Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Video se připravuje ...
Tohle na ně platí! Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů
VIDEO: Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
28. listopadu  2018 
 06:00

Záchvatům vzteku se v dětství skoro nedá vyhnout, i když některé dětí jsou vzteklejší než jiné a jiné jsou naopak spíš povahy klidnější. V každém případě se hodí jeden malý trik, který pomůže dítě – a nakonec i rodiče – celkem rychle zklidnit. Říkejme mu 3+ 10. 

Tenhle trik doporučuje všem rodičům malých vzteklounů americká rodinná terapeutka Susan Stiffelman, která jej popsala pro web Huffingtonpost.com. Rozhodně radí, abyste jej natrénovali předem, v klidu, zkoušet ho poprvé uprostřed vzteklé scény k ničemu nebude. 

Jak vypadá? Dejte si ruku s nataženými prsty na břicho a vyzvěte své dítě, aby udělalo to samé. A pak třikrát pomalu dýchněte do břicha tak, abyste rukou vnímali jeho pohyb. Soustředění, které k tomu je potřeba, odvede pozornost od vzteku. Až to uděláte, ještě v klidu v duchu nebo nahlas, jak je libo, počítejte do deseti. 

Susan Stiffelman sama tenhle trik používá, neboť její pětiletý syn patří mezi poměrně vzteklé děti. Co dalšího se jí osvědčilo? V prvé řadě je podle ní důležité, aby i rodiče pochopili, že dítě má nárok být vzteklé a naštvané a že to patří mezi normální lidské emoce. Jejich úkolem je pomoci mu, aby se je naučilo zvládat a zkrotit. 

Tady jsou její další tipy: 

1. Vžijte se do mysli svého dítěte

Nemá smysl používat slova dospělých, tedy něco jako "nevztekej se, nemá to smysl", spíše potomkům nabídněte pochopení. Může vypadat třeba takto: "Já vím, že jsi chtěl jet s babičkou na výlet, chápu, že tě naštvalo, že to dneska nejde." Své rozhodnutí ale neměňte. 

Tohle jsou nejkrásnější a nejdojemnější porodní fotky roku 2017

Tohle jsou nejkrásnější a nejdojemnější porodní fotky roku 2017

Bolest, někdy trvající celé hodiny, vyčerpání a pak obrovská radost. Přesně takové situace včetně různých něžných momentů zachycují následující fotky,…celý článek

2. Nabídněte jim obejmutí

Některé děti o to stát nebudou, ale některé nadšeně přitakají. 

3. Zkuste fyzické vybití

Vzteklý člověk by dost možná rád něco rozmlátil, ale tuhle možnost nenabízejte, ale polštářovou bitvu? Klidně. Nebo třeba běh po zahradě, zkrátka cokoli, co připadá v úvahu. 

4. Protistresové hračky

Někdy pomáhá, když člověk ve stresu může bouchat do něčeho, co je k tomu určené, či třeba mačkat míč, případně dítě naučte, ať si pořádně zadupe – pokud to situace umožňuje.

Podívejte se, jaké triky se osvědčily naší kolegyni

Video se připravuje ...
Tohle na ně platí! Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů • VIDEO: 

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Tohle nás hodně pobavilo. Holandská výtvarnice moc vtipně zachytila, jak se někdy cítí všichni rodiče světa, kteří se starají o nejmenší děti. Moc…celý článek

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku