Které sušenky byste dětem rozhodně dávat neměli?

Video se připravuje ...
Velký test sušenek. Které jsou dobré a které vůbec ne?
Foto: Karel Dlabač
Sdílej na facebooku
14. února  2018 
 06:00

Každý občas dostane chuť na sušenku, na tom není nic špatného. A malé děti si obzvláště rády zamlsají. Otázka zní, jak by taková sušenka měla vypadat, aby odpovídala zásadám dětské výživy? Web Supermámy.cz s iniciativou Vím, co jím a nutriční specialistkou Karolínou Hlavatou hodnotil konkrétní výrobky. Jak v našem testu dopadly? 

Nejprve je důležité si říci, čeho bychom si měli při výběru sušenek všímat? "Vybírejte raději ty bez náplně a polevy. Ty totiž velice často obsahují nasycené mastné kyseliny z palmového, kokosového nebo jiného tropického oleje," radí Karolína Hlavatá.

Sušenka by také měla být co nejméně sladká. Tady je důležité číst složení na obalu sušenky. Výrobce tam uvádí obsah sacharidů a k tomu ještě obsah cukrů, ten by měl být co nejnižší. Pokud je ze sacharidů polovina a více cukrů, znamená to, že sušenka je moc sladká. "Pokud například ze 78 gramů bude 13 gramů cukru, sušenka je přirozeně sladká z těch základních surovin a možná jenom mírně doslazená, a to je dobře," míní nutriční odbornice. 

Dalším údajem, kterého bychom si měli u sušenek všímat, je údaj o obsahu vlákniny. U malých dětí platí, že méně je více. Kolik vlákniny pro děti je tedy akorát? "Pro výpočet použijte jednoduchý vzorec: 5 gramů vlákniny plus věk dítěte. Což znamená, že pokud mám čtyřleté dítě, nemělo by za den sníst více jak devět gramů vlákniny," vysvětluje Hlavatá. 

Jak vybrat správnou sušenku pro dítě? 

Pokud vás stejně jako nás zajímá, proč bychom měli být s vlákninou u malých dětí opatrní, odpověď je jednoduchá: "Malé děti mají i malé žaludky a vláknina velmi často bobtná a zbytečně dítě zasytí. Druhý důvod je, že nadbytek vlákniny ve střevě může zabránit správnému vstřebání vápníku a železa a dítku pak chybí potřebné minerální látky," varuje odbornice na zdravou stravu. 

Co se týká obsahu soli, tak i tady platí jednoduché pravidlo: Co nejméně! Dětem do jednoho roku života bychom rozhodně neměli pokrmy dosolovat. Vybírejte také ty potraviny, které mají co nejnižší obsah soli.

Jak dopadly v testu konkrétní sušenky?

První skupinu sušenek, které nutriční specialistka Karolína Hlavatá hodnotila, byly sušenky s věkovým určením. To znamená, že na obale najdete údaj, pro jak staré dítě jsou sušenky určené. Tady jsme se zaměřili na dva výrobky. Sušenky Sunárek vanilkové pro první zoubky nedopadly v testu moc dobře. Jsou sladké a mají vysoký obsah soli. Naproti tomu sušenky Nestlé junior máslové sušenky mají povedené složení, místo palmového tuku je tam použita směs, řepkový i slunečnicový olej, obsah soli je také nižší. 

Výhodou obou těchto sušenek je, že jsou takzvaně fortifikované. Fortifikovaný produkt znamená, že výrobce přidal do produktu ještě nějaké vitaminy a minerální látky navíc.

Další skupinu sušenek zařadila odbornice do skupiny pomyslného středu. To znamená, že v testu prošly, ale měla k nim určité výhrady. Sušenky Emco digestive ovesné mají vysoký obsah vlákniny, což pro dítě není úplně ideální, a bohužel mají také vysoký obsah soli. Milka choco grains a sušenky Zlaté polomáčené mají polevy, což znamená zvýšené riziko nevhodných tuků. A zejména Milka jsou velmi sladké. 

Velký test sušenek. Které prošly a které byste dětem raději neměli dávat? 

Pomyslným vítězem testu označila Hlavatá tyto dva výrobky: Emco Mysli na zdraví a Emco Biskiti ovesné sušenky. A důvod, proč tyto sušenky bodovaly? Mají nízký obsah soli, přiměřený obsah vlákniny, jsou málo sladké a mají velmi pěkné složení. Více se dozvíte ve videu a fotogalerii. 

Když už vyberete tu správnou sušenku, nezapomínejte ještě na jednu věc, a tou je množství. "I sebezdravější potraviny nemůžeme jíst na kila. Takže u sušenek se podívejte, jak velká je doporučovaná porce výrobcem. Zpravidla nepřesahuje dvacet gramů. Tak na to myslete a nedávejte své ratolesti celý sáček sušenek do ruky," radí Hlavatá. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku