Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

  • Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!
    Bonbony Lipo, dříve PEZ.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. února  2020 
     06:00

    Cukry a zase cukry! Mnoho dětí dnes sladkosti vůbec nesmí. Jejich rodiče dbají na zdravý životní styl, což je naprosto v pořádku. Nic se však nesmí přehánět. Vzpomínáte si, co jsme jedli jako malé děti? Takový šumák slízaný z ruky byl pro nás naprosto senzační pochoutka. A co teprve jedlý papír nebo jedlé mýdlo? Tady je deset sladkostí, které jsme jako malí milovali, a přežili jsme to bez následků. 

  • Šumák a Vitacit

    Šuměnky a Vitacit
    Šuměnky a Vitacit
    Autor: okoun.cz

    Šumák, neboli Šuměnka (později Vitacit), byl práškový šumivý nápoj v sáčku. Tento prášek se rozpustil ve vodě a získali jste mírně nakyslý perlivý nápoj. K dostání byly dvě barvy – žlutá a červená, tedy citron a pomeranč. A složení? Základem byly kyselina citronová a jedlá soda, k tomu cukr a právě to barvivo. Jako malé děti jsme ovšem tento nápoj nepili. Barevný prášek jsme si sypali do dlaní a poté ho z nich slízávali. Ti odvážnější si šumák nasypali rovnou do pusy. Výživovým poradcům by asi dnes naskakovala husí kůže.

  • Lipo

    Bonbóny Lipo.
    Bonbóny Lipo.
    Autor: iStock

    Lipo zná snad každý. Ale věděli jste, že ovocné bonbony Lipo dostaly jméno ze zkratky názvu Liberecké poživatiny? Existují už od roku 1927. Dříve je pod mezinárodně známou značkou PEZ vyráběl obchodník Eduard Haas z Lince. Až později se přesunula výroba do Liberce-Ruprechtic, kde v roce 1968 představili název Lipo. Liberecká továrna prošla řadou peripetií, dnes se jmenuje Mocca a oblíbenou pochoutku ve tvaru cihliček vyrábí dál, tentokrát pod názvem Jez. Lipa byla v minulosti velmi oblíbená nejen kvůli chuti, ale také kvůli nízké ceně. Balíček po deseti kusech stál dlouhou dobu asi dvacet haléřů, později pak korunu.

  • Antiperle

    Antiperle
    Antiperle
    Autor: Starypaky.cz

    Vzpomínáte na mentolové bonbony Antiperle? Bílé miniaturní kuličky v kulaté krabičce. Nejdříve byla plechová, později ji nahradila plastová s průhledným víčkem. Antiperle vznikly v roce 1960 v Chotyni v pobočce libereckého podniku Lipo. A v retro edicích se prodávají dodnes. Takže co si zavzpomínat a pořídit si je místo oblíbeného tit-taku? Počet kalorií na jeden bonbon vám nepovíme, ale pokud máte rádi matematické příklady, můžete si to spočítat: ve sto gramech antiperlí je přibližně průměrná energetická hodnota 1540 kilojoulů (tzn. 368 kilokalorií). Jedno balení má devět gramů.

  • Jesenka

    Jesenka
    Jesenka
    Autor: info.cz

    Sladká kondenzovaná smetana v tubě. To byla lahůdka – z tuby rovnou do pusy. Málokterý dospělý si s ní osladil kafe, děti byly vždy rychlejší a vycucly ji dřív, než se uvařila voda. Mnohdy si i skříply jazyk, ale to nevadilo. Ta chuť stála za to. „Viděla jsem jesenku dneska v krámě a koupila si ji a sežrala ji jako zamlada. Bylo to super jako tenkrát,“ píše jedna z maminek na internetu. Ano, i jesenka se vrací v retro edici. Spolu s ní i kakaová příchuť Pikao a kondenzované slazené mléko Piknik.

  • Jedlý papír

    3419204:gallery:true:true

    Papír, který se dal sníst. To bylo něco. Prodával se na poutích nebo v cukrárnách. Na výrobu dortů se používá dodnes. Dokonce se prodává s různými potisky oblíbených pohádkových postav. Natisknou vám na něj i fotografii. My jsme ho však jako malé děti trhali, loupali a po kouskách nechávali rozpustit na jazyku.

  • Mejdlíčko

    Mejdlíčko
    Mejdlíčko
    Autor: ČSFD

    Ještě větším úletem než jedlý papír je jedlé mýdlo. Pamatujete si na mejdlíčko, neboli Kachní mýdlo? Dodnes si vzpomínám, že chutnalo opravdu jako sladší mycí přípravek. Brrr. Mé srdce si nezískalo, ale vám se třeba po této štiplavé pochoutce zasteskne. Mejdlíčka se vyráběla ve škrobárnách a výchozí surovinou pro jejich výrobu byly brambory a škrob. V Československu se výrobě této levné sladkosti věnovala škrobárna Amylon ve Žďáru nad Sázavou. Její tehdejší laborantka Růžena Vlčková říká, že jedlá mejdlíčka byla rodinnou recepturou.

    Děti nosí helmu na kolo úplně špatně! Jak se nasazuje správně?

    Děti nosí helmu na kolo úplně špatně! Jak se nasazuje správně?

    Určitě jste to také viděli. Malý cyklista má na kole helmu, ale vlastně mu k ničemu není. Při pádu by nemusela zabránit úrazu hlavy. Protože ji má…celý článek

    „Mejdlíčko se pravděpodobně začalo vyrábět už na začátku dvacátého století, protože tchyně, ročník 1896, prý dostávala každý rok před Vánocemi papírový pytlík plný mejdlíček – a byla to ,ta nejdobřejší věc na světě´,“ vzpomínala pro server ireceptar.cz. Tabulka mejdlíček kdysi stála jednu korunu a bylo v ní pět kousků po dvaceti haléřích. Dnes už tuto pochoutku seženete snad jen na poutích. Tyto produkty pocházejí ze soukromé výroby. Na internetu je dokonce recept na výrobu jedlého mejdlíčka.

  • Cukrová vata

    Cukrová vata
    Cukrová vata
    Autor: iStock

    Typická pouťová sladkost. Děti byly od vaty celé upatlané a ulepené, ale šťastné. Vyrábí se dodnes. Jak? Cukr se roztaví na karamel, ten se vhání do bubnu, ve kterém se ochlazuje, a tak zpátky cukernatí. Vlákna této sladkosti se namotávají na špejle a vypadají opravdu jako velký kus vaty. Dříve byla k dostání pouze růžová, dnes seženete všechny možné barvy a prodává se nejen na špejli, ale také v kyblíku, který si můžete odnést domů. Zajímavé je, že výrobu cukrové vaty prý znali už ve staré Číně. Jakýsi císař jí prý říkal "dračí vous". Cukrová vata ve formě, kterou známe nyní, se ale objevila až na konci 19. století. Stroj na výrobu cukrové vaty vymyslel zubař William J. Morrison z Nashvillu v Tennessee společně s cukrářem Johnem C. Whartonem v roce 1897.

    Podívejte se na video, jaké sýry jsou pro děti vhodné a jaké ne:

  • Sojový suk

    Sojový suk
    Sojový suk
    Autor: lowca-smakow.blogspot.cz

    Určitě si pamatujete na cukrovinku ve tvaru válečku světle žluté barvy, která chutnala trochu kokosově. Někdo suk miloval, jiný zase nenáviděl. Vyráběl se ze sojové krupice, cukru a tuku. Koupit si ho můžete i dnes, dokonce v různých provedeních – třeba i s kakaovou polevou. Další dobrůtkou byla falešná čokoláda s názvem Sojová pochoutka. Vzpomínám si, že mi ji vozila teta z venkova a mně moc chutnala.

    Dvojčata (2) dokonale předvádějí úvodní scénu z Ledového království

    Dvojčata (2) dokonale předvádějí úvodní scénu z Ledového království

    Tyhle holky mají herecký talent! Viděli jste film Frozen, jehož hlavními hrdinkami jsou sestry Elsa a Anna? To je ten, který už několik let milují…celý článek

    Nepoznala jsem, jestli je to pravá čokoláda a kolik kakaa obsahuje. „Pamatuji si na nějakou sojovou čokoládu – měla zářivě žlutý obal a hrozně mi tenkrát chutnala. Zajímalo by mě, zda byla opravdu docela dobrá (byť bych ji neřadila mezi čokolády), nebo to bylo jen takové to dětské sním-všechno-co-je-aspoň-trochu-sladké,“ píše například jedna diskutující na internetu.

  • Pendrek

    Pendrek
    Pendrek
    Autor: lekorice.eu

    Pokud máte rádi lékořici, možná vám chutnala i gumovitá tyčinka černé barvy zvaná pendrek. Prodával se na poutích a v cukrárnách a děti ho strašně rády žužlaly. Já tedy ne! Vzpomínám, že byly různé délky a provedení, ale mně žádný nechutnal. A odkud pochází označení pendrek? Je to patrně zkomolenina z německého Bärendreck ("medvědí hovno" nebo "čertovo hovínko"). Na základě podobnosti v barvě a tvaru se začalo "pendrek" říkat i policejním obuškům. Kromě pendreků se vyráběly také bonbony Lékorky. I uvnitř barevných kostiček jste našli část černé gumovité lékořicové hmoty. Vzpomínám, že ti, kdo pendrek neměli rádi, loupali jen ty barevné vršky a černou část zahazovali, případně ji dávali kamarádům „pendrekožroutům“.

  • Pedro

    Žvýkačka Pedro
    Žvýkačka Pedro
    Autor: starypaky.cz

    Žvýkačky s obrázkem byly za socialismu velkou vzácností. Můj táta si v dětství dokonce lepil album s navoněnými obrázky Kačera Donalda nebo Mickeyho Mouse. Velký poklad. Některé žvýkačky s obrázkem získal od příbuzných ze západního Německa, jiné se daly koupit v Tuzexu za bony, třeba taková žvýkačka s Donaldem. „Mladší generace už tolik rarity tohoto typu neoslovují, žvýkačky si mohou koupit, kde chtějí. A kolik jich chtějí. Těší mě ta radost čtyřicátníků, kterým viditelně při prohlídce mé sbírky srdce pookřeje," řekl Deníku.cz největší sběratel žvýkaček v České republice Martin Rechtorík z Ryžoviště, který je se svou několikatisícovou sbírkou zapsán i v České knize rekordů a kuriozit.

    V socialistickém Československu za výrobou prvních žvýkaček stála firma Velim, která začala v roce 1968 vyrábět i oblíbenou žvýkačku Pedro, levnější konkurenci cenného Donalda. Červená žvýkačka s postavou chlapečka v sombréru na obalu stála přesně jednu korunu a uvnitř byl ten vytoužený obrázek, v devadesátých letech pak samolepka. Největší obliby se žvýkačka dočkala v 70. a 80. letech. Také Pedro dnes zažívá comeback.

    4 důvody, proč byste dětem neměli dávat jídlo bez lepku

    4 důvody, proč byste dětem neměli dávat jídlo bez lepku

    Bezlepkové výrobky jsou stále víc populární, ovšem bezlepková strava není vhodná pro každého. Zatímco dospělým většinou může prospět, existuje jen…celý článek

    10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

    10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

    Otcové a matky se dnes o své děti nejspíše mnohem více bojí, a proto jsou opatrnější než předchozí generace. Příčina? Třeba zvyšující se průměrný věk…celý článek

     

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku