Sádlo si zaslouží být součástí stravy pro děti

Sádlo si zaslouží být součástí stravy pro děti
Nebojte se sádlo použít i při sladkém pečení.
Foto: Comperio
Sdílej na facebooku
25. září  2018 
 00:00
Prezentace klienta

Vepřové sádlo v posledních desítkách let získalo zcela nezaslouženě pověst nezdravé potraviny. Dnes se ukazuje, že některá „vědecká“ doporučení byla postavena na vodě. Sádlo v mnohém předčí ostatní používané tuky. A může být zcela bez problémů součástí běžné vyvážené stravy. A to i pro děti.

Už nezjistíme, kdo a kdy „svatou válku“ proti vepřovému sádlu odstartoval. Ale jisté je, že si odpůrci sádla vedli mimořádně. Neustálým pranýřováním a opakováním neověřených polopravd se jim podařilo ze sádla udělat málem úhlavního nepřítele lidstva.

Přitom jde o zcela základní potravinu, která byla neodmyslitelnou součástí jídelníčku po stovky či tisíce let. A ještě naše babičky sádlo zcela běžně používaly, a to nejen při vaření. Sádlo si proto zaslouží poctivý přístup a rehabilitaci.

Pozitivní vlastnosti převažují

Sádlo bylo v minulosti kritizováno především kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Výzkumy posledních let však potvrzují, že vztah mezi cholesterolem a kardiovaskulárními onemocněními není jednoznačný. Závisí spíš na celkovém složení stravy.

Daleko více vystupuje do popředí význam tzv. „zdravých tuků“, tedy nenasycených mastných kyselin. Těch obsahuje sádlo zhruba 60 %, což je třeba lepší poměr než v případě másla a zhruba stejně jako u olivového oleje. Navíc sádlo obsahuje vitamíny D, E a některé pro lidské tělo důležité stopové prvky. 

Pokud tedy myslíte na zdraví dětí, představuje kvalitní hřbetní sádlo určitě lepší energetické palivo než cola nabitá cukry nebo sušenky plné palmového oleje.

Tuky jsou nositelem chuti. To samozřejmě platí i pro sádlo.
Tuky jsou nositelem chuti. To samozřejmě platí i pro sádlo.
Autor: Comperio

Sádlo jako pochoutka

Sádlo je především zcela standardní potravinou, téměř stoprocentním tukem. Je mimořádně vhodné pro přípravu pokrmů, zejména pro pečení či smažení, ale i v syrovém stavu.

Jídlu dodává nezaměnitelnou chuť a aroma, jichž nikdy nemůžete dosáhnout například při použití stolního oleje. Navíc se nepřepaluje tolik, jako jiné pokrmové tuky, takže s jídlem připraveným na sádle se vyhnete karcinogenním připáleninám.

Tradičně patří ke klasické české kuchyni. „Knedlo vepřo zelo“, škvarkové placky nebo třeba prostý chléb s tenkou vrstvou sádla a cibulí jsou skutečné pochoutky. Ale i pro koblihy, buchty či koláče se v minulosti běžně používalo právě sádlo.

Sádlo patří k tradiční české kuchyni.
Sádlo patří k tradiční české kuchyni.
Autor: Comperio

Zeptejte se skutečných mistrů kuchařů nebo řezníků. Potvrdí vám, že tuk je základním nositelem chuti a sádlo posune některé tradiční, a nejen české pokrmy na zcela jiný „level“. Typickým příkladem budiž smažený řízek. Ale pochopitelně sádlo obsahuje i řada lahůdek, namátkou třeba tyrolský špek nebo uherský salám.

Výroba přírodní cestou

Jedna poznámka pro milovníky přírody. Výroba sádla nepředstavuje žádnou zásadní hrozbu pro životní prostředí. Zatímco kvůli palmovému oleji mizí indonéské pralesy a s nimi i orangutani a kvůli řepkovému oleji se česká pole doslova dusí ve žluté záplavě, sádlo se vyrábí naprosto tradiční cestou a zcela bez chemie.

Zkuste na sádle osmažit třeba koblížky.
Zkuste na sádle osmažit třeba koblížky.
Autor: Comperio

Sádlo neobsahuje žádná barviva ani chemické stabilizátory, a přesto má velmi dlouhou trvanlivost. Určitě dejte přednost kvalitnímu hřbetnímu sádlu před podřadnějším sádlem plstním. Informace naleznete přímo na obalu. A konečně, nezanedbatelnou výhodou je i nižší cena. Když ceny másla občas vyletí do závratných výšin, sádlo je zpravidla levnější.

Zkuste to s dětmi

Sádlo prostě rozhodně není žádný démon. Naopak, může výrazně obohatit vaši kuchyni. Zkuste ho sádlo do svého jídelníčku a podělte se o pokrmy, do kterých ho přidáte. Uvidíte, že získáte věrné a nadšené mladé strávníky! Pokud hledáte ty správné recepty, inspirujte se například na www.nasadle.cz. A podělte se s námi na Facebooku o své zkušenosti!

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku