Tvrdohlavé a vzdorovité dítě? V dospělosti bude úspěšné, tvrdí studie

Tvrdohlavé a vzdorovité dítě? V dospělosti bude úspěšné, tvrdí studie
Rodiče tvrdohlavých a vzdorovitých dětí mají naději, že až jejich potomci vyrostou, stanou se úspěšnými osobnostmi.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
23. listopadu  2017 
 06:00

Má svou hlavu? Neposlouchá? Dělá přesný opak toho, co říkáte? Máme pro vás dobrou zprávu. Děti, které jsou tvrdohlavé a vzdorovité, mají větší pravděpodobnost, že z nich vyrostou vzdělaní a úspěšní lidé pracující na vysokých postech. Ukazuje to studie publikovaná Americkou psychologickou asociací. Zkrátka pokud vašim dětem tahle povaha vydrží, v budoucnu dosáhnou svého. A my rodiče se tím můžeme alespoň trochu utěšovat. 

Tenhle popis přesně sedí i na mou čtyřletou Lvici. Narodila se v červenci a hned nám bylo jasné, že tahle slečna bude mít svou hlavu. A dokazuje nám to denně. Co řeknu, aby nedělala, ona schválně vyzkouší. A trénuje tak i mou trpělivost.

"Proč musíš být neustále v opozici?" povzdechla jsem si tuhle. Ona hned zakřičela: "Nejsem v opozici!" Aniž by věděla, co to slovo znamená. A stejně namočila ruku do vody vařící se na knedlíky, i když jsem ji předtím varovala, ať to nedělá. Hned co se naučila mluvit, zařadila do svého slovníku výrazy "nechci" a "já sama" a dodnes jsou u nás na denním pořádku.

Nejsem určitě jediná, kdo má doma tvrdohlavé dítě. Své o tom ví i novinář a trojnásobný otec píšící o rodičovství Clint Edwards. Na serveru Scarymommy.com popisuje své strasti se svou sedmiletou dcerou Norah. "Řekl jsem jí, aby nepila tolik vody před spaním. Ona se na mě podívá tím svým pohledem a napije se o to víc," popisuje a zdůrazňuje i ten její výraz (s ženou ho prý nazývají "kyselá prdel"). Norah prý vždy dá hlavu na stranu, upřeně se zadívá rodičům do očí, našpulí rty a dělá vše, co rodiče zakážou. "Nedívej se na mě takhle," říká jí Clint často. Ale dělá to prý stejně! 

Neústupnost a tvrdohlavost jsou v dospělosti výhodou

Znáte to? Jistě, každé dítě si musí projít obdobím vzdoru a "prosazování vlastního já", ale některým dětem vydrží vzdorovitost i déle. Je to vlastnost skutečně otravná, ale v dospělosti se prý docela hodí. 

Děti, které vzdorují autoritám, mají vyšší pravděpodobnost, že se z nich stanou úspěšní dospělí. Tvrdí to aspoň studie z roku 2015, kterou publikovala American Psychological Association. Výzkum se zabýval dětmi ve věku 8 až 12 let. Studoval jejich povahové rysy, především pak zmíněnou vzdorovitost.

O čtyřicet let později se vědci znovu podívali na zkoumané děti, aby zjistili, jak se vyvinuly a co v dospělosti dělají. A překvapivě ty děti, které v dětství porušovaly zákazy rodičů a byly tvrdohlavé a umíněné, měly dobrou práci a vyšší příjmy. 

Tohle na ně platí: Proč pokyn "nezlob!" nikdy nezabere? 

Studie však neuvádí důvody, proč tvrdohlavost vede k pozdějšímu úspěchu v dospělosti. "Autoři tvrdí, že umíněné děti mohou být ve třídě soutěživější, což vede i k lepším známkám. Mohou být tedy náročnější i jako dospělí. Jsou pak neoblomní, když se jedná o jejich plat, a často za své finanční zájmy dokážou více bojovat," píše například Donna Gorman v časopisu Time.

A co to znamená pro nás rodiče tvrdohlavých dětí? Že naděje existuje! Že z mé i Clintovy dcery možná vyrostou úspěšné a nezávislé ženy. Podle této studie jsou alespoň na dobré cestě. Jen to chce vydržet. A že je to někdy pořádně složité, to víme všichni. 

Budeme si držet palce!

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku