Jak mluvit s dětmi o koronaviru? Odborníci říkají ano, ale nešířit strach

Jak mluvit s dětmi o koronaviru? Odborníci říkají ano, ale nešířit strach
Mluvit s dětmi o koronaviru? Rozhodně ano, ale jak?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
13. března  2020 
 06:00

Rodiče nejsou jediní, kdo se obává rozšíření koronaviru. Stejné znepokojení mohou cítit i vaše děti. Rozhodně před nimi nic netajte, informujte je, ale snažte se nešířit zbytečnou paniku a strach. Je jasné, že se možná raději budete chtít vyhnout řečem o tématech, z nichž tak trochu mrazí, ovšem děti leckdy vědí víc, než si rodiče myslí.

Přestože byly od středy zavřené školy a děti prozatím z důvodu šíření koronaviru budou zůstávat doma, neznamená to, že o koronaviru nevědí nebo o něm mezi sebou nemluvily. Informace se na nás valí ze všech stran a mnohdy netuší, co všechno je aktuální nebo pravdivé.

Řešíte ošetřovné? Píšeme o něm třeba TADY

Podle psychiatričky Carole Liebermanové je ale důležité s dětmi o problému diskutovat, ale způsobem, který zmírní obavy a podpoří znalostí a taky zastaví šíření dezinformací. Co navrhuje?

Informujte je

Samozřejmě podle věku. Ovšem když budou mít děti neúplný obraz tohoto děsivě znějícího onemocnění, mohou se cítit neklidné. Zvláště pokud ze všech stran slyší „Čína“. Vyjasněte jim situaci a pokuste se o čestný zdroj informací. Můžete jim vysvětlit, co je to koronavirus, jaký je jeho původ a pak je nechte, aby se samy ptaly.

Chcete pro koronaviru debatovat s ostatními rodiči? Diskusi najdete TADY

Buďte opatrní, pokud je necháváte sledovat zprávy v médiích bez vás. Spousta z nich má snahu přitáhnout pozornost a problém zveličit. Charles Bailey, ředitel pro prevenci infekcí v Kalifornii říká: „Zvláště malé děti by neměly konzumovat tyto informace bez přítomnosti dospělých, potřebují kontext vhodný pro daný věk. Kromě toho je vhodné někdy odfiltrovat obsah, který by mohl vyvolat úzkost.“

Nebuďte přehnaně úzkostní

Děti jsou velmi citlivé na úzkost svých rodičů, a čím menší děti jsou, tím více. Jak říká pediatr Dyan Hes, i když se obáváte rizika nákazy, pokuste se před dětmi udržet optimismus. Můžete například říkat: „Mladí lidé a děti, jako jsi ty, mají menší riziko, že onemocní. A pokud ano, pravděpodobně to bude probíhat jako běžné nachlazení.“

Používejte jazyk odpovídající věku

Malé děti nerozumí slovům „karanténa“ a „přenos“ či „nákaza“, ovšem o tak s nimi můžete o koronaviru mluvit. „Používejte termíny, kterým by děti mohly rozumět, vysvětlujte, že se člověk může nakazit kvůli nosnímu hlenu nebo kýchnutí,“ navrhuje dětská lékařka Rosemary Olivero. „Děti si taky pamatují svoje vlastní nemocni, takže s nimi můžete mluvit i o nich.“

Nepřehánějte to se zásobováním

Prozatím u nás nebyla vyhlášená karanténa pro větší území jako v Itálii, je ale jasné, že spousta lidí se bojí a snaží se předzásobit trvanlivými potravinami, toaletním papírem, čisticími prostředky a dalšími nezbytnostmi. Podle dr. Hese je to ale kontraproduktivní, dítě by pak mohlo dostat strach a panikařit. Pokud je to možné, raději chraňte děti před přípravnými opatřeními rodiny. Když se náhodou zeptají, proč je v té skříni tolik toaletního papíru, jednoduše řekněte, že se připravujete na to, kdyby byly školy i kanceláře zavřené.

Vysvětlete, proč se zavírají školy

Větší děti samozřejmě zavření škol a zákaz výuky s osobní přítomností, spíše vítají, menší se ovšem mohou ptát, proč nesmí do školy a zda je to nutné. Pokud se tedy budou děti ptát, vysvětlete jim, že se stát pouze snaží udržet každého člověka zdravého a také chránit nejohroženější skupiny obyvatel, jako jsou senioři a lidé s oslabenou imunitou.

Naučte je dodržovat hygienu

Nejlepší způsob, jak se bránit infekcím, je správná hygiena, především rukou. „Naučte děti, aby používaly mýdlo a vodu nejméně 15-20 sekund, říkejte jim, že se nemají dotýkat rukama obličeje a sahat si do očí,“ radí Robert Frenck, ředitel Divize infekčních chorob v dětské nemocnici v Cincinnati. To je zvláště důležité před jídlem, po použití toalety či dotyku tváře, protože kapičky bakterií a virů mohou proniknout do těle nosem, očima či ústy.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku