Kolik hodin spánku skutečně potřebují vaše děti? Překvapí vás to!

Video se připravuje ...
Sdílej na facebooku
28. června  2017 
 06:00

Zatímco dříve se za obvyklé považovalo, že děti chodí spát po večerníčku a nejpozději v osm spí – včetně těch desetiletých, dneska se to poněkud rozvolnilo. A stále více rodičů tvrdí, že jejich dítě před desátou neusne. Může být, záleží i na rodinných biorytmech. Ale v kolik ráno vstává a má dost spánku? Mnoho rodičů překvapí, jak moc ho děti potřebují. 

Příklad? Pokud máte doma pět let staré dítě, které vstává kolem šesté, mělo by chodit spát už před sedmou, aby mu spánek dlouhodobě nechyběl. Šok? Trochu ano. Protože by to znamenalo servírovat večeři někdy v pět, v půl šesté ho poslat do vany, pak s ním něco přečíst a v půl sedmé zhasnout. 

Schválně se podívejte na tabulku, kterou dali dohromady dětští lékaři a která už nějakou dobu koluje internetem:

V KOLIK BY DÍTĚ MĚLO JÍT SPÁT?
V KOLIK BY DÍTĚ MĚLO JÍT SPÁT?
Autor: Facebook

Tolik naprostá většina dětí nenaspí – možná v době, kdy jsou batolata nebo mladší předškoláci. Popravdě řečeno, spousta rodin něco takového nedokáže ani zorganizovat – znamenalo by to například zrušit některé mimoškolní nebo volnočasové aktivity. 

Děti spí příliš málo

Tabulka možná trochu přehání a mezi dětmi jsou také, podobně jako mezi dospělými, individuální rozdíly, pokud jde o to, kolik potřebují spánku. "Ale je ho poměrně hodně. Děti dokážou fungovat i s menším množstvím, ale jsou pak více unavené, méně výkonné ve škole a také náchylnější k nemocem," upozornila dětská lékařka Blanka Fuchsová. Dlouhodobý nedostatek spánku navíc oslabuje imunitu a také souvisí s obezitou, protože i děti mohou mít tendenci únavu zajídat. 

Platí, že například batolata do tří let mají spát až 14 hodin denně a že předškoláci mezi třetím a šestým rokem potřebují 10 až 13 hodin. A co třeba teenageři? Podívejte se na naše video!

Video se připravuje ...
Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

Děti, které málo spí, mohou také zůstat menší ve srovnání s výškou, k jaké mají předpoklady. I když je vaše dítě v říši snů, jeho mozek ukládá vzpomínky z každého dne, který prožije. To je klíčová součást učení: ukládat vzpomínky. Vaše dítě potřebuje spánek i kvůli tomu, aby mohlo dávat pozor ve škole a dělalo méně chyb.

A že to není vždycky snadné, potomky zahnat do postele? To víme a otec z tohoto videa taky:

Video se připravuje ...
Otec se snaží uspat batole. A moc se mu to nedaří • VIDEO: 

Otestovali jsme: Tyhle nanuky dětem nedávejte! Které jsou v pořádku?

Otestovali jsme: Tyhle nanuky dětem nedávejte! Které jsou v pořádku?

Jsou pro děti lepší ovocné, nebo mléčné zmrzliny? Smetanové, či ty s rostlinným tukem? A hodí se vůbec pro děti? Na všechny tyto otázky jsme se pokusili…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku