Pět spolehlivých rad, jak vychovat z dítěte metráčka

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    4. března  2017 
     06:00

    Každé páté dítě ve věku 6 až 15 let v Česku trpí obezitou. Že si za to mohou samy? Omyl, to mají jen snaživější rodiče. Ale nezoufejte, není tak obtížné udělat tlouštíka i z vlastního dítěte. Poradíme vám, jak na to, ale pozor, je to čtení jen pro otrlé!

  • Rada: Nepředkládejte žádné alternativy

    Jak už teď víte, potomkovu váhu a postavu máte ve vlastních rukou. Jen sotva pět procent případů dětské obezity nesouvisí s rodičovským přístupem a rodinným prostředím, ale s nemocí nebo užíváním léků. Rodinné prostředí má na rozvoj obezity obrovský vliv.

    Zejména preference určitých potravin, naučené jídelní zvyklosti a hlavně způsob trávení volného času v rodině. Vaše možnosti proměnit milovaného potomka v otesánka jsou tedy nekonečné a je jen na vás, jak je využijete.

  • Čtení jen pro otrlé

    Video se připravuje ...
    Co by měla obsahovat dětská svačina? • VIDEO: 

    Hned v úvodu rada nejdůležitější – hlavně dětem neukazujte, že existují i jiné varianty trávení víkendu, než je ležení u televize, uklízení a hraní počítačových her. Co kdyby pak chtěly jít proboha třeba ven?!

    Dále už stačí jen jít příkladem: Vynechávejte snídaně, vy se najíte v kantýně, dítě slupne nějaké chipsy ve škole – nezapomeňte mu na to dát dostatečně velké kapesné. K obědu si dejte chlebíček za chůze a děcko ať si koupí třeba pizzu. No a k večeři ať si namaže třeba rohlík, vy stejně nemáte čas si s ním sednout ke stolu.

  • Rada číslo 1: Jděte jim příkladem

    Video se připravuje ...
    Puberta? Zkuste naučit dospívající děti jíst zdravě • VIDEO: 

    Hlavně na něj buďte hodní. Proč ho nutit do snídaní, když nemá ještě ráno hlad, proč mu cpát ovoce a zeleninu, když mu nechutná, a přemlouvat ho, ať jde na procházku, když je chudinka ze školy tak unavený…

    Děti samy vědí, co je pro ně dobré. Tak ho nechte vybírat v jídle, a když mu nechutná zelená zelenina, tak ne abyste vařila červenou nebo žlutou! To by se mu mohlo neplánovaně zalíbit!

  • Rada číslo 2: Do ničeho je nenuťte

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když jim jednou ryba nechutná, nebudou ji jíst nikdy a basta. Prostě nebudeme vařit ryby. Řízek přece sní vždycky.

  • Rada číslo 3: Hlavně žádné alternativy

    Video se připravuje ...
    Proč nejsou sladkosti dobrá odměna? • VIDEO: 

    Když to dojíš, dostaneš zmrzlinku, nejlíp smetanovou. Nebo bonbonky. A když budeš hodný u zubaře, půjdeme do cukrárny. A za vysvědčení taky. No a narozeninovou oslavu ti udělám v McDonald´s!

  • Rada číslo 4: Odměňujte jídlem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když ho sport nebaví, nenuťte ho do něj. Vy jste taky cvičila naposledy na základce, tak co. Do druhého patra jezdíte výtahem a na nákupy autem. Prostě bude v životě dělat jiné věci než sportovat. A když už, tak ho alespoň přihlaste do nějakého oddílu zaměřeného jen na výkon, kde se bude neustále poměřovat s ostatními, sníží mu to sebevědomí a znechutí sport a bude zase pěkně s vámi doma u televize.

  • Rada číslo 5: Nenuťte je k pohybu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bojíte se, co bude, až děti dospějí a vymaní se z vašeho vlivu? Že by mohly přece jen začít zdravě jíst a trochu se hýbat? Žádný strach: děti z tloušťky nevyrostou! 80 % dětí s nadváhou či obezitou bude mít problémy s váhou i v dospělosti.

    Pokud se stále ještě bojíte, že se vám vaše výchova ke zdravému zdravotnímu stylu vymyká z rukou, další rady si přečtěte na mojezdravi.cz

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Zatímco někteří rodiče děti v jídle nijak neomezují a doufají, že z případných špeků vyrostou, jiní nutí už pětileté holčičky, aby si hlídaly, kolik…celý článek

    Rodičovský omyl! 10 jídel, která nejsou pro děti tak zdravá, jak myslíte

    Rodičovský omyl! 10 jídel, která nejsou pro děti tak zdravá, jak myslíte

    Chcete, aby vaše dítě jedlo zdravě, ale nepřeháníte to? Jen se vždycky snažíte mu nabídnout to, co považujete za zdravější variantu? Pozor na to, dost…celý článek

/
Autor: Kateřina Erbsová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku