Hodnocení superpotravin: Hodí se vůbec pro děti? Kdy a jaké jim dávat?

Karolína Hlavatá, nutriční poradkyně z iniciativy Vím, co jím se tentokrát zaměřila na superpotraviny. Jaké bychom měli dávat dětem do jídelníčku?
Foto: Supermamy.cz / Karel Dlabač
Sdílej na facebooku
26. ledna  2018 
 06:00

Možná vaše děti superpotraviny jedí a ani nevíte, že jsou to právě ony. Ono je to s nimi trochu složité. Zákon je přesně nedefinuje, a proto to mohou být v podstatě jakékoliv potraviny. Celé je to vlastně trochu byznys. Čím se superpotraviny vyznačují a proč by měly být v dětském jídelníčku? Radí Karolína Hlavatá, nutriční poradkyně z iniciativy Vím, co jím.

"Superpotraviny jsou potraviny, které v porovnání s jinými mají vyšší obsah vitaminů, minerálních látek, zdravých tuků, vlákniny nebo jsou zkrátka něčím speciální," vysvětluje Hlavatá.

Superpotraviny jsou důležitou součástí dětského jídelníčku, ten zároveň ale nesmí stát pouze na těchto potravinách. "Pokud si myslíte, že když budete do jídelníčku dítěte zařazovat pouze superpotraviny, tak bude dítě superzdravé a supervýkonné, je to omyl," říká odbornice. 

Základem správného jídelníčku dětí je pestrá strava. "To znamená všechny skupiny potravin, které známe. Od zeleniny, ovoce přes maso, mléčné výrobky až po zdravé tuky a tak dále," dodává Hlavatá. 

Také pokud má dítě špatné stravovací návyky, jí fastfoodovou stravu, chipsy a vy mu čas od času dáte některou ze superpotravin, tak ho to nespasí. 

Nutriční poradkyně se v našem hodnocení zaměřila na několik skupin superpotravin. Ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, oříšky a semínka, potraviny zaměřené na prospěšné tuky a zelené potraviny (řasy, ječmen). 

My se dnes budeme věnovat superpotravinám ze skupiny ovoce a zelenina (mléčné výrobky a potraviny s prospěšnými tuky vám představíme v testu příští týden).

Jakou superpotravinu zvolit?

Po jaké superzelenině tedy mají rodiče sáhnout? Zeleninových superpotravin je velké množství, ale namátkou sem patří třeba červená řepa, kapusta, cibule, česnek nebo třeba mrkev. "Mezi zeleninové superpotraviny se řadí druhy, které jsou hodně červené, oranžové nebo sytě zelené," radí Hlavatá. Jak sama říká, tato zelenina nebývá u dětí moc populární, ale taková špenátová polévka nebo špenátový závin mnohdy potěší i je. 

Za superovoce jsou považovány především drobné plody: borůvky, maliny nebo třeba lesní jahůdky. "Toto ovoce si můžeme užít i v zimě. Můžeme si ho koupit mražené nebo třeba lyofilizované, což znamená sušené mrazem," radí nutriční specialistka. 

Další skupinou superpotravin jsou oříšky a semínka, které také patří do dětské stravy, jelikož jsou plné prospěšných látek. Dětem je však podávejte raději mleté nebo rozdrcené v kaších, pečivu nebo třeba v dnes velmi populárním smoothie. Celá jádra by jim mohla zaskočit. 

Velmi důležitou superpotravinou jsou ovesné vločky, které jsou plné vitaminů, minerálů a antioxidačních rostlinných látek. "Obsahují takzvané betaglukany, což jsou látky, které napomáhají správnému zažívání a také mají velmi příznivý vliv na imunitu," vysvětluje Hlavatá. Ovesné vločky mají široké využití v kuchyni. Můžete z nich dělat kaše, dávat je do jogurtů nebo si z nich upéct sušenky. 

Příště se budeme věnovat zakysaným mléčným výrobkům, potravinám obsahujícím prospěšné tuky (losos, avokádo) a zeleným potravinám (různé řasy a ječmen).

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku