní a  lehce rasistickou hlášku jsem nechápala a vlastně ji moc nechápu dodnes! A mnoho kantorů ji s chutí používalo. Když jste vešli do třídy, zakřičeli na vás: "Zavři! Máte snad doma černocha?" A já přemýšlela, jestli jsem slyšela dobře. Prostě jsem nechápala, na co se mě sakra ptají. No, co na to taky říct? Možná se zeptat: A vy? Až časem mi došlo, nebo mi to snad někdo vysvětlil, že někdo si stále myslí, že černoši jsou od toho, aby posluhovali bělochům a zavírali za nimi dveře! Taková blbost! Zajímalo by mě, zda v dnešní politicky korektní době si ještě někdo troufne tuto hlášku použít.

  • 4. Když on skočí z okna, ty taky skočíš?

    Když on skočí z okna, ty taky skočíš?
    Když on skočí z okna, ty taky skočíš?
    Autor: iStock

    Co je sakra tohle za otázku? Jasně, že ne! Jen jsme v pubertě toužili po sukni, šatech, vlasech, batohu, které měli naše spolužačka nebo spolužák. Případně jsme říkali, že kamarád také dostal čtyřku z diktátu. Nebo že jeho rodiče ho na hory pustí. Odpovědí nám byla tahle bizarní otázka: "A až on skočí z okna, skočíš taky?" Ach jo!

     

  • 5. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet

    Jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet.
    Jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet.
    Autor: iStock

    Další oblíbená hláška učitelů. Jak já jsem ji nesnášela! A musím se přiznat, že ať jsem počítala, jak jsem počítala, vždycky mi vyšlo, že jeden je za osmnáct a druhý za dvaadvacet. A dává mi za pravdu i jazykovědec Jan Králík z Ústavu pro jazyk český. "Všetečný pohled mladé generace zde však objevil skrytou možnost dvojího chápání, a tím logického popření původního významu," píše na stránkách časopisu Naše řeč a hned to vysvětluje pomocí matematického vzorce: "Dvojí výklad původního rčení pomohou naznačit závorky – v prvním čtení: (druhý bez dvou) ~ za dvacet lze přepsat jako (d–2) = 20, odtud d = 22; v druhém čtení: druhý ~ (bez dvou za dvacet) lze přepsat jako d = (–2 + 20), odtud d = 18." Rozumíte? Zkrátka výsledek 22 je také možný. "Pokud by odpověď dvacet dva byla předmětem sázky, její autor by vyhrál i před soudem," tvrdí jazykovědec.

    Tohle na ně platí! Tři tipy redaktorky Markéty, které zabraly na vztek u tří synů:

  • 6. Proč? Protože jsem to řekla

    Proč? Protože jsem to řekla!
    Proč? Protože jsem to řekla!
    Autor: iStock

    Smiřte se s tím, že žijete v autoritativním režimu. Žádná diskuse není možná. Máte doma diktátora, který vám jen přikazuje. Když se zeptáte "proč?", dostane se vám odpovědi: "Protože jsem to řekl/a!" Vrcholem debaty, která vlastně žádnou debatou nebyla, bylo prohlášení: "Tady mám poslední slovo já!" Trochu mi to připomíná vtip, kde se obyvatel Jižní Koreje ptá toho z KLDR: "Tak co, jak se žije v Severní Koreji?" A on odpoví: "Hele, nemůžu si stěžovat." Samozřejmě s nadsázkou. My si stěžovat mohli, ale nebylo nám to nic platné. Až časem jsme se třeba odstěhovali do naší vlastní a liberálnější domácnosti. 

  • 7. Narovnej se, kroutíš se jak paragraf

    Kroutíš se jak paragraf. Věděly jste jako malé děti, co je to paragraf?
    Kroutíš se jak paragraf. Věděly jste jako malé děti, co je to paragraf?
    Autor: iStock

    Tahle hláška není vyloženě nelogická, ale opět jsem ji nedávno řekla své dceři. Už hned, jak jsem to vyslovila, mi došlo, že těžko bude ve svých čtyřech letech vědět, co je to paragraf. Ani já to dlouho netušila. Myslela jsem si, že je to nějaké ošklivé pokroucené zvíře. A vlastně je to dobře, problémy se zákonem jsem začala mít až v pozdějším věku. Bohužel, má skolióza páteře dokazuje, že tahle hláška na mě neměla veliký vliv. 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku