Jak se ženy tváří při porodu? Fotky plné bolesti a velkého odhodlání

Chvilku před tím, než se stanou matkami. Umělec fotil tváře žen v konečné fázi porodu, vznikly neuvěřitelně emotivní snímky.
Foto: Moa Karlberg
Sdílej na facebooku
7. listopadu  2017 
 06:00

Tyto snímky zachycují vše: bolest, nadšení, úzkost, sílu i odhodlání. Jsou na nich tváře žen, které jsou v konečné fázi porodu. Zachytil je švédský fotograf Moa Karlberg, který proces narození dokumentoval ve Švédsku a v Tanzánii. A i proto je jeho série fotografií tolik zajímavá. 

Asi málokterá žena touží být focena během porodu. A to ani v případě, že by fotograf snímal pouze její obličej. Tyto ženy do toho šly a i díky nim vznikla série fotek s názvem Hundred Times The Difference. 

Neuvěřitelné snímky vznikaly ve dvou odlišných prostředích a jsou o to zajímavější. Ve Švédsku, kde většina žen rodí v nemocnicích, kde mají po ruce personál a všechny lékařské přístroje, a v Tanzánii, kde polovina porodů probíhá stále v prostředí, kde často chybí základní hygienické vybavení pro porod. 

Fotograf Moa Karlberg měl svůj fotoaparát neustále u sebe a ve finále zachytil jen výraz rodičky. Ale i z něj se dá vyčíst mnohé. Podívejte se do galerie. 

Navzdory obrovským životním rozdílům mezi Švédskem a Tanzánií jsou výrazy žen velice podobné, což překvapilo i samotného autora.

Průběhy porodů se však diametrálně liší. Švédky rodí v hygienickém prostředí nemocnice, leží na bílém prostěradle, hraje jim hudba a vedle nich je manžel, který je hladí, uklidňuje a pomáhá jim dýchat, žena má navíc vlastní pokoj s koupelnou a vanou.

Umělec fotil tváře žen v konečné fázi porodu, vznikly neuvěřitelně emotivní snímky.
Umělec fotil tváře žen v konečné fázi porodu, vznikly neuvěřitelně emotivní snímky.
Autor: Moa Karlberg

V Tanzánii žena, která se chystá porodit, leží na rezavém lůžku pokrytém látkami, které si s sebou sama přinesla, voda tu neteče, a i kdyby tekla, nebyla by pitná. Pokud se ji chce na toaletu, má k dispozici kbelík. Není tu s nimi žádný člen rodiny, jen na dalších třech lůžkách rodí jiné ženy.

Ve Švédsku mohou rodící ženy křičet jak chtějí, často mají pokoj jen pro sebe. Když už jsou na pokraji sil, využijí tišicích léků nebo kyslíku, v Tanzánii takovou možnost nemají. Pokud rodičky sténají, sestry je napomenou, ať jsou potichu. Musí sebrat veškerou sílu na finále porodu. 

A je tu ještě jeden fakt, který se vším popsaným souvisí: riziko úmrtí matky během porodu je v Tanzánii stokrát vyšší než ve Švédsku. A i když čísla mírně klesají, hlavně díky zahraniční pomoci, nejsou stále příznivá. 

Otcové jsou u porodu důležití

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku